RASPISAN KNJIŽEVNI NATJEČAJ

LAPIS HISTRIAE: Tema kratke priče "DOMOVINA d.d."

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Međunarodni pogranični susreti Forum Tomizza, koji je došao do svog 21. izdanja objavio je 15. Međunarodni književni natječaj Lapis Histriae za kratku priču na temu "DOMOVINA d.d.".

"Patriotizam je valuta kojom danas mnogi trže i na koju se mnogi pozivaju. Izvan polja te 'tržišne utakmice', apatrida porijeklom iz Istočne Europe i iz zemalja Bliskog istoka sve je više. Boreći se za osnovna ljudska prava i osobnu slobodu, današnji pisac-apatrid odbacuje domoljubne floskule i rastače teoriju 'krvi i tla'. U kojem obliku se vjerodostojna privrženost vlastitoj zajednici, vlastitoj zemlji danas uopće može iskazati i kakvog ima smisla u budućnosti? I napokon: ostaje li jezik istinska domovina pisca?", ističe se u najavi natječaja.

Tekst mora biti izvoran i neobjavljen, ne smije biti dulji od 15 (27.000 znakova, uključujući razmake), ni kraći od tri kartice. U obzir dolaze svi jezici (talijanski, slovenski, hrvatski, srpski, bosanski i crnogorski) naše regije, a autori se natječu isključivo s jednim radom. Najbolji rad bit će nagrađen novčanom nagradom od osam tisuća kuna, a stručni ocjenjivački odbor broji tri člana. Rok slanja tekstova je 31. ožujka 2020. i radovi se šalju pod šifrom.

Razrješenje šifre s osobnim podacima autora (ime i prezime, adresa, broj telefona, e-mail, kratka biografija s godinom rođenja) prilaže se uz radove.

Radovi, otisnuti u četiri primjerka, šalju se poštom na jednu od sljedećih adresa: Gradska knjižnica Umag, Trgovačka 6, 52470 Umag, Hrvatska; Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Trg Brolo 1, 6000 Koper, Slovenija ili Biblioteca Civica Attilio Hortis, via Madonna del Mare 13, 34124 Trieste, Italija s naznakom "Lapis Histriae" i obavezno i na e-mail: lapis@gku-bcu.hr.

Najbolji radovi po izboru žirija bit će objavljeni u knjizi Lapis Histriae 2020 krajem godine, a 15. nagrada će se svečano dodijeliti autoru pobjedničkog rada na 21. Forumu Tomizza, u Umagu, 22. svibnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini