LABINSKA GRADSKA GALERIJA

"THE END" EUGENA VARZIĆA: Portreti nastali u vrijeme pandemije pričaju priču

Labinskom izložbom, prikladnog naziva "The End", označava se kraj izložbenog puta ovog ciklusa radova, a ujedno je to i posljednja izložba Gradske galerije Labin u ovoj izložbenoj sezoni

| Autor: Branko BIOČIĆ


U Gradskoj galeriji Labin do 16. listopada moguće je razgledati samostalnu izložbu Eugena Varzića "The End". Izložbu koju je postavila Sonja Švec Španjol, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, otvorio je pročelnik gradskog odjela za kulturu Borjan Batagelj koji je pozdravio autora i prisutne istaknuvši zadovoljstvo što Labin može ugostiti ovog cijenjenog i priznatog umjetnika.

Labinskom izložbom, prikladnog naziva "The End", označava se kraj izložbenog puta ovog ciklusa radova, a ujedno je to i posljednja izložba Gradske galerije Labin u ovoj izložbenoj sezoni.

Tridesetak radova

Varzić je ostvario brojne inozemne uspješnice i stvorio prepoznatljivost svojih radova karakterističnim stilskim leksikom i izvedbenom kvalitetom. Umjetnik je nakon diplome na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 1999. izlagao radove na skupnim i samostalnim izložbama diljem europskih umjetničkih centara i šire.

- Izložba je nastala za vrijeme lockdowna 2020. i 2021. Radovi su nastavak ciklusa kojeg radim dugi niz godina, a prethodno je bila izložba u Dubrovniku koja je obuhvatila stvaralaštvo iz posljednjih pet godina. Ovo je nešto najnovije i najrecentnije što sam uspio napraviti i izložiti. Većinom su to portreti koje koristim da bih ispričao neku priču, svoju ili modelovu intimnu priču. Izložio sam tridesetak slika, ulja na platnu, velikog formata i nakon ovoga uzet ću pauzu do nove izložbe u Motovunu 2022., rekao je Varzić.

(Snimio Branko Biočić)

Prema riječima kustosice izložbe Sonje Švec Španjol, važno je istaknuti kako je zabilježeni kadar tek ishodišna točka iz koje Eugen Varzić stvara djelo.

- Ova izložba je simboličan kraj putovanja koje je započelo u siječnju 2019. kada je Eugen počeo predstavljati svoj recentni ciklus diljem Hrvatske. Nažalost, te je planove pomrsila pandemija jer su sva zbivanja stala, ali Eugen je nastavio predano raditi pa je iznjedrio cijeli ciklus koji se nadovezao na onaj prijašnji. Predstavio ga je u umjetničkoj galeriji u Dubrovniku i sada je dio toga u Labinu. To je dio iz opusa nastao u lockdownu. Možemo vidjeti da je drugačije pristupio modelima, dok je na početku ciklusa birao nepoznate ljude s interneta i društvenih mreža, u vrijeme lockdowna je birao ljude iz svoje okoline, najužu obitelj, poznanike i susjede. Na izložbi možemo vidjeti da se vrlo često ponavlja motiv njegove kćerke Eve. Nju je uzeo kao simbol mladosti koja je u vrijeme pandemije bila najpogođenija jer su spriječeni socijalni kontakti, tulumi i okupljanja, rekla je kustosica.

Bez doslovnog tumačenja

- Autor je birao lica koja mogu ispričati njegovu priču, ali izbjegavajući pritom doslovno tumačenje. Hrabri pojedinci tako postaju glavni akteri u eksperimentu pri čemu umjetnik modele stavlja u različite uloge, fotografira ih i kroz komunikaciju i gestikulaciju prima njihovu energiju i upoznaje osobnu priču. Vizualna polazišna točka se razvija i postaje kompleksnija tijekom samog procesa izrade djela tako što Eugen Varzić u ispričanu priču stavlja vlastiti sadržaj oblikujući pritom jedinstveni kontekst i misao. U konačnici, autor, kako sam ističe, slika život, kazala je Švec Španjol. Izložba je realizirana uz potporu Grada Labina, Pučkog otvorenog učilišta Labin te Ministarstva kulture i medija RH.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater