"JEZERO ZMEŠANEH NOČI"

KAJKAVSKA POEZIJA GORANA GATALICE Pjesme u prozi obilježene intertekstualnošću i metapoetskom funkcijom poezije

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Zbirka pjesama objavljena je u nakladi Biokova iz Zagreba

Zbirka pjesama objavljena je u nakladi Biokova iz Zagreba


Goran Gatalica nedavno je objavio četvrtu zbirku kajkavskih pjesama "Jezero zmešaneh noči" u nakladi Biokova iz Zagreba.

Njegovu najnoviju zbirku kajkavskih pjesama recenzijama su popratili: akademik Zvonimir Mrkonjić (predgovor), dr. sc Hrvojka Mihanović Salopek sa Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU-a (pogovor). Likovno rješenje zbirke dao je mladi likovni umjetnik Dominik Vuković.

Puno se govori o dijalektima i važnosti njihova očuvanja, kako o dijalektima, tako i o mjesnim govorima. U pisanom obliku to je puno teže, stoga je svaka zbirka pisana dijalektom itekako važna, posebice je hvalevrijedna ova Gorana Gatalice.

Osim čakavskog dijalekta, koji opet po nekim pitanjima proživljava svojevrsnu renesansu zahvaljujući čitavom nizu autora, i kajkavski dijalekt ima svoje autore. Poznato je, a što i u predgovoru podcrtava Zvonimir Mrkonjić, da je poseban poticaj kajkavštini dao Miroslav Krleža u svojim "Baladama Petrice Kerempuha".

Ovo nije prva knjiga Gorana Gatalice pisana kajkavskim dijalektom, to jest poezija koja je i hermetična, ali ne uvijek i u cijelosti. I za čitatelja koji ne zna kajkavski, ovi stihovi mogu biti dosta lako razumljivi, te je zorno kako su neke riječi slične i u čakavskom dijalektu, pa čak i neke pojedinim talijanskim dijalektima.

Riječ je o pjesmama u prozi, a mnoge od njih obilježene su intertekstualnošću i metapoetskom funkcijom poezije, gdje ima govora i o aktualnim temama iz sadašnjosti. Neke su pjesme donekle dokumentarističke, a druge, kako ih je i definirala Hrvojka Mihanović Salopek, "naizgled kataklizmičke-apstraktne".

Čitavo se vrijeme čini da autor želi svoje čitatelje trgnuti iz neke letargije i podastrijeti im čitav tematski spektar koji valja iščitavati i dublje od samog privida.

"Stilski se očituje osebujni sraz ekspresionističke retoričnosti s nizovima simboličkog nazivlja, gdje se pjesnički subjekt pojavljuje kao senzibilni seizmograf koji dodiruje puls našeg doba, piše Mihanović Salopek.

Goran Gatalica rođen je 1982. u Virovitici. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je i stekao zvanja za mag. edukacije fizike i kemije (2009.) i mag. kemije (2011.), nakon čega upisuje doktorski studij. Poeziju na standardnome književnom jeziku i kajkavskome dijalektu i haiku poeziju redovito objavljuje u brojnoj domaćoj i inozemnoj periodici, zbornicima i antologijama. Do sada je objavio četiri knjige pjesama. Član je Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater