GODIŠNJA IZLOŽBA ČLANOVA DAI – SAI

DANI ARHITEKTURE U ISTRI: Raznovrsnost radova u godišnjem pregledu

| Autor: Mladen RADIĆ
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Godišnjom izložbom projekata i realizacija članova Društva arhitekata Istre DAI - SAI i gostiju koja je preksinoć otvorena u galeriji Društva u Puli, zaokruženi su Dani arhitekture u Istri 2021. U sklopu izložbe predstavljena je i aktivnosti sekcije Djeca i arhitektura / DiA DAI-SAI, a održana je i premijera videorada "Šetnja Pulom" autora Elvisa Lenić, nastalog u suradnji DAI-SAI i Pulske filmske tvornice.

Na izložbi je predstavljeno 20 projekata članova DAI - SAI, gostujućih autora te aktivnosti sekcije Djeca i arhitektura. Izlažu Breda Bizjak, Marta Bognar, Paula Bučar, Katarina Celija, Aleksandar Ćelović, Maurizio Franolli, Ivana Gardlo, Helga Goran, Berislav Iskra, Emil Jurcan, Edna Strenja Jurcan, Valentina Kaić, Franko Kaić, Alin Koroman, Tajana Kovač, Dino Krizmanić, Kristijan Mamić, Dean Matika, Željko Mohorović, Marko Perčić, Godvin Poropat, Zvonimir Prusina, Nina Rojnić, Francesco Scarpa, Dean Skira, Maja Opačin Srdoč, Helena Sterpin, Daniela Škandul, Danijela Perčić Tičić, Aleksandar Tkalec i Leonid Zuban.

U sklopu sekcije Djeca i arhitektura ove je godine odrađeno nekoliko radionica, a izložene kreativne radove djeca su napravila u bivšem prostoru OVS-a u pulskoj Ulici Sergijevaca.

Foto

U ime predsjednice DAI - SAI Brede Bizjak prisutne je pozdravila dopredsjednica Društva Helena Sterpin koja je i otvorila izložbu.

- Drago mi je da ove godine imamo jako puno radova koji se bave prije svega javnim prostorom, puno radova koji se bave obnovom, restauracijom, koji se bave interpolacijom u starogradsko tkivo. Mislim da je to jako važno jer šalje poruku o tome koliko je važno, u biti, promišljati dalje i očuvati izgrađeni okoliš, ali isto tako i koliko je bitno očuvati i zaštiti neizgrađeni okoliš, rekla je Sterpin.

U sklopu izložbe premijerno je prikazan videorad "Šetnja Pulom" autora Elvisa Lenića i montažera Marka Zdravkovića Kunca nastao u suradnji Društva arhitekata Istre i Pulske filmske tvornice, a u kojem se izmjenjuju se crno-bijele pulske vizure s atmosferom i ritmom života zrelog socijalizma.

Lenić se zahvalio predsjednici Bredi Bizjak koja je njemu i ljudima iz Pulske filmske tvornice sugerirala da se iz arhive Kino kluba Jelen napravi materijal koji bi dao pogled na Pulu kakva je nekada bila. Lenić i montažer Marko Zdravković-Kunac iz te arhive su izabrali neke segmente iz povijesti Pule, a riječ je, kako kaže, o razdoblju 1960-ih i 1970-ih, a to su spojili u jedan rad.

- Sve su to crno-bijele snimke, bez zvuka i od toga smo napravili nešto što smo nazvali "Šetnja Pulom" jer to doista i jest, jedan đir koji počinje od Giardina, preko Portarate, tržnice, Kaštela, Karoline i završava kod Arene i na Rivi. To je jedan podsjetnik na vrijeme kakva je Pula nekada bila, rekao je Lenić.

Foto

Prisutnima se obratio i pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji je rekao da je lijepo vidjeti da se gradi i radi, ali da struka odlučuje jer kako kaže, kada je postao gradonačelnik jedna od prvih odluka bila mu je da pita struku što misli, tako da mu je drago da surađuju na konkretnim primjerima, kako promijeniti grad i spriječiti nered u prostoru.

- Siguran sam da ćemo u četiri godine promijeniti grad nabolje. Ako budete vrijedni imat ćete našu potporu u bilo kojem smislu i imat ćete prostora, kazao je Zoričić.

Izložba ostaje otvorena do 10. prosinca, svakim radnim danom od 17 do 20 sati. Ovogodišnji Dani arhitekture u Istri na temu "Prostorne akvizicije" otvoreni su 24. rujna, a uključivali su ukupno pet manifestacija – izložbi i predavanja. Projekt financijski podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija i Grad Pula

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum