VEČERAS

Mistero Buffo i (Ne)prilagođen u INK-u

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Mistero Buffo

S početkom u 20 sati večeras će u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula biti odigrana predstava "Mistero buffo", Daira Foa, s Valterom Rošom u glavnoj ulozi.

Ta je zbirka satiričnih monologa, djelo talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala 1969., no i danas je vrlo aktualna. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno lakrdijaša. Svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom čitanju biblijskih tema. Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i Svece, već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve. Tekst je preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original, ova naša čakavica je "zbaštardana", remixirana" koja u sebi ima elemente raznih istarskih govora.

Predstava "Mistero Buffo" uvrštena je u program manifestacije Festival dell'Istroveneto, u organizaciji Talijanske unije, uz pokroviteljstvo i podršku Grada Buje, Istarske županije i regije Veneto, koja će ove godine imati svoje deveto izdanje. Izvedbe su planirane za svibanj i lipanj 2020.

U petak, 17. siječnja u 20 sati na rasporedu je predstava "(Ne)prilagođen", koju je režirao, napisao i glumi Luka Mihovilović.

Koautorica i koredateljica je Gea Gojak. Reprizirana, bogatija za prestižnu nagradu, ovjenčana najvišom ocjenom publike, predstava "(Ne)prilagođen" dobila je Grand Prix Zlatni lav, na Međunarodnom festivalu komornog teatra Zlatni lav 2019. godine. Kroz formu monodrame ispričat će se priča o različitosti, prikazujući život osobe od njegove najranije dobi pa do sazrijevanja. Izvedba je to uoči gostovanja predstave u HNK-u Osijek, koje je planirano za 21. siječnja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater