Nova koprodukcija s riječkim HNK Ivana pl. Zajca

Istarsko narodno kazalište: "Amarcord" premijerno sutra u Puli

Ima tu nostalgije i ironije, mi igramo stilizirano i groteskno, kazala je Olivera Baljak, glumačka prvakinja riječkog kazališta, koja se nada će na svoj način prenijeti Fellinija publici jer se Fellini ne može kopirati * Glumica Tanja Smoje kazala je da je bio izazov postaviti "Amarcord" na scenu, te napomenula da je redatelj Luciano Delprato, rođeni Argentinac, unio u predstavu magični realizam karakterističan za Južnu Ameriku

| Autor: Mladen RADIĆ
Olivera Baljak, Luciano Delprato, Gordana Jeromela Kaić i Tanja Smoje (Snimio Milivoj Mijošek)

Olivera Baljak, Luciano Delprato, Gordana Jeromela Kaić i Tanja Smoje (Snimio Milivoj Mijošek)


Prva ovosezonska premijera - "Amarcord", predstava nadahnuta istoimenim filmskim klasikom Federica Fellinija, u režiji Luciana Delprata, sutra je s početkom u 20 sati na programu Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula. U ovoj produkciji snage su ujedinile hrvatska i talijanska drama Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke i Istarsko narodno kazalište, a dio ansambla jučer se predstavio novinarima.

Izazovni projekt

Dok je ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić kazala da ova kazališna predstava kao forma ujedinjuje sve žanrove umjetnosti, ravnatelj Talijanske drame riječkog HNK-a Giulio Settimo ocijenio je da je "Amarcord" možda najuspješnija koprodukcija riječkog i pulskog kazališta jer ujedinjuje toliko ljudi.

- Dokaz je to da smo nešto naučili od pandemije, a to je da smo jači kada spojimo naše znanje. Kada se spoje energije, sredstva i mogućnosti tako dva velika kazališta rezultat može biti čudo, smatra Settimo koji je premijeru u Rijeci najavio za 2. studeni.

Redatelj Delprato kazao je da su sretni što će sutra biti izvedena premijera ovog izazovnog projekta baziranog na tako omiljenom filmu.

- Taj izazov nas gura i ohrabruje, konstatirao je Delprato koji se nada da će predstava uspostaviti dijalog s izvornim filmskim materijalom ali i donijeti nešto novo. Kazao je da već u izvornom materijalu ima puno teatralnosti koju će pokušati izvući na scenu, a ujedno se nada da će doprijeti i do publike koja je u ovom slučaju dio ekipe te će imati svoju ulogu u ovom kazališnom dijalogu.

Igra i osjećaj filma

Scenografkinja i kostimografkinja te jedna od autorica predstave Belen Parra kazala je da im je cilj da na sceni imaju taj osjećaj filma te da su radili na temelju skica i crteža koje je Fellini radio za film.

Glumačka prvakinja riječkog kazališta Olivera Baljak rekla je da obožava "Amarcord" te da se na početku pitala kako se može takav kultni film prebaciti u kazalište, no kada je vidjela kako se radi na ovoj predstavi, znala je da će to biti dobro.

- Ima tu nostalgije i ironije, mi igramo stilizirano i groteskno, kazala je Olivera Baljak, koja se nada da će na svoj način prenijeti Fellinija publici jer se Fellini ne može kopirati.

Glumica Tanja Smoje kazala je da je bio izazov postaviti "Amarcord" na scenu, ali misli da su u tome uspjeli. Napomenula je i da je redatelj Delprato, rođeni Argentinac, unio u predstavu magični realizam karakterističan za Južnu Ameriku.

Glumac Giuseppe Nicodemo kazao je da će oni "Amarcord" igrati upravo kao igru. U predstavi glume i Ivna Bruck, Edi Celić, Serena Farraiuolo, Mario Jovev, Dean Krivačić, Jelena Lopatić, Biljana Lovre, Jasmin Mekić, Deni Sanković, Aleksandra Stojaković Olenjuk i Andrea Tich.

Koreograf predstave je Michele Pastorini a autor glazbe Osman Eyublu, a oni su i autori predstave uz Delprataa i Parru. Oblikovatelj svjetla je Dario Družeta, asistentica scenografije je Paola Lugarić, asistent kostimografije Ivan Botički, a asistentica koreografa Rachele Cortopassi.

Reprize predstave u INK-u su u subotu i ponedjeljak u 20 sati.

Podijeljeni troškovi autorskih prava, honorara, materijala za scenografiju, kostime…

Ravnateljicu INK-a Gordanu Jeromela Kaić, upitali smo koliko ova predstava košta Istarsko narodno kazalište te zašto u glumačkom ansamblu nema ni jednog glumca iz Pule?

- Zato što je ovo koprodukcija s Rijekom. Naš koprodukcijski udio je oko 250 tisuća kuna. Tu su podijeljeni troškovi autorskih prava, honorara, materijala za scenografiju, kostime…, kaže Gordana Jeromela Kaić i dodaje: "Ove godine, baš zato što je jako puno glumaca u podjeli, išli smo na to da se iskoriste riječki ansambli jer oni su koproducenti. To je zajednička produkcija Rijeke i Pule, prema tome normalno je da su oni dali glumce, da nismo mi morali plaćati glumce. Imali smo u prošloj koprodukciji 'Kad je stao svijet' glumce koji nisu kod nas u INK-u zaposleni, ali su bili o našem trošku. Uvijek kada se predstava reprizira moramo zvati njih, vidjeti mogu li igrati, a ovdje je zbog veličine ansambla bilo normalno da se uključi samo riječko kazalište sa svojim glumcima. To dvoje ili troje glumaca koje bi angažirali su opet slobodnjaci, oni nisu u radnom odnosu kao što su svih ovih 14 u ansamblu predstave."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater