Kazališni i filmski redatelj, pisac, DJ i kvizaš

Mario Kovač predstavio zbirku kratkih priča "Monogatare+": Od horora i znanstvene fantastike do erotike i crne kronike

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Mario Kovač i Helena Vodopija (Snimila Vanesa Begić)

Mario Kovač i Helena Vodopija (Snimila Vanesa Begić)


Mario Kovač, kazališni i filmski redatelj poznat široj publici i kao vrsni kvizaš, nastupio je u Klubu&knjižari Giardini 2 predstavivši u razgovoru s Helenom Vodopija zbirku kratkih priča "Monogatare+".

U svojoj prozi, Kovač se bavi "rubnim" književnim žanrovima poput horora, znanstvene fantastike, erotike i crne kronike, a uzori su mu bili autori poput Poea, Lovecrafta, Bukowskog ili Akutagawe.

Neke od priča su i uglazbljene pa je autor istovremeno predstavio i raritetno vinilno izdanje "Čekaonica za pakao", gdje ga glazbeno prati grupa Radost.

Na pitanje kako sve stiže, kako je tako svestran i bavi se režijom, pisanjem, kvizovima, te djeluje i kao DJ, kazao je da su mu prije svega važne kazališna i filmska režija.

- Pošto puno režiram izvan Zagreba, i budem i mjesecima okolo, od prvih proba do realizacije predstave, svaki slobodan trenutak koristim za pisanje ili za raditi nešto. Istina, dođe i meni ponekad žuta minuta kada mi se ne da ništa raditi, ali onda se opet bacim na posao. Ove knjige ne bi bilo da nije bilo lockdowna, imao sam većinu toga već napisano, ali u doba lockdowna krenuo sam čistiti po kući, malo sređivati stare bilježnice, laptope, te dovršavati napisano. Naišao sam na započete priče, i kombinacijom svega toga došlo je do ove knjige, kazao je Kovač.

Kazao je da puno gleda ljude, i kada radi kao DJ, te iz svega toga izvlači inspiraciju.

Kao književnik, Kovač je do sada objavio dvije zbirke poezije, dvije zbirke kratkih priča i nekoliko esejističkih knjiga te se pojavljuje u brojnim zbornicima.

Osnivač je nezavisnih kazališnih grupa Schmrtz Teatar i Nova grupa, te nekoliko alternativnih i studentskih kazališnih festivala i susreta (FAKI, TEST!, K.R.A.D.U.). Kao profesionalni kazališni redatelj ostvario je čitav niz predstava u renomiranim kazalištima diljem Hrvatske, a djeluje i kao dramski pedagog te voditelj brojnih dramskih radionica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater