SCENA 15+

TEATAR NARANČA: Na jesen novi naslovi "Art" i "A zašto mi radimo?"

Premijera predstave "Art" Yasmine Reza, u kojoj francusko-iranska autorica ironizira značenje i troškove umjetničkih djela velikih zvijezda na programu je 4. rujna * Nakon velikog uspjeha hit komedije "Moje istrijansko korona vjenčanje", za svoj 10. rođendan u Teatru Naranča (30. listopada) u predstavi "A zašto mi radimo?" odlučili su se ponovno poigrati s još jednom aktualnom temom: investicijama u Republici Hrvatskoj

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Luka Juričić, Katja Rabar, Majkl Mikolić i Irin Šime Rabar

Luka Juričić, Katja Rabar, Majkl Mikolić i Irin Šime Rabar


Scena 15+ Teatra Naranča priprema dvije predstave za narednu sezonu.

Prva je na programu već 4. rujna, a riječ je o predstavi "Art" Yasmine Reza (hrvatski prijevod potpisuje Sonja Bašić). Scena 15+ dovodi na daske koji život znače predstavu u kojoj francusko-iranska autorica ironizira o značenju i troškovima umjetničkih djela velikih zvijezda.

Nešto posve drukčije

- Predstava "Art" autorice Yasmine Reze - godinama jedno od vodećih imena u međunarodnom kazalištu, koju šira javnost poznaje kao autoricu "Le Dieu du carnage" prema kojem je Roman Polanski režirao film "Bračne svađe" 2011. godine - doista je izazov. Govori se o vrijednost muškog prijateljstva i o smislu umjetničkog djela. Komedija - "suvremena" klasika - prvi je put postavljena u listopadu 1994. godine u pariškoj Comédie des Champs Elysées, zatim je putovala svijetom, prevedena je na trideset jezika, a u Hrvatskoj prijevod potpisuje Sonja Bašić, vele iz Naranče.

- Dakle, tu je Serge, koji je upravo kupio "Antriosa" ("Ulje na platnu od oko metar šezdeset na metar dvadeset, slikano bijelom bojom. Pozadina je bijela, a kad malo zažmiriš, na njoj nazireš tanke bijele kose crte). Zatim je tu Marc, uzrujan: "Ne mogu vjerovati da si za tu sliku platio dvije stotine tisuća." Pitanje? Zapravo, pitanja koja je postavila Yasmina Reza: postoji li apsolutni kriterij za ocjenu umjetničkog djela? Kakav je odnos između "ukusa" i "umjetnosti"? A ona između novca i umjetničkog djela? I iznad svega: u kojoj se mjeri prijateljstvo može testirati različitim prosudbama o konceptu "Lijepo"? Tri različite osobe, tri načina da vide (ili ne vide) isto prazno platno, tri ideje umjetnosti. Serge apsolutno vjeruje da umjetnost košta jer vrijedi. Marc, objektivno, vjeruje da je to vrijedno jer to košta. A Yvan, na subjektivan način, prihvaća obje pozicije što je više moguće, navedeno je u najavi.

Yasmina Reza predstavlja komediju - sarkastičnu, profinjenu, oštru, koja govori o umjetnosti u vrijeme umjetničkih zvijezda (kada kupnja bijele slike služi "učvršćivanju novog društvenog položaja"). I istovremeno o prijateljstvu između muškaraca, sačinjeno (također) od rivalstva, neizgovorenog ponosa i ogorčenja.

Glume: Majkl Mikolić, Luka Juričić i Irin Šime Rabar, režiju potpisuju Katja Rabar i Majkl Mikolić, a kostime je izradila Valentina Ferlin Živić.

Provjereni tim

Potom, krajem listopada bit će odigrana predstava "A zašto mi radimo?" Nakon velikog uspjeha hit komedije "Moje istrijansko korona vjenčanje", za 10. rođendan Teatra Naranča (30. listopada) odlučili su se ponovno poigrati s još jednom aktualnom temom: investicijama u Republici Hrvatskoj.

- Ante, šef Nacionalne agencije za velike investicije prima u svome uredu sve zainteresirane strane investitore. Na poslovnim sastancima susreće Salvatorea Girasoldija, talijanskog investitora "spremnog na dogovor", Šveđana Gustava Pedersena, te rusku investitoricu Irinu Snalažnjikovu. Direktor Ante ima tajnicu Tajanu koja je "filter" za doći do njega, a ključni čovjek je njegov prevoditelj kodnog imena KUM. Upravo on svojim proizvoljnim prevođenjem pokušava svim investitorima objasni način poslovanja u Hrvatskoj čime dolazi do niza komičnih situacija. Autorski tim jednak je kao u predstavi "Moje istrijansko korona vjenčanje". Autor teksta je Goran Mihovilović, adaptaciju i režiju potpisuje Majkl Mikolić, kostimografkinja je Valentina Ferlin Živić, a scenograf Luka Juričić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater