SLIKOVNICA

"KARAKOL JE GOL" Tatjane Pokrajac-Papucci: Vrijedna i razigrana škrinjica misli i boja

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Tatjana Pokrajac-Papucci vrsna je autorica za djecu, koja svojim djelima uspijeva zaintrigirati dječje interese, potaknuti maštu, uz uvijek prisutnu didaktičku komponentu, a prekrasne ilustracije Davida Ivića itekako se dobro slažu s tekstom stvarajući zanimljivu, šarenu i poučnu cjelinu

"Karakol je gol" naslov je nove slikovnice Tatjane Pokrajac-Papucci uz crteže Davida Ivića koja je nedavno objavljena pri Istarskom ogranku Društva hrvatskih književnika. Tekst je 2018. godine nagrađen prvom nagradom na međunarodnom 4. Festivalu dječje umjetnosti u Sarajevu kao najbolja bajka.

Pokrajac-Papucci je vrsna autorica za djecu, koja svojim djelima uspijeva zaintrigirati dječje interese, potaknuti maštu, uz uvijek prisutnu didaktičku komponentu, a prekrasne ilustracije Davida Ivića itekako se dobro slažu s tekstom stvarajući zanimljivu, šarenu i poučnu cjelinu.

Poučno i umjetnički

Slikovnica je žanr dječje književnosti par excellence, namijenjen djeci, kako vele pedagozi, do osme godine života. Ona likovnim i jezičnim načinom predstavlja stvarnost jer to nije čista književna vrsta, već kombinacija slikovnog i književnog izraza.

Ova slikovnica udovoljava svim kriterijima i propozicijama dobre književnosti za djecu, i što se tiče same duljine teksta i broja stranica, i zbog činjenice da je po doživljaju i namjeni umjetnička ili poučna. Poučna je utoliko što pomaže upoznavanju okoline, biljnog ili životinjskoga svijeta, a umjetnička jer teži doživljaju tog svijeta.

Takva vrsta knjige govori slikom i riječju, a traži srodnost i suradnju dvaju umjetnika: ilustratora i pisca, kao što je to slučaj i ovdje.

Puž Karakol odmah se predstavlja kao vrlo simpatičan lik, koji se dopada djeci, a njegova pustolovina je za djecu poučna, vesela i zabavna. Zanimljive ilustracije su itekako bitne jer približavaju dijete svijetu likovnosti, a to je i prvi korak za upoznavanje najmlađih sa svijetom umjetnosti.

Boje u knjigama za djecu često privlače svojim skladom i intenzitetom. Plava, ljubičasta, žuta boja stvaraju zanimljiv sklad i na taj način razvijaju predodžbeni svijet dobne kategorije kojoj je ona namijenjena.

Ova slikovnica je i poput škrinjice koja sadrži šaroliki spektar najraznovrsnijih boja, mirisa i zvukova tipičnih za najmlađe doba, za odrastanje. Autorica ujedno tematizira, naravno uvijek uz potrebnu dozu mudre poučnosti, puno toga što se na neki način tiče djetetovog svjetonazora i što ga u raznim prilikama okružuje.

Razumljivo i tečno

Pisana je razumljivim jezikom, vrlo tečno i pogodna je za djecu koja mogu samostalno čitati, kao i za djecu kojima čitaju roditelji.

Sama je bajka strukturirana na zanimljiv način, premda nije u stihovima, tekst se lako pamti i interesantan je za mlade čitatelje, koji mogu naučiti zanimljive činjenice iz svjetova flore i faune, i upoznati se s ruralnim životom.

Tatjana Pokrajac-Papucci objavila je devet knjiga za djecu, dobitnica je nagrada i priznanja za svoj rad, a živi i radi u Rovinjskom Selu. David Ivić živi u Gologorici, a bavi se slikanjem, crtanjem, fotografijom i dizajnom.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini