U DVORANI KAZALIŠTA DR. INAT

PREDSTAVA "SUB ROSA": Teatar Lero sutra gostuje u Rojcu

| Autor: Zoran ANGELESKI

U prijevodu to je priča 'Ispod ruže', ne slučajno odabranog cvijeta, simbola strpljenja, tišine, slutnji, poniznosti, povjerljivosti, ali i ljubavi, strasti i ljepote

Predstava "Sub rosa" Davora Mojaša u izvedbi Studentskog teatra Lero igra sutra, u nedjelju u 20 sati u kazališnoj dvorani Dr. Inat u Rojcu, u organizaciji udruge Čarobnjakov šešir.

"Sub rosa" jednosatni je Lerov snovopis brojnih citata iz svakodnevnice koji u ovoj predstavi usložnjavaju i uozbiljuju banalnosti, ali i prepoznaju radost, ljubav i želju za lijepim. Premijera predstave održana je u prosincu 2019. na Lerovoj sceni u Lazaretima u Dubrovniku. U najavi piše da je "ovo predstava koja želi prepoznati i propitati uzroke i podijeliti tragove uzdaha i tišina sjetnih, zaljubljenih i ostavljenih stanovnica grada u kojem usnule mirišu, odajući se svojim nježnim godinama; plahim pogledima i željenim poljupcima. A, kada su budne, prepoznaju se po umornim koracima hladnim ulicama i kamenim poljanama po kojima hrane golubove i traže se. Izgubljene među promijenjenim i skrivenim adresama. Spremne na odlazak. Tamo i negdje. Gdje još uvijek plešu zaboravljene valcere i gdje su ruže uvele u porculanskim vazama i u kosi plesačica. Uzaludno nudeći cjelove i tajeći snove. Sa samo njima znanim posvetama sanjarnicama. O kojima šute i koje ponekad prepričavaju. Onako, tiho da im netko nepoznat ne čuje glasove. Kao i uvijek ure ostaju izgubljene među kazaljkama sata. S uzdahom kao znakom točnog vremena".

U doslovnom prijevodu bila bi to priča 'Ispod ruže', ne slučajno odabranog cvijeta, simbola strpljenja, tišine, slutnji, poniznosti, povjerljivosti, ali i ljubavi, strasti i ljepote. Budući da je ruža simbol šutljivosti, pravo je značenje, a i poruka sentence 'Sub rosa': potajno, povjerljivo, u povjerenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater