Za zbirku priča "Poštovani kukci i druge jezive priče"

MEĐUNARODNO PRIZNANJE MLADOJ HRVATSKOJ KNJIŽEVNICI: Maša Kolanović dobitnica Nagrade Europske unije za književnost

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA

Maši Kolanović ovo je druga nagrada za zbirku priča "Poštovani kukci i druge jezive priče". Na pulskom Sajmu knjige u Istri ova zbirka dobila je nagradu "Libar za vajk"

Za zbirku priča "Poštovani kukci i druge jezive priče" u izdanju Profila mladoj hrvatskoj književnici Maši Kolanović dodijeljena je Nagrada Europske unije za književnost, objavljeno je na službenoj stranici European Prize for Literature (EUPL).

Nagrada Europske unije za književnost dodjeljuje se od 2009. godine autorima iz 41 zemlje koje sudjeluju u programu EU Kreativna Europa, a uz Mašu Kolanović ove je godine još 12 dobitnika iz 12 zemalja: Bosne i Hercegovine, Cipra, Danske, Estonije, Njemačke, Kosova, Belgije, Luksemburga, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Norveške i Španjolske. Svaki dobitnik dobiva novčanu nagradu te značajnu međunarodnu promociju i vidljivost.

Laureate za 2020. godinu za svaku zemlju odabrao je nacionalni žiri književnih stručnjaka. Ovo je prvi puta zbog pandemije koronavirusa da je proglašenje dobitnika provedeno online. Dodjelu nagrade Europske unije za književnost organizira Europska komisija u suradnji s Europskom federacijom knjižara, Europskim vijećem pisaca i Federacijom europskih izdavača.

Maši Kolanović ovo je druga nagrada za zbirku priča "Poštovani kukci i druge jezive priče". Na pulskom Sajmu knjige u Istri ova zbirka dobila je nagradu "Libar za vajk".

Riječ je o autorici rođenoj u Zagrebu, 1979. godine koja radi kao docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na istome je fakultetu diplomirala kroatistiku i komparativnu književnost te doktorirala. Do sada je objavila niz autorskih članaka o književnosti i popularnoj kulturi, knjige fikcije: "Pijavice za usamljene", "Sloboština Barbie",   "Jamerika: trip" te studiju "Udarnik! Buntovnik? Potrošač...: popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije". Njezina knjiga "Sloboština Barbie“ prevedena je na njemački. Uredila je zbornike "Komparativni postsocijalizam: slavenska iskustva" te "The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia: (Post)Socialism and its Other" zajedno s D. Jelačom i D. Lugarić).


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini