NA PROGRAMU OD 22. DO 24. SRPNJA

FESTIVAL PLESA I NEVERBALNOG KAZALIŠTA: Otvaranje uz "Geometriju daha" Laure Aris Alvarez & Zagrebačkog plesnog ansambla

U Kaštelu Grimani, na savičentskoj placi te u Mediteranskom plesnom centru kroz tri dana festivala izvodit će se plesne predstave domaćih profesionalaca te uglednih koreografa iz Francuske, Španjolske, Njemačke, Slovačke, Belgije, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Iz predstave "Klown" (Snimila Nina Đurđević)

Iz predstave "Klown" (Snimila Nina Đurđević)


Svetvinčenat ponovno otvara svoja vrata ljubiteljima suvremenog plesa od danas, 22. srpnja do nedjelje, 24. srpnja. U Kaštelu Grimani, na savičentskoj placi te u Mediteranskom plesnom centru kroz tri dana festivala izvodit će se plesne predstave domaćih profesionalaca te uglednih koreografa iz Francuske, Španjolske, Njemačke, Slovačke, Belgije, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Program počinje u 21.30 sati na Trgu s predstavom "Geometrija daha" Laure Aris Alvarez & Zagrebačkog plesnog ansambla, u 22 sata u kaštelu Grimani slijedi predstava "Ruins Fubunation" (Ujedinjeno Kraljevstvo), a u Loži u 23 sata nastupa Matea Bilosnić i Zadarski plesni ansambl.

Sinonim za ples

Uz Zagrebački plesni ansambl, kao organizatora, i podršku lokalne zajednice, festival u Savičenti je od 2000. godine izrastao u jedinstvenu kulturnu manifestaciju čiji je cilj profesionalizacija i promocija suvremenog plesa te crossover žanrova. Ujedno, Svetvinčenat je s vremenom postao sinonim za suvremeni ples u zemlji, a danas već i puno šire, jer to ime prepoznaju mnogi europski profesionalci.

- Kolika je važnost Savičente na plesnoj mapi govori, između ostalog, činjenica da ove godine u programu imamo nekoliko predstava u koje su se našle u izboru onih Aerowavesovih najboljih. Festival je već osmu godinu zaredom jedan od partnera u najvećoj europskoj plesnoj mreži Aerowaves koja svake godine objavljuje top 20 najboljih plesnih predstava od godišnje prijavljenih više od 600 radova, navode organizatori.

Iz top 20 predstava nastalih u posljednje dvije godine, na festivalu u Savičenti može se gledati londonsku plesnu kompaniju Fubunation i njihove "Ruševine" kojima propituju generacijsku traumu muškaraca iz marginaliziranih skupina te sjajan duet njemačkog koreografa Phillipea Kratza, predstavu "Nošeni strujom" inspiriranu arhetipskim solom Ane Pavlove iz "Umirućeg labuda" (1905.) koja s mladim izvođačima donosi uzbuđenje novih početaka.

Suvremeno i urbano

Uz ove predstave, umjetnička izbornica festivala Snježana Abramović Milković, odabrala je i "U iščekivanju Jamesa B." francuske koreografkinje i autorice Helene Taddei Lawson koja spaja suvremeni i urbani ples, oblikovanje zvuka, glas i video. Maštovita priča koju kroz svoj pokret izvodi plesna skupina Art Mouv odvija se podjednako među publikom i na sceni i dokida granice između zanosne izvedbe i koreografskog rukopisa.

Zbog čega i kako je mreža Aerowaves postala važna za umjetnost suvremenog plesa u Europi i tko odabire predstave koje će ući na listu najboljih 20, može se saznati i u dokumentarnom filmu "Aerowavesovih 25" autorice Enye Belak, koji će biti prikazan drugog dana festivala. Njime se obilježava 25 godina rada mreže sa značajnom ulogom poveznice između koreografa, izbornika plesnih programa i zaljubljenika u ples.

Raspored

Petak, 22. srpnja

  • Trg, 21.30 - "Geometrija daha" Laura Aris Alvarez & ZPA
  • Kaštel Grimani, 22 - "Ruins" Fubunation
  • Loža, 23 - "Klown" Matea Bilosnić, Zadarski plesni ansambl

Subota, 23. srpnja

  • Mediteranski plesni centar, 20 "Aerowavesovih 25", dokumentarni film Enya Belak
  • Kaštel Grimani, 21.30 - "Mosaics" Milan Tomášik, Andreja Rauch Podržavnik & SToP
  • Trg, 22.30 - "Waiting for James B." Hélène Taddei Lawson, ArtMouv

Nedjelja, 24. srpnja

  • Mediteranski plesni centar "Zagrljaji" Ksenija Zec & 21:21
  • Trg, 21.30 - "Open drift" Philippe Kratz, Stanzia Utopia
  • Kaštel Grimani, 22 - "The Others" Anton Lachky Company

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater