Knjiga kao svjedok jednog vremena

U pazinskom Kaštelu predstavljena knjiga "Posijano sjeme" nekolicine autora

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Muzej grada Pazina)

(Foto: Muzej grada Pazina)


"Posijano sjeme" naziv je knjige nekolicine autora koja je predstavljena u pazinskom Kaštelu u organizaciji Muzeja grada Pazina.

Svećenici, novinari, liječnici

O knjizi su na prezentaciji govorili zamjenica glavnog direktora Kršćanske sadašnjosti Maja Petranović, vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića preč. Ilija Jakovljević, maturant Pazinskog kolegija – klasične gimnazije Dino Peruško, porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, vlč. dr. sc. Antun Bozanić, novinar Josip Iskra te urednik izdanja Aldo Sinković.

Ova knjiga donosi priče, svjedočanstva, zapise 14 nekadašnjih učenika koji su dio svoga obrazovanja, odnosno srednjoškolske dane proveli u Klasičnoj gimnaziji u Pazinu, odnosno Biskupskom sjemeništu u Pazinu - generaciji maturanata 1958. Iz te generacije su biskupi, svećenici, novinari, akademici, liječnici, inženjeri, poduzetnici, glazbenici, računovođe i namještenici koji su ostavili tragove ne samo na području Istre, već i po ostalim krajevima ondašnje države. U knjizi iznose povijest svog života.

Maja Petranović je tijekom studija teologije slušala na predavanjima o velikim imenima istarskih svećenika, kao i o istaknutim pojedincima koji su dali vrlo važan doprinos i društvenom životu i zajednici.

(Foto: Muzej grada Pazina)(Foto: Muzej grada Pazina)

Kako prenosi Istarska katolička agencija, Petranović navodi da "Knjiga svjedoči o jednoj generaciji, pri čemu ona nije samo spomenica, ili zbirka u nizu mnogih memoara jedne generacije gimnazijalaca. Ona je spomenik, svjedok jednog povijesnog vremena, društvenih i crkvenih okolnosti, vremena jednog naroda i osobnih životnih priča koje veže isti kontekst. U knjigu su autori utkali sebe, ali i sve one o kojima su htjeli pisati, a koje možda nisu više danas nama. Stavljajući knjigu u suvremenu perspektivu, što je bio cilj urednika, ona dobiva još veću vrijednost, jer što smo više udaljeni od tog vremena o kojem ona piše, možemo mjeriti njezin doprinos. Fotografije su poseban dar čitatelju kojima će onda moći još bolje doživjeti ono što nam knjiga posreduje".

Najmlađi sudionik

Preč. Ilija Jakovljević osvrnuo se pak na povijesni kontekst djelovanja te važne ustanove i o njezinom značaju za povijest ne samo našega kraja, već i u širem kontekstu i smislu.

Najmlađi sudionik predstavljanja, Dino Peruško, povukao je zanimljivu paralelu u odnosu na iskustva maturanata nekada i danas.

Mons. Milovan prisjetio se pak na svoje dane provedene ovdje, na bivše kolege, profesore te na lijepa iskustva, dok je preč. dr. sc. Antun Bozanić govorio o istarsko-krčkim poveznicama. U svome se izlaganju Josip Iskra posebno prisjetio Josipa Bratulića, koji je bio spriječen sudjelovati promociji te na sasvim posebne dane u Sjemeništu.

Urednik Aldo Sinković naveo je, zaključno, da knjiga u biti nije plod znanstvenog istraživanja, već osobno svjedočanstvo.

Za glazbu je bio zadužen Noel Šuran, a pozdravne riječi izrekla je ravnateljica Muzeja Grada Pazina Maja Zidarić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter