PREMIJERA

Suradnja kazališta Dr. Inat iz Pule i Yury Olesha iz Odesse: DUBOKO EMOTIVNA "UKRAJINSKA GODIŠNJA DOBA" U PULI

Predstava je nastala na inicijativu mlade redateljice, 22-godišnje Olesie Rusinove iz Odesse koja je zbog ratnih zbivanja u rodnoj Ukrajini, privremeni smještaj sa svojom obitelji pronašla u Puli. Na Kazalište dr. Inat naišla je, na obostrano zadovoljstvo, sasvim slučajno, dok je, nastojeći izbjeći svakodnevno čitanje vijesti o ratu i žrtvama u Ukrajini, potražila mjesto u kojem bi mogla raditi ono što najviše voli i čime se bavila u svojoj zemlji - glumiti

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Predstava "Ukrajinska godišnja doba", nastala suradnjom pulskog Kazališta Dr. Inat i Kazališta za djecu i mlade Yury Olesha iz Odesse, premijerno je izvedena preksinoć u Puli u dvorištu Gradske radionice na Stoji. Riječ je o predstavi kojoj su prethodile tek četiri probe, a nastala je na inicijativu mlade redateljice, 22-godišnje Olesie Rusinove iz Odesse koja je zbog ratnih zbivanja u rodnoj Ukrajini, privremeni smještaj sa svojom obitelji pronašla u Puli. Na Kazalište dr. Inat naišla je, na obostrano zadovoljstvo, sasvim slučajno, dok je, nastojeći izbjeći svakodnevno čitanje vijesti o ratu i žrtvama u Ukrajini, potražila mjesto u kojem bi mogla raditi ono što najviše voli i čime se bavila u svojoj zemlji - glumiti.

Uz nju, u vrlo emotivnoj predstavi na koju nitko od publike nije ostao imun, igraju i članovi Inata Sabina Aličić Butković te Vladimir Butković, a za ton i rasvjetu zaslužen je Sandro Butković.

- Predstavu smo nazvali "Ukrajinska godišnja doba" jer u našoj zemlji imamo mnogo tradicionalnih običaja koji su vezani za pojedino doba godine. Iako je u našoj zemlji rat, predstavom nastojimo pokazati da običaje nismo izgubili. Da želimo svoju neovisnost, da želimo biti Ukrajinci i nastaviti obilježavati ono što nam je bitno, ono što mi jesmo! Želimo pričati na ukrajinskom jeziku, želimo nositi svoju tradicionalnu odjeću. Vojnici koji upravo brane našu zemlju kažu da moramo nastaviti biti sretni i slaviti našu kulturu, jer upravo zbog toga i štite našu domovinu, kaže Rusinova pritom predstavljajući neke od ukrajinskih tradicionalnih običaja.

- Jedan od naših običaja u zimskom razdoblju je "Šedruvanya", stari ukrajinski novogodišnji ritual tijekom kojeg grupice ljudi posjećuju kuće u susjedstvu i pjevaju pjesme svojim domaćinima. Potom se u proljeće tradicionalno opraštamo od zime i pozdravljamo sunce, pozivajući prirodu da se probudi i procvjeta. Proljetna tradicija je i "Maslyana". Tijekom tog blagdanskog tjedna pripremamo palačinke, pozdravljamo zimu i mašemo nadolazećem suncu. Ljeti je najsvjetliji i najmističniji tradicionalni praznik Ivana Kupale. Te večeri neudane djevojke prave vijence i bacaju ih niz rijeku ne bi li saznale hoće li naći ljubav svog života. Ako vijenac potone znači da neće pronaći ljubav te godine, a ako vijenac nastavi plutati znak je da se spreme za udaju. Te noći palimo krijes i preskačemo preko njega. To se smatra pročišćenjem, a ples oko vatre važan je i sakralni čin ove proslave, priča Rusinova o ukrajinskim običajima koji su potom glumci demonstrirali u performansu.

Posebno je potresan i emotivan trenutak u predstavi kada narodni ples, smijeh i veselje prekida sirena signaliziravši time početak rata koji je Ruska Federacija 24. veljače započela protiv ukrajinskog naroda. Lica aktera performansa, kao i publike koja pomno prati njihov svaki korak, naglo se mijenjaju. Ukrajinske običaje koje pomno njeguju sve generacije, sada zamjenjuje borba u kojoj se udružuju hrabri sunarodnjaci. Olesia Rusinova i dvoje glumaca na sceni koji predstavljaju mlade Ukrajince, zajednički pripremaju improvizirane molotovljeve koktele radi obrane svoje zemlje i naroda. Ondje gdje je nekada tekao plavi potok na kojem su se igrale mlade djevojke, sada teče krv stradalih žrtava rata. Vesele dječje uzvike s početka performansa, sada je zamijenila tužna ukrajinska pjesma koja je istodobno u sebi nosila i tugu, ali i snagu otpora ratnoj tragediji koja je zadesila Ukrajinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini