NAJNOVIJE"ŽIVJETI MORE"

Samostalna izložba fotografija Ivana Kosića: FOTOGRAFSKO ISTRAŽIVANJE MORA

| Autor: Aleta BRATTONI
Ivan Kosić uz svoje radove

Autor je u opusu "Živjeti more" istražio ideju mora kao vlastitog svakidašnjeg okruženja. Dokumentirao je kako ga osjeća, kontekstualizira i interpretira. Svojim jedinstvenim vizualnim glasom temeljito i jasno prenio je osjećaje, kontekste i interpretacije ribarskog okruženja na nas i u nas, ističe kustosica izložbe Lavoslava Benčić

Samostalna izložba fotografija autora Ivana Kosića na temu "Živjeti more" otvorena je u Photo Art Gallery Batana u Rovinju .

Postav donosi prizore mora i ribara kroz 22 odabrane fotografije iz autorova opusa od oko 70 "morskih" fotografija.

Riječanin Ivan Kosić rođen je u Poljicama na otoku Krku, a niz godina fotografiranje mu je predstavljalo isključivo hobi, no s vremenom je ljubav prema fotografiji prerasla u nešto više, pa je tako 2015. godine svoje uratke počeo prijavljivati na razne natječaje u Hrvatskoj i inozemstvu. Njegove su fotografije ubrzo prepoznate po vrhunskoj kvaliteti i postaju višestruko nagrađivane na FIAP i PSA salonima diljem svijeta. Među mnogobrojnim nagradama izdvajamo Gran Prix Fernando Soprano 2017. godine, te priznanje Primorsko-Goranske županije za kulturno stvaralaštvo na međunarodnoj razini.

Zanimljivost ove izložbe jest spoj Kosićeve dvije profesije - ribarstva i fotografije, što je, kako navodi kustosica ove izložbe Lavoslava Benčić, odigralo važnu ulogu u stvaranju izloženih fotografija.

- Njegovo mu je iskustvo u ribarstvu pomoglo da se u pravo vrijeme nađe na pravome mjestu i da zna predvidjeti akciju koja će se odvijati. Ključ izuzetnog uspjeha Ivana Kosića jest to što je nakon duže od desetljeća rada na suvremeno opremljenom ribarskom brodu u području Sjevernog Jadrana naučio vizualizirati situacije u svojem radnom okruženju. Autor je u opusu "Živjeti more" istražio ideju mora kao vlastitog svakidašnjeg okruženja. Dokumentirao je kako ga osjeća, kontekstualizira i interpretira. Svojim jedinstvenim vizualnim glasom temeljito i jasno prenio je osjećaje, kontekste i interpretacije ribarskog okruženja na nas i u nas, objašnjava kustosica.

Na fotografijama prevladavaju motivi poput palube, broda, ribara i njihova ulova, a djela, nastala u razdoblju od tri do četiri godine, tvore zanimljivu priču od isplovljavanja broda u poslijepodnevnim satima, preko popravka mreža u suton, ribolova preko noći i ujutro, sve do njegova povratka s ulovom poslijepodne.

- Svojim sam ciklusom htio prikazati kako život na moru, iako težak, može jako lijepo ispasti na fotografijama. Ako nekoga one okupiraju, ako netko zastane kako bi ih pogledao, znači da su poslužile svrsi i ja sam zadovoljan, rekao je autor napomenuvši kako nijedna fotografija nije inscenirana već je htio prikazati situaciju onakvom kakva jest, ali iz kadra koji će publici biti zanimljiv.

Marija Pogorilić svojim je stihovima "Pozdrav moru" upotpunila katalog izložbe Ivana Kosića.

Izložba se može razgledati do 28. travnja u radno vrijeme galerije - od 10.30 do 12.30 od ponedjeljka do petka, te subotom od 10.30 do 13 sati.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam