NAGRADA ARTIST ON GLOBE

NAJBOLJA IZLOŽBA U 2021. godini je "All the World's a Stage" Dušana Šibla u gradskoj galeriji Pula

Izložba Duška Šibla održana je u lipnju prošle godine u Gradskoj galeriji Pula u sklopu Sa(n)jma knjige u Istri

| Autor: Vanesa BEGIĆ
 Duško Šibl (Snimio: Dejan ŠTIFANIĆ)

Duško Šibl (Snimio: Dejan ŠTIFANIĆ)


 Svake godine dodjeljuje nagrade za najbolju domaću i stranu izložbu i koncert klasične glazbe domaćih i stranih umjetnika u Hrvatskoj za proteklu godinu, kao i za kulturni projekt godine. Najboljom izložbom za 2021. godinu proglašena je izložba Duška Šibla "All the World's a Stage", koja je održana u lipnju prošle godine u Gradskoj galeriji Pula u sklopu Sa(n)jma knjige u Istri.

"Slikarski svijet Duška Šibla sve je samo ne jednostavan i površinski dopadljiv. U toj velikoj sintezi motiva ljudskog tijela/akta i ljubavnog zagrljaja, pokreta i plesa često se plače, a umjesto veselja i bezbrižnosti osjećamo bol. To nije veselo salonsko slikarstvo koje emanira hedonistički vitalizam, kako bi jedan dio kritike to uporno htio sugerirati", kazala je kustosica izložbe Iva Korbler prilikom otvorenja izložbe.

Pulska izložba "All the World's a Stage" predstavila je tridesetak radova Duška Šibla - ekspresionističke s početka autorova stvaranja te recentne kolaže, nastale tijekom pandemije.

Između ostalog, Šibl je u Gradskoj galeriji Pula izložio radove slikane temperom koji prikazuju život u londonskoj četvrti Soho.

Duško Šibl rođen je 1951. godine u Zagrebu, gdje je 1977. na Filozofskom fakultetu diplomirao komparativnu književnosti i povijest umjetnosti. Slikarstvo diplomira pet godina kasnije u Londonu, u Byam Shaw School of Art, iako ga je upisao samo kako bi produljio boravak u tom gradu u koji je otišao iz avanturističkih razloga. Poslijediplomski studij završio je na Royal College of Art 1986. godine. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Londonu, Sarajevu, Krku, Zadru, Splitu, Puli… Živi i radi u Zagrebu, Londonu i Dubrovniku.

Pretprošle, 2020. godine obilježeno je punih četrdeset godina umjetničkog rada Duška Šibla, slikara koji je prešao put od ranih narativnih i ekspresionističkih radova do mnogima prepoznatljivih gestualnih figura. Duško Šibl je na lipanjskom Sajmu knjige u Istri bio i gost Doručka s autorom kojeg je vodio Aljoša Pužar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum