Premijerno izveden novi naslov Teatra Naranča

Pčelica Maja: Atemporalna predstava s didaktičkom po(r)ukom

| Autor: Vanesa Begić
Iz predstave "Pčelica Maja" (Snimila Vanesa Begić)

Iz predstave "Pčelica Maja" (Snimila Vanesa Begić)


Premda je mnogima Pčelica Maja poznatija kao crtani film uz koji su odrasle generacije i generacije, i koji je bio uvod u svijet pčela, kukaca, njihovog života i "funkcioniranja", prije svega postojala je knjiga o ovoj nevjerojatnoj pčelici, tako dragoj, vrijednoj, poštenoj, a ponekad brzopletoj

Pčelica Maja, poput radoznale djevojčice čista srca, odluči hrabro zakoračiti u svijet, da bi svakim novim danom otkrivala koliko je raznolik. Ona svakoga želi naučiti da u životu svemu treba pristupati bez predrasuda i da ne treba nikoga unaprijed osuđivati. Autor, Waldemar Bonsels, želio je oduvijek ovom svojom knjigom istaknuti te prenijeti poruku kako treba poštivati sva živa bića. Premda je mnogima Pčelica Maja poznatija kao crtani film uz koji su odrasle generacije i generacije, i koji je bio uvod u svijet pčela, kukaca, njihovog života i "funkcioniranja", prije svega postojala je knjiga o ovoj nevjerojatnoj pčelici, tako dragoj, vrijednoj, poštenoj, a ponekad brzopletoj.

Teatar Naranča pripremio je predstavu "Pčelica Maja" koja je premijerno izvedena u subotu, u dvorani narančastih stolica Dječjeg kreativnog centra. Tekst i režiju potpisuje Katja Rabar; glume Mathilde Vukosavljević/Vlatka Rubil i Majkl Mikolić/Irin Šime Rabar, kostime je realizirala Valentina Ferlin-Živić, a scenski pokret potpisuje Katja Rabar. Prilikom premijere glumili su Vlatka Rubil i Irin Šime Rabar te u ovoj kraćoj formi pokazali bit onoga što i treba kazalište za djecu pokazati - općeljudske vrijednosti, interakciju s drugim bićima, kako poštovati druge, ali uči najmlađe i oprezu, kako ne treba vjerovati svakome i kako uvijek treba svemu pristupiti s dozom opreza, a posebice se to odnosi na najmlađe. Kako je tu prikazan oprez koji je potreban pčelici u ophođenju s ostalim kukcima, u životu djece to se može, između ostalog, odnositi i na to kako treba pristupiti i ponašati se naprama opasnostima koje vrebaju s društvenih mreža, s ljudima koji se prave da su dobri, a nisu, odnosno da ljudi oko nas nisu uvijek onakvi kakvima se čine. Učinjeno je to putem zanimljive metafore s didaktičkom komponentom koja se provlači kroz cijelu priču, a koja nikada se ne doima nametnutom nit forsiranom, već taman po mjeri gledatelja i njihove dobi, koji su ispratili ovo premijerno ovosezonsko Narančino ostvarenje aplauzima, a nije nedostajalo niti aplauza na otvorenoj sceni, tijekom predstave.

Rubil i Rabar već su uigrani glumci, kojima posebno dobro leže uloge u predstavama za djecu. Teatar Naranča na svom repertoaru ima predstave nastale prema motivima klasičnih bajki, autorske predstave te predstave nastale prema raznim knjigama za djecu.

Pčelica Maja je svakako bila pogođena ideja, posebice iz razloga što su brojne generacije odrastale uz taj crtani i što je tema koju donosi univerzalna i atemporalna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini