nastala prema predlošku Kafkina romana "Dvorac"

Večeras premijerno predstava "Das Schloss" Tanje Rute Grgić u prostoru Kazališta Dr. Inat

| Autor: Mladen RADIĆ
Plakat za predstavu "Das Schloss" ("Zaključani")

Plakat za predstavu "Das Schloss" ("Zaključani")


U petak u 20 sati u prostoru Kazališta Dr. Inat na trećem katu Rojca održat će se premijera Inatove predstave u režiji Tanje Rute Grgić.

"Das Schloss" ili "Zaključani" je predstava nastala prema predlošku nikad dovršena Kafkina romana "Dvorac" u kojemu glavni junak, tražeći put do dvorca u kojem je dobio zaposlenje, upada u birokratske komplikacije i različite odnose s ljudima.

U predstavi on biva sveden na arhetip čovjeka koji traži sreću, ljubav, "nešto više" i na tom putu ostvaruje odnose s ljudima koje susreće. lako je roman nedovršen, radnja u ovoj predstavi okončava mitom o Sizifu u sceni vječnog traženja koja nikad ne prestaje. Predstava je naslovljena "Das Schloss" prema originalnom nazivu Kafkina romana na njemačkom koji osim značenja "dvorca" ima značenje zaključane brave kao metafore ljudskog života u kojemu se često osjećamo zaključani.

S druge strane, riječ "Schloss" u značenju "dvorca" prikazuje stremljenje čovjeka da si osigura bolji život, moć, ugled. U ovom konceptu se nužno postavlja pitanje ima li život smisla i kakvog smisla, treba li čovjek imati neki krajnji cilj, hoće li mu to pomoći da razbije "začarani krug"? Postaje li čovjek u tom procesu otuđen ili može stupiti u odnose s drugim ljudima?

Izvođači su Hela Grgić, Vladimir Butković, Ines Trošić, Olesia Rusinova, Tanja Ruta Grgić, Mitja Ozrin Jolić, Rosa Mei Grgić, Ivan Barkovskii i Dea Belić. Izbor glazbe potpisuju Tanja Ruta Grgić i Vladimir Butković, u predstavi se čuje glazba Vivaldija i Dalhousa. Za tehniku je zadužen Sandro Butković. Mentor je Branko Sušac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter