GROŽNJAN

NOVE IZLOŽBE U GRADSKOJ GALERIJI: U Fonticusu izlažu Nadja Brečević i Ivana Ožetski

| Autor: Mladen RADIĆ
Jedan od radova Nadije Brečević

U Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu u petak u 20 sati bit će otvorene dvije samostalne izložbe i to "Sorry, mum, but it looks so sharp" Nadje Brečević i "Stanja prostora ili prostori stanja" Ivane Ožetski.

Fotografski projekt Nadje Brečević nameće dvije asocijacije koje ona svjesno obrađuje kako bi došla do rezultata koje podastire. Jedna je portret kao zabilješka trenutka stanja osobe, a druga je problematiziranje proganjanja pušača u suvremenosti. Uspostavom režima nepušenja, u mnogim državama svijeta pušači su izloženi diskriminaciji. Autorica je rođena Šveđanka iz Stockholma, s roditeljem porijeklom iz ovih krajeva. Švedska je uvela "konačno rješenje pušačkog pitanja". Na snazi je zabrana pušenja i na otvorenom, koja se odnosi čak i na e-cigarete. U tom svjetlu, radovi Nadje Brečević hrabra su provokacija tamošnjeg, ali i svih ostalih prisila određivanja načina života ili navika ljudi, ističe kustos izložbe Eugen Borkovsky.

Nadja Brečević je fotografkinja koja je rođena i živi u Stockholmu, gdje je studirala umjetnost (fotografiju) na Gerlesborgsskolan. Izlagala je na nekoliko samostalnih i kolektivnih izložbi.

Ivana Ožetski predstavlja dvije kolekcije radova: veće slike uljem na platnu i niz manjih laviranih crteža. I na većim i na manjim formatima umjetnica uzima osobni prostor kao matricu. U prostorima se doživljavamo kao osobe. U njima se miješaju navike, užitak, patnja, misao, emocija, bolest, čak i smrt.

Ivana Ožetski je diplomirala slikarstvo na ALU u Zagrebu, nastavnički odjel, klasa prof. Eugena Kokota. Godine 2011., u Rondo Studio Graz, započinje projekt "Babel We Are Not Mad With You". Godine 2016. dovršava postdiplomski studij slikarstva, na Akademiji za likovnu umetnost in oblikovanje u Ljubljani. Radila je kao ilustratorica, scenografkinja i suradnica različitih produkcija te sudjelovala u nekoliko igrano-dokumentarih filmova, serija i TV emisija. Svoje je radove često izlagala na samostalnim i kolektivnim izložbama diljem svijeta.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini