ROVINJ

DODIJELJENE NAGRADE "MIRKO KOVAČ": U pet godina dvadeset nagrađenih književnika

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Ivan Salatić, Kristina Gavran, Sinan Gudžević i Josip Mlakić

Nagrada za najbolji scenarij išla je Ivanu Salatiću za scenarij filma "Ti imaš noć", za knjigu eseja Sinanu Gudževiću za "Maksimir i Mirogoj", za najboljeg mladog autora Kristini Gavran za roman "Gitara od palisandra, a za najbolji roman Josipu Mlakiću za "Skica u ledu"

U rovinjskom kazalištu Gandusio, svečanom dodjelom nagrada u četiri kategorije - za najbolji scenarij, knjigu eseja, najboljeg mladog autora i roman, završena je peta po redu manifestacija "Dani Mirka Kovača". Kako je u uvodu svečanosti istaknuo programski urednik Dana Mirka Kovača Seid Serdarević, riječ je o najboljim djelima nastalim u prethodnoj kalendarskoj godini na području zemalja koje imaju istu štokavsku osnovicu svojih standardnih jezika, a to su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija.

Kvaliteta i posebnost

- Cilj ove manifestacije je isticanje onih djela koja svojom posebnošću i kvalitetom idu za tragom koji je Kovač ostavio u svojim djelima, poručio je Serdarević, dodavši i da je ova godina ujedno i posljednja u ovom ciklusu dodijele Nagrade "Mirko Kovač", te iskoristio prigodu da se još jednom zahvali anonimnom donatoru, koji je omogućio da u pet godina dvadeset nagrađenih bude ovjenčano nagradama koje nose Kovačevo ime.

Nagradu za najbolji scenariji u 2018. godini osvojio je Ivan Salatić za scenarij filma "Ti imaš moć", u produkciji Meandra filma iz Nikšića i Non-Aligned Filmsa iz Beograda. U obrazloženju nagrade, ocjenjivačka je komisija ustvrdila da je scenarist i režiser filma "Ti imaš noć" u svom cjelovečernjem prvijencu "prodro u to biće filma kao umjetnosti vizualne predodžbe snimljene građe u jednom omeđenom trajanju". Nagradu je autoru uručio Bruno Kragić, selektor za kategoriju scenarija.

Nagradu za knjigu eseja u 2018. godini primio je Sinan Gudžević za "Maksimir i Mirogoj", a nagradu je uručio Svetislav Basara.

- Knjiga, a možda i dvije Sinana Gudževića "Maksimir i Mirogoj" govori o Zvijezdama nad Brazilom pa o Demonima po imenu Sutra, riječ je u njoj o ljubavi i smrti i to tako da se njezino gotovo apsolutno sižejno vrijeme, referirano u krhotine antičkih bilješki ali i zaumni sloj usporednog usmenog naslijeđa jezika koji razumijemo kao svoj i osoban, pojedinačan, fabulira fragmentirano, rekao je u obrazloženju nagrade Vlaho Bogišić. Nagrada za najboljeg mladog autora pripala je Kristini Gavran za roman "Gitara od palisandra" a autorici je nagradu uručio Bojan Krivokapić.

Prijatno iznenađenje

- Žiri je odluku donio jednoglasno, i s posebnim zadovoljstvom, jer njeno djelo predstavlja iznimno rijetko i prijatno iznenađenje u književnoj produkciji regiona. Riječ je o romanu koji svojom kompozicijom i ozbiljnošću izvedbe uveliko nadilazi čitalački horizont očekivanja, dok se spisateljica čitalačkoj publici predstavlja kao samosvjestan stvaralački subjekt koji suvereno vlada svojim estetskim zamislima i precizno ih ostvaruje u tekstu, objasnio je Bogišić, rekavši i da je "Gitara od palisandra" roman o hrabrosti i nadi, ali najviše o onoj izvornoj potrebi čovjeka da svojemu postojanju u kaotičnom svijetu daruje red i smisao.

Posljednji laureat koji se popeo na pozornicu Gandusia bio je Josip Mlakić, dobitnik Nagrade za najbolji roman u 2018. godini "Skica u ledu".

- Bio je ovo relativno lagan zadatak jer se roman "Skica u ledu" u diskusijama odmah nametnuo za glavnog konkurenta i svojim estetskim vrijednostima, vještinom pripovijedanja, složenošću romaneskne konstrukcije, modelativnom hibridnošću i tematskim sklopovima osvojio članove žirija, rekao je Vlaho Bogišić.

Dodajmo i da su ovogodišnji članovi žirija bili Predrag Antonijević, Vlaho Bogišić (predsjednik žirija), Enver Kazaz i Dragan Radulović, dok su izbornici za pojedine kategorije bili Mića Vujičić (roman), Tomislav Brlek (esej), Srđan V. Tešin (djelo mladog autora) i Bruno Kragić (scenarij).


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum