TOSCA

Premijera poznatog djela u režiji Damira Zlatara Freya u Istarskom narodnom kazalištu: TOSCA ISPRIČANA NA NOV, SUVREMEN I KAZALIŠNO PRIVLAČAN NAČIN

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Rok Andres, Gordana Jeromela Kaić, Damir Zlatar Frey, Luka Mihovilović i Mada Peršić na jučerašnjoj presici (D. MEMEDOVIĆ)

"Tosca" me obilježila cijeli život, od početka karijere na razne načine. Prije 14 godina u riječkom HNK-u imao sam režiju dviju različitih izvedbi, u kazalištu i ambijentalnoj prilagodbi. Sada se prvi put susrećem s "Toscom" na dramskoj pozornici postavljajući Sardouovo djelo prvi put u Hrvatskoj. Želim da cijeli taj projekt bude posvećen i borbi protiv nasilja nad ženama, kazao je Damir Zlatar Frey uoči sutrašnje pulske premijere

Premijera predstave "Tosca" autora Victoriena Sardoua u adaptaciji Damira Zlatara Freya i Roka Andresa prema motivima Luigija Illice i Giuseppea Giacose u režiji Damira Zlatara Freya najavljena je jučer u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Pulska premijera a ujedno i prva hrvatska izvedba Sardouove "Tosce" na programu je sutra, u petak, 28. veljače, u 20 sati, a reprize 1., 3., 4., 5., i 6. ožujka u pulskom kazalištu također s početkom u 20 sati.

Mada Peršić u naslovnoj ulozi

- Velika nam je čast da je Damir Zlatar Frey opet s nama i da radi to iznimno djelo, kao i da je s nama treći put zaredom na velikom projektu Mada Peršić i da imamo puno mladih snaga, stare suradnike, ali i neke posve nove. Ovo je djelo preveo Vjenceslav Kapural, dramaturg je Rok Andres, scenograf, koreograf i zadužen za izbor glazbe Damir Zlatar Frey, kostimografkinja Ivana Bakal, koja je prvi put s nama, a oblikovatelj svjetla Dario Družeta. Video potpisuje Ivan Marušić Klif, a sjajna je tu i glumačka ekipa, gdje naslovnu ulogu tumači Mada Peršić, Barun Scarpia je Luka Mihovilović, a glume još i Mladen Vujčić, Mark Šokčić, Jakov Jozić i Mijo Pavelko, kazala je ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić. -

- "Tosca" me obilježila cijeli život, od početka karijere na razne načine. Prije 14 godina u riječkom HNK-u imao sam režiju dviju različitih izvedbi, u kazalištu i ambijentalnoj prilagodbi. Sada se prvi put susrećem s "Toscom" na dramskoj pozornici na taj način, postavljajući Sardouovu "Toscu" prvi put u Hrvatskoj. Želim da cijeli taj projekt bude posvećen i borbi protiv nasilja nad ženama, toga nažalost danas ima jako puno, a svaki put kada su bili neki prosvjedi protiv toga, bio sam igrom slučaja odsutan ili na putu. Zato sada želim dati svoj prilog tome. Nažalost, i danas se može jednu "Toscu", odnosno ženu razodjenuti i fizički i psihički. Kazalištu nedostaje melodrama kao žanr, film je na neki način "ukrao" melodramu, a sada radimo predstavu visokih emocija, i to je povratak melodrami na najbolji mogući način. Ovdje je riječ o nevjerojatnoj glazbenoj amplitudi maestra Puccinija uz iskustvo libretista, a nije ponižen niti jedan segment toga djela. Takav projekt nemamo na 300-400 kilometara odavde. Nadam se da će i ova "Tosca" izaći iz kazališta i biti ambijentalna, a posebno mi je drago da imamo takav izvrstan tim, svatko je dao svoj doprinos. Bit će to jedna sasvim posebna "Tosca", kazao je Frey.

Punoća kazališnog doživljaja

Rok Andres naglasio je snagu ljubavne priče, a istaknuo je da u uprizorenju ovoga djela sudjeluju i statisti odabrani putem audicija. "Događanje vrlo zgusnuto pratimo prema logici opernoga libreta, kojega su Pucciniju priredili Luigi Illica i Giuseppe Giacosa, dok je govorni tekst (samo događanje) preuzet iz Sardouove drame. Povezivanjem obaju temeljnih djela, pomoću Freyeve poetike i njegove ekipe, drama "Tosce" ispričana je na nov, suvremen i kazališno privlačan način, rekao je Andres.

Madi Peršić je čast igrati "Toscu", te je rekla da je posebno sretna što može igrati tako snažnu i posebnu junakinju, koja je od krvi i mesa, i koja se bori do samoga kraja.

- Likovi su duboko uronjeni u osjećaje, a to mi je treći projekt koji radim s pulskim kazalištem i mogu reći da je suradnja tu izvrsna s cijelom ekipom, kazala je Peršić.

Luka Mihovilović je rekao da nije to tek puka fraza, nego da takvu ekipu i suradnju nije nikada doživio, te da je to ekipa puna strasti, kao i da se radi u punoći kazališnog doživljaja.

Mladen Vujčić je kazao da će svi izaći drukčiji iz ove predstave, a o sjajnom ambijentu govorili su svi sudionici presice, ističući da je redatelj zahtjevan, ali da se radi o jako lijepoj predstavi.

Kostimografkinja Ivana Bakal izrazila je zadovoljstvo radom u pulskoj kazališnoj kući te novim pristupom "Tosci".

Policiju, kardinale i vojsku glume statisti Drena Kečan Šikić, Mihael Korpar, Josip Krajačić, Kornelija Maras, Tomi Miladinović, Maja Pavličić, Anton Radi, Sandi Siljan, Lena Strinavić i Valter Turčinović.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini