GALERIJA STUDENTSKI CENTAR

MARK ŠIRCEL: Iz dvodimenzionalnosti u trodimenzionalnost

Zanimljivost samog naslova "Taktili" je da se u hrvatskom jeziku to odnosi na nešto što dodirujemo, nešto opipljivo, dok na engleskom "Tactiles" se odnosi na taktilne, reljefne površine koje pomažu osobama s invaliditetom pri prijelazu ceste

| Autor: Mladen RADIĆ
Mark Šircel uz svoje radove

Mark Šircel uz svoje radove


Nakon prisilne pauze Galerija Studentski centar preksinoć je opet oživjela, i to zahvaljujući radovima na izložbi "Taktili/Tactiles" koje je stvorio pulski umjetnik Mark Šircel.

Iluzija

- Zanimljivost samog naslova "Taktili" je da se u hrvatskom jeziku to odnosi na nešto što dodirujemo, nešto opipljivo, dok na engleskom "Tactiles" se odnosi na taktilne, reljefne površine koje pomažu osobama s invaliditetom pri prijelazu ceste. Sami radovi na izložbi nisu slike kao takve, već su svojevrsni objekti zato kada govorimo o slikama, govorimo o nekakvoj iluziji na dvodimenzionalnoj površini, najčešće na papiru ili platnu. Moji radovi teksturom i reljefom izlaze izvan te dvodimenzionalne površine, razbijaju je i pozivaju gledatelja da sam rad nekako dodirne, kaže Šircel napominjući da to dodirivanje nije praksa u umjetnosti, ali jest u ovom slučaju, tako da ako netko želi dotaknuti "Taktile", može. Kako kaže, slika izlazi van, kreće se prema gledatelju i tu nastaje poseban odnos između gledatelja i samog rada.

Mark Šircel je već imao nekoliko samostalnih i skupnih izložbi koji ove radove u Studentskom centru predstavlja prvi put i većinom ih je radio posebno za ovu prigodu u različitim materijalima poput recikliranog kartona i plastike što nosi i svojevrsnu ekološku poruku.

Izložbu je otvorila voditeljica Studentskog centra Sanda Rojnić Sinković koja je pozdravila prisutne koji su se u ovom prostoru okupili nakon dvije godine. Ona se pohvalila da su te dvije godine puno radili i u sklopu Centra sagradili dva nova paviljona u koje će useliti 240 studenata, tako da će kroz recepciju i kroz ovu galeriju redovito prolaziti 400 studenata koji će imati prilike razgledati i radove koji su kreirali mladi umjetnici. Rojnić Sinković zahvalila se i prof. Denisu Sardozu koji je osmislio vizualni identitet ove galerije i koji dizajnira deplijane za svakog autora.

Zahvale su upućene i prof. Sanji Simeunović Bajec koja se opet našla u ulozi moderatorice odnosno predstavljačice izložbe pa je tako govorila i o Šircelu koji je prije skoro dva tjedna diplomirao. Pohađao je srednju Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, te je obrazovanje završio s pohvalama i stekao titulu slikarskog dizajnera. Godine 2019. odlazi na Akademiju likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani, Odjel za slikarstvo, gdje stječe titulu diplomiranog slikara. Upravo je u Ljubljani upisao magisterij, smjer za medije, medijsku produkciju i novinarstvo.

Istraživanje površine

- Istraživanje površine, reljefnost na slici, osim teksturom Šircel gradi i oštrom linijom i bojom. Tehnikom asamblaža i recikliranih materijala stvara osjećaj kao da se želi izdvojiti iz same podloge, pa radovi ulaze i isprepliću se s prostorom gledatelja i okolnim izložbenim prostorom. Iz dvodimenzionalnosti u trodimenzionalnost, sa slikarske površine u interakciju, kaže Simeunović Bajec koja očekuje da će Šircel ostvariti velika djela kojima će promicati svoj umjetnički integritet.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini