NASTUPA PULSKA GLUMICA

Monodrama "Cabaret Valeska" danas i sutra u INK-u

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Nika Ivančić u prizoru iz predstave

Nika Ivančić u prizoru iz predstave


"Cabaret Valeska", autorski projekt Edvina Liverića i Nike Ivančić održat će se dvije večeri zaredom u petak i subotu u 20 sati na pozornici Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula.

Monodrama "Cabaret Valeska" u režiji riječkog filmskog, scenskog i televizijskog glumca Edvina Liverića, a u kojoj nastupa mlada pulska glumica Nika Ivančić, poigrava se elementima dramskog i plesnog teatra, te cabareta. Kroz prožimanje tih triju scenskih umjetnosti u 45 minuta dočarava se život i djelo Valeske Gert, nekoć slavne, a danas pomalo zaboravljene glumice, plesačice i svojevrsne pionirke performansa.

Predstava je to koja je više puta održana u Puli, od Mimoze i dvorišta Rojca do INK-a, i u kojoj je Nika Ivančić pokazala koliko se dobro zna transformirati u jedan ovako kompleksan lik, no ta transformacija nije samo zbog odlične šminke nego i zbog snage mlade glumice i Liverićeve režije. Valeska Gert možda je nekome nepoznato ime, ali ona je u ovoj predstavi nevjerojatno živa, zahvaljujući interpretaciji Nike Ivančić, a ona i Liverić pritom se ne fokusiraju samo na geste, grimase i velike riječi, već "Cabaret Valeska" ima svoju priču koja jasno pokazuje zašto je Valeska Gert toliko značajna.

Umjetnica koja je zbog svog židovskog porijekla morala napustiti Njemačku 1930-ih nakon dolaska nacista, ponovno je otkrivena pojavom punka 1970-ih. U nekim člancima na internetu doslovce se za nju kaže da je "udarila temelje punk pokretu". Bila je ona i više od toga, provokativna umjetnica, "vještica" koja za sebe kaže da nikada nije bila buntovno dijete niti je ikada htjela biti velika dama, privatno, po vlastitom priznanju veliki egocentrik čije su veze s muškarcima kratko trajale.

Nakon odlaska iz Njemačke, put ju je odveo u New York te je u Greewichu otvorila Begger Bar gdje se okupljala različita svita: jako siromašni, studenti, umjetnici, crnci, Meksikanci, prostitutke, pa čak i Judy Garland i njen suprug, Minelli, Meredith Vanderbilt i Rockefeller bili su česti gosti. To je tek dio podataka koji gledateljima i gledateljicama mogu biti korisni, premda ne i nužni onome tko želi kroz ovu predstavu odškrinuti si vrata u svijet Valeske Gert.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of