KNJIGA ČAKAVSKE POEZIJE

"DA ČA" FRANJE KUHARA: Patina davno minulog vremena

| Autor: Luka JELAVIĆ
Prezentacija knjige "Da ča" - Slađan Dragojević, Franjo Kuhar, Tomislav Milohanić i Vitomir Jadrejčić

Prezentacija knjige "Da ča" - Slađan Dragojević, Franjo Kuhar, Tomislav Milohanić i Vitomir Jadrejčić


Upravo onaj slatki, zvonki, sočni ča i domaća besida koja je odjekivala sredinom prošlog stoljeća Burajem, uokolo Pazinske jame i potoka Pazinčice, diljem Pazina i okolice, sačinjava poetsko tkivo nove zbirke pjesama Franje Kuhara "Da ča". Autorov to je mikrokozmos iz kojega je zakoračio na životnu putanju

Ogranak Matice hrvatske u Bujama nastavlja svoju respektabilnu izdavačku djelatnost, a posljednje vrijedno izdanje je knjiga poezije Franje Kuhara iz Buja pod naslovom "Da ča" na karakterističnom čakavskom narječju pazinskog i žminjskog područja. To je deveta knjiga u biblioteci Bujski grozd Ogranka Matice hrvatske, najplodnije biblioteke pokrenute 2011. godine izdavanjem Zbornika radova književnika Bujštine "Lanterna".

Sočni ča

Zanimljivo, upravo je po pjesmi Franje Kuhara naslovljen cijeli zbornik. Predsjednik bujskog Ogranka MH Vitomir Jadrejčić je s ponosom iznio niz podataka o uspješnoj izdavačkoj djelatnosti jednog od najaktivnijih ogranaka Matice hrvatske, dok je o najnovijoj zbirci pjesama Franje Kuhara govorio recenzent knjige Tomislav Milohanić, stalni suradnik bujskog ogranka.

- Upravo onaj slatki, zvonki, sočni ča i domaća besida koja je odjekivala sredinom prošlog stoljeća Burajem, uokolo Pazinske jame i potoka Pazinčice, diljem Pazina i okolice, sačinjava poetsko tkivo nove zbirke pjesama Franje Kuhara "Da ča". Autorov to je mikrokozmos iz kojega je zakoračio na životnu putanju, sačuvavši u memoriji autentičnih, izvornih riječi dah, duh i patinu jednog davno minulog vremena. Napustivši zavičaj, sačuvao je tu svoju intimnu duhovnu baštinu kao dragocjenu oazu iz koje će crpiti svoja poetska nadahnuća. Stih po stih, pjesma za pjesmom nježno i začudno uvode nas u čarobni svijet djetinjstva i užeg zavičaja, zapisao je u predgovoru knjige Tomislav Milohanić analizirajući pjesme u svih sedam poglavlja, pjesme o svakodnevnim događanjima, ljudima, životu…

Autor je na kraju knjige pripremio i tumač riječi, jer se sve manje, posebice u priobalnom dijelu Istre, zna da štet znači čitati, proš da je svećenik, a zabel masnoća.

Franjo Kuhar je djetinjstvo proveo na Buraju, u Pazinu, a od sedme godine živio je u Novigradu. Radio je dijelom u Pazinki, a najveći dio u bujskom Bifixu. Od najranije se mladost bavi glazbom, a malo je poznato da je Franjo bio dugogodišnji bubnjar nekad čuvenog sastava Roboti iz Zagreba, gdje je studirao. Čakavski dijalekt pazinskog kraja ostao je sačuvan u Franjinoj memoriji, pjesme je objavljivao u književno-povijesnom zborniku Bujština Ogranka MH Umag, u zborniku Verši na šterni, u zborniku Lanterna MH Buje, a 2006. godine objavio je samostalnu zbirku pjesama "A ma".

Neke pjesme iz nove zbirke "Da ča", osim autora čitali su Marica Kos, Elvino Jurjević i Vitomir Jadrejčić, uz glazbenu pratnju Davora Kovačevića. Osim sadržajno, knjiga je izuzetno tehnički dobro opremljena, tvrdo ukoričena kao i dosadašnja izdanja, s vrlo zanimljivim grafičkim i dizajnerskim rješenjima. Sve pjesme, osim prve "Buraj", tiskane su u negativu na crnoj podlozi, u sredini knjige, a ispred i iza je niz brojnih crno-bijelih fotografija karakterističnih motiva Buraja, Pazina, Žminja i okolnih sela čiji je autor Slađan Dragojević. Grafičko oblikovanje potpisuje Tea Štokovac, odnosno njen Studio Partum, dok je knjiga tiskana u umaškom Comgrafu Zvonka Zelića. Sve su to stalni suradnici Ogranka MH koji su govorili o realizaciji ovog projekta, dok je predsjednik Ogranka Vitomir Jadrejčić posebno zahvalio svima koji su sudjelovali i omogućili objavljivanje knjige, posebno stalnom podupiratelju Ivanu Štigliću i poduzeću Bifix koji je, uz tiskanje, omogućio da svaki posjetitelj prezentacije dobije besplatan primjerak knjige s posvetom autora.

Ambiciozno

- U ovu smo godinu ušli ambiciozno, sa željom da nastavimo našu plodnu izdavačku djelatnost. Međutim, pojavom epidemije i naši su planovi prilagođeni aktualnoj situaciji, ali sam izuzetno sretan i zadovoljan što smo, zahvaljujući i našim suradnicima, članovima i sponzorima, uspjeli pripremiti, oblikovati i tiskati ovu knjigu u ovo teško vrijeme za kulturnu uopće. U Ogranku smo zadovoljni što smo uspjeli izdati knjigu našeg člana Franje Kuhara, a ostat će zapisano da smo je izdali u vrijeme svjetske pandemije koronavirusa. Inače, prošle smo godine izdali tri knjige u dvije biblioteke, rekao je urednik zbirke pjesama "Da ča" i predsjednik Ogranka MH Buje Vitomir Jadrejčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater