SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Emir Imamović Pirke i Kruno Lokotar predstavili novu knjigu Kristiana Novaka "Slučaj vlastite pogibelji": Obiteljska drama sa zanimljivim "skenom" društva

| Autor: Vanesa Begić
Kristijan Novak i Kruno Lokotar (Snimio Matija Šćulac / Sajam knjige u Istri)

Kristijan Novak i Kruno Lokotar (Snimio Matija Šćulac / Sajam knjige u Istri)


Iznimno je brojna publika bila nazočna na predstavljanju knjige Kristijana Novaka ‘’Slučaj vlastite pogibelji’’, o čemu su prve sajamske večeri govorili Emir Imamović Pirke i Kruno Lokotar. Novak je rekao da se godinama u njemu rađala ova knjiga, da je nastajala neko vrijeme, a riječ je o stvarnom događaju te onaj mu je unutarnji glas govorio da ako neće on napisati knjigu o tom događaju, neće nitko.

- Reakcije su do sada bile vrlo pozitivne, dakako da nije lako o tome pisati, a riječ je o složenom tekstu, to je u biti obiteljska drama, odnosno drama pojedinca koji su u stanju napraviti hrabru i ispravnu stvar, rekao je Novak.

Kako je objasnio Lokotar ukratko fabulu, ne želeći ipak previše toga otkriti: mladi policajac pronađen je mrtav na stražnjem sjedištu svojeg automobila. Slučaj je klasificiran kao samoubojstvo u što, s obzirom na niz neobičnih okolnosti i činjenicu da nije obavljena obdukcija, sumnja njegova obitelj i dobar dio javnosti. Stoga obitelj od njegova starijeg brata, također policajca, zahtijeva da sazna istinu, što nije lako. S druge strane jedna ambiciozna srednjoškolska profesorica priprema dramsku grupu srednjoškolaca za uprizorenje ‘Antigone’, pri čemu s njima evocira upravo taj tragičan događaj kojemu svjedoče u svojoj suvremenosti. I oko kojeg im se mišljenja potpuno razilaze. Pokušavajući dokazati istinu i tako obraniti svoje dostojanstvo i radno mjesto, malo po malo gubi stup po stup svojeg dotad sretnog građanskog života, te brak joj upada u krizu, budući da joj suprug pruža sve, a ona ide protiv svega za pravdu.

- Roman je ispripovijedan kao pletenica, od poglavlja u kojima se naizmjence smjenjuju glas profesorice i scenarij koji prati događaje i akcije oko braće policajaca, i vodi nas kroz slojeve sistema u srce društva i likova, kazao je Lokotar ističući, što je i sam autor kazao, da se ovdje progovara o pitanju korupcije, lojalnosti, pojedinca nasuprot sistema...

Pirke je rekao da taj roman pokazuje i savršeno precizan, zanimljiv sken društva te da je to sve samo ne žanrovski roman, jer obuhvaća toliko toga, toliko segmenata. Roman je nedavno doživio i svoju kazališnu inačicu zahvaljujući varaždinskom HNK-u, što je također spomenuto tijekom ove sadržajne i vrlo zanimljive prezentacije, gdje je, dakako, bilo govora i o jezičnom aspektu knjige i o specifičnostima jezičnoga registra.

Biografija autora

Kristian Novak rođen je 1979. u Baden-Badenu, u Njemačkoj, a djetinjstvo je proveo u Sv. Martinu na Muri. Gimnaziju je završio u Čakovcu, a potom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao kroatistiku i germanistiku te doktorirao na Poslijediplomskom studiju lingvistike. Predaje na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter