PARLAMENTARNI IZBORI

Predizborni posjet Umagu Kliman (HDZ) iskoristio za razgovor s ribarima

| Autor: Sanja BOSNIĆ

Protekle subote, u umaškoj se luci s lokalnim ribarima i građanima sastao Anton Tone Kliman s liste HDZ-a. NA ribarskom gatu u caffe baru Lado vodio je osobito koristan i konstruktivan razgovor s ribarima koji su svojevremeno obnašali važne funkcije u raznim cehovskim organizacijskim strukturama, počevši od lokalne i županijske obrtničke komore pa sve do HGK - grupacije ribolova.

Prilikom susreta glavnu je riječ vodio najstariji umaški ribar Tonči Trevižan, pa su tako Tonči i Tone, umrežili ribarske priče dotaknuvši se problematike otkupa ribe u Italiji, diktiranja cijena od strane talijanskih „prekupaca“, neadekvatnog rada naših veletržnica koje zastupaju interese pojedinaca. Pričali su i o nezahvalnom položaju malih ribara u sustavu PDV-a što ih destimulira te otežava njihov rad. Trevižan je slikovito naveo da “velike ribe jedu male”, misleći pri tome na velike ribare, vlasnike plivarica i ribarskih flota kojih u Hrvatskoj ima oko 500, dok je onih manjih ribara - obrtnika oko 2.500, a izjednačeni su u sustavu financijskih obveza i svih davanja prema državi kao veliki ribari. Zbog toga su ovi mali obrtnici u blokadi, ne mogu preživjeti te ostvariti razne financijske poticaje.

Daniele Kolec doskorašnji predsjednik udruge Mare Croaticum, opisivao je i objasnio Klimanu modele funkcioniranja ribarenja u susjednoj Italiji. Ribari su apelirali na Klimana da mu, bude li izabran za zastupnika u Saboru, u fokusu rada budu istarski ribari i koordiniran rad s njima a on je ustvrdio da će njegova zona interesa i daljnjeg razvoja biti Istra, a jedna od glavnih preokupacija ribarstvo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom