NOVA KNJIGA KREŠIMIRA FRANIĆA

KLARIN SVIJET: Osobno, kolektivno, povijesno pamćenje

U Franićevim likovima prepoznajemo onu autentičnost zahvaljujući kojoj ulazimo u svijet za koga nam više nije stalo je li stvaran ili izmišljen. Jer, on je stvarniji od svakoga mogućeg izmišljaja i životniji od života samog, naglasio je Antun Pavešković

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Naslovnica knjige

Naslovnica knjige


Poznati pulski liječnik Krešimir Franić, netom je u vlastitoj nakladi objavio knjigu "Klarin svijet", gdje piše o povijesti svojih predaka i Dubrovačkog primorja.

Osim što je radni vijek proveo radeći kao liječnik, objavio je nekoliko stručnih radova te knjigu "Jugoatlantikom po Atlantiku". Ovaj put predstavlja se nečim posve drukčijim, svojevrsnom potragom za korijenima uz osebujne mikrokozmose obiteljskog života u širem smislu, a sve je to zabilježeno da se ne bi sjećanja otela zaboravu.

Kako je u predgovoru knjizi napisao poznati književnik i književni kritičar Antun Pavešković "da bismo znali osmisliti kaotičan kaleidoskop ljudi, pojava, događanja potrebno nam je pamćenje. Osobno, kolektivno, povijesno. Tek sjećanje jamči pouzdan temelj našega jastva. Po njemu znamo tko smo, gdje smo, kome pripadamo. U krajolicima koje su nam naši predci namrli, napučivši i ukrotivši zaposjednutu prirodu, ali joj se istodobno i prilagodivši s poštovanjem, u tom izobilju raznolikosti dva su osobita. Jedan je tajanstvena Istra, susretište svjetova bogato pričama puno nam manje znanima nego si to utvaramo, drugi je fascinantan Dubrovnik, onaj jedini Grad koji se piše velikim slovom, taj što plijeni ljepotom, ali još i više skladom, uređenošću, dugim i bogatim trajanjem. Bez jednoga i bez drugoga, naš bi identitet bio značajno drukčiji. Kakav, ne znamo točno, ali znatno siromašniji, to znamo sigurno".

Pavešković je istaknuo i da Franićevi likovi nisu književni, da nisu izmišljeni, a on ih uspijeva ocrtati živo i uvjerljivo, čineći ih opet književnim.

- U Franićevim likovima prepoznajemo onu autentičnost zahvaljujući kojoj ulazimo u svijet za koga nam više nije stalo je li stvaran ili izmišljen. Jer, on je stvarniji od svakoga mogućeg izmišljaja i životniji od života samog, naglasio je Pavešković.

U biti, to je obiteljska kronika, priča o bliskim i dalekim rođacima, putovanje kroz obiteljsku povijest, gdje osobno postaje kolektivno i gdje se brišu granice između mikro i makrokozmosa.

Za grafičko oblikovanje knjige zaslužan je poznati ilustrator, vinjetist i slikar Mario Rosanda Ros, a promocija će se održati čim epidemiološka situacija dozvoli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini