SVE JE SPREMNO ZA JUBILARNO IZDANJE

25. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI: Više od sto programa u 11 festivalskih dana

| Autor: Vanesa BEGIĆ


U 11 festivalskih dana gotovo 300 domaćih i inozemnih gostiju koje predvodi nobelovac Orhan Pamuk sudjelovat će u više od stotinu programa. Kroz programe ove godine vodi tim moderatora: Aljoša Pužar, Andrea Matošević, Paola Orlić, Emir Imamović Pirke,Kruno Lokotar, Nevena Trgovčić, Vladimir Šagadin, Gordana Trajković i Sedina Cerovac

Uoči otvorenja Sa(n)jma knjige u Domu hrvatskih branitelja održana je konferencija za novinare.

- Ovogodišnje izdanje bit će svečano otvoreno u četvrtak, 5. prosinca u podne, a čast otvorenja pripast će književniku Draganu Velikiću. Posebno smo ponosni na ekipu ovogodišnjeg Sajma, mlada, kreativna ekipa, unijeli su puno živosti, mladosti i energije. Ponosni smo i na naš katalog, vrlo pregledan, informativan, elegantan, kazala je direktorica Sajma Magdalena Vodopija ne krijući zadovoljstvo što je Sa(n)jam došao do svog 25. izdanja.

Počeci Sajma

Direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj čestitala je Sajmu na 25. obljetnici, kazavši da je to događaj koji štuje knjigu i pisanu riječ na puno načina, a čestitala je i Sajmu na inovativnosti. O važnosti Sajma i njegovoj značajnoj obljetnici kazao je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, ističući da je to izvrsno promišljena manifestacija, nezaobilazna, a pulska pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber rekla je da je sretna što je tu tako puno mladih, što je sve to niknulo iz jedne sjajne ideje te prisjetila se Tereze Pulja, Boška Obradovića, Magdalene Vodopija, Stoleta i Zorana Vodopije, kao i činjenice da je manifestacija iz izdanja u izdanje sve značajnija.

Konferencijom za novinare najavljen je Sa(n)jam knjige (Danilo MEMEDOVIĆ)

Direktor istarskoga Regionalnog centra Zagrebačke banke Valter Šarić rekao je da je to srebrni jubilej zlatnoga sjaja i da mu je izuzetno drago što su potpisali sporazum o suradnji koji u trogodišnjim ciklusima traje već punih devet godina. To je projekt koji ima veliki značaj za naše društvo, kazao je Šarić.

Dječji program predstavila je Slavica Ćurković, producentica Sajma, ističući da je ovogodišnje izdanje Librića na Sajmu iznimno opsežno uz formate i sadržaje koji su zanimljivi djeci.

PULikulArna reforma

- Bit će tu već tradicionalni programi, kao i neki posve novi za različite dobne skupine za djecu i mlade. Od tradicionalnih programa tu su Hop lektira i Pop lektira, a novi program je PULikulArna reforma gdje će se u pet debatnih sesija skrenuti pažnja na književne klasike. Uz to, budući da se na dan održavanja ove konferencije još ne zna kako će završiti sa štrajkom prosvjetnih djelatnika, a u brojnim našim programima ugošćujemo upravo školske skupine, želim istaknuti da mi kao Sajam podržavamo štrajk prosvjetara iz sveg srca i razuma, rekla je Ćurković.

Voditeljica prodaje Sajma Vlatka Balinčić rekla je da će svoja djela predstaviti dvjesto i pedeset nakladnika i da je pristiglo oko 40 tona knjiga. Tijekom konferencije za novinare naglašeno je da će upravo taj knjižarski postav Vlatke Balinčić i dizajnerska rješenja Mauricija Ferlina olakšati posjetiteljima biranje knjige prema područjima interesa.

Konferencijom za novinare najavljen je Sa(n)jam knjige (Danilo MEMEDOVIĆ)

- Knjige će biti dostupne po značajnim popustima, a za obljetničko izdanje svi izdavači uz čestitke Sajmu za 25 godina suradnje poklanjaju posjetiteljima dodatne popuste u sklopu posebne akcije "25 naslova za 25 godina Sajma".

Matija Ferlin kazao je da nije prisutan od prvog izdanja, već negdje od 16., a da će režirati ovogodišnje izdanje prema scenariju pisca i dramaturga Gorana Ferčeca. Program otvorenja će voditi glumac Livio Badurina, a u središnjem dijelu nastupit će pulska jazz glazbenica, skladateljica i kantautorica Tamara Obrovac uz glazbenika Uroša Rakoveca. Za poseban ugođaj prilikom prvoj "šetnji" Sajmom pobrinut će se Akademski harmonikaški orkestar Muzičke akademije u Puli pod vodstvom dirigenta i glazbenog pedagoga Denisa Modrušana, a koji čine studenti Odsjeka klasične harmonike Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

U 11 festivalskih dana gotovo 300 domaćih i inozemnih gostiju koje predvodi nobelovac Orhan Pamuk sudjelovat će u više od stotinu programa.

Moderatori i izložbe

Kroz programe ove godine vodi tim moderatora: Aljoša Pužar, Andrea Matošević, Paola Orlić, Emir Imamović Pirke, Kruno Lokotar, Nevena Trgovčić, Vladimir Šagadin, Gordana Trajković i Sedina Cerovac.

Navedene su i brojne sajamske izložbe, od kojih su dvije već otvorene - "Gradovi u tijeku" autorskog tima Mauricio Ferlin, Leonida Kovač, Maja Kolar i Tina Ivezić u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, a u Svetim srcima izložba Igora Zirojevića "Pula - Grad interval III: Pregaoci".

Konferencijom za novinare najavljen je Sa(n)jam knjige (Danilo MEMEDOVIĆ)

U Gradskoj galeriji Pula u nedjelju, 8. prosinca održat će se otvorenje izložbe slovenskog fotografa Joše Suhadolnika "Jutra u Rusiji", a u Galeriji Makina "Ilustrirana povijest izdaje: KUD Idijoti na omotima albuma", dok će u Sajamskom prostoru u Domu hrvatskih branitelja biti postavljen i memorijalni kutak, ormar sjećanja na Dušana Karpatskog.

Vlatka Balinčić, voditeljica prodaje, povela je nazočne novinare premijerno šetnjom kroz police Sajma.

Sajamski katalog

Ovogodišnji sajamski katalog uredili su Vlaho Bogišić i Sanja Jovičić, dok su ga likovno oblikovali, kao i sve promotivne materijale, autori ovogodišnjeg vizualnog identiteta: Mauricio Ferlin, art direktor Sajma te dizajnerice Tina Ivezić i Maja Kolar kolektiva Oaza.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum