HRVATSKA LIJEPA KNJIGA 2020.

NA NATJEČAJU IZABRANO I DJELO ISTARSKE AUTORICE: "Predi predi hći moja" Mirjane Margetić jedna od najljepših knjiga u Hrvatskoj

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Mirjana Margetić

Mirjana Margetić


Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zaključila je natječaj Hrvatska lijepa knjiga za 2020. godinu, koji je raspisala na poziv Zaklade Stiftung Buchkunst radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World te za izložbu Book Art International.

Na natječaj je pristiglo rekordnih 210 izdanja, od kojih je ocjenjivački sud, u čijemu su sastavu bili akademski slikar – grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar – grafičar Danijel Srdarev, izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević te viša kustosica Maja Karić, djelatnica Grafičke zbirke NSK, izabrao njih 18. Među njima je i "Predi predi hći moja", vodič za djecu autorice Mirjane Margetić uz ilustracije Marka Cerovca i grafičko oblikovanje Tine Erman Popović – Lastik studija, u izdanju Etnografskog muzeja Istre u Pazinu.

Autorica i kustosica u ovom Muzeju Mirjana Margetić već je naglasila da se ideja o ovakvom vodiču za djecu razvila tijekom rada na katalogu muzejske zbirke o odijevanju prije nekoliko godina. Kao svojevrsni vodič kroz ovo djelo osmišljen je lik šišmiša Ššiška, kojeg je oblikovao i u raznim zgodama ilustrirao Marko Cerovac, a Mirjana Margetić je pojasnila da šišmiši žive i u Pazinskoj jami, ali ih kustosi često sreću i u muzejskim depoima, kao nekakve "nevidljive čuvare baštine".

Obzirom na kompleksnost i složenost spomenute zbirke odijevanja, javila se potreba prilagodbe ovog sadržaja djeci. Tako je i nastao Vodič "Predi predi kći moja" da bi djeci i mladima (od devet godina na dalje) što bolje i na jednostavan, stručan, ali i zabavan način predstavili jednu od najvećih zbirki muzeja.

- Da bi lakše upoznali zbirku Proizvodnja tekstila, odjeće i obuće, odijevanje i osobni predmeti opisan je proces dobivanja tkanine od koje se izrađuje odjeća. Predmeti u Zbirci podijeljeni su na žensku, dječju i mušku odjeću i opremu te su tako i prikazani u Vodiču. Osim veselih ilustracija Ššiška (lik šišmiša koji je maskota izdanja), Vodič obiluje i bogatim fotografijama koje dočaravaju ljepotu i raznolikost Zbirke, navela je Margetić.

Vodič je, kao što je rečeno i tijekom lanjske promocije, vrlo važan i za zavičajnu nastavu i za upoznavanje kulturne baštine Istre.

Prošle je godine Mirjana Margetić stekla zvanje muzejski pedagog savjetnik, a imenovana je i u članstvo Stručnog povjerenstva za ocjenjivanje uvjeta za napredovanje u muzejskoj struci Hrvatskog muzejskog vijeća. Prije dvije godine, 2019. godine Etnografskom muzeju Istre (i Mirjani Margetić kao autorici) dodijeljeno je posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društva za muzejska izdanja.

Sajam u Leipzigu zbog epidemiološke situacije ove se godine neće održati, no natječaj Best Book Design from all over the World bit će upriličen te će međunarodni ocjenjivački sud odabrati najljepše oblikovane knjige svijeta, za što će se natjecati i knjige hrvatskih nakladnika.

Nakon međunarodnog natječaja Best Book Design from all over the World i izlaganja na sajmu u Frankfurtu u sastavu izložbe Book Art International, odabrane knjige postat će dio fonda Njemačkog muzeja za knjigu i pismo (Deutsches Buch- und Schriftmuseum) u Leipzigu, koji djeluje u sklopu Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater