INTERVJU

MIRKO JURKIĆ, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Pule: Novca u EU fondovima ima, a ova Vlada itekako zna privlačiti i realizirati projekte

Pula je grad koji je, nažalost, povukao vrlo malo sredstava iz EU fondova. Postoje kapitalni projekti koji se već nekoliko mandata spominju i uvijek i nanovo prebacuju. Mi u HDZ-u imamo mlade, neopterećene i stručne ljude koji žele dati svoj maksimum i od Pule stvoriti ugodno mjesto za život, kaže Mirko Jurkić

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Mirko Jurkić (Snimio Milivoj Mijošek)

Mirko Jurkić (Snimio Milivoj Mijošek)


Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Pule Mirko Jurkić voli se našaliti kako se politikom pasivno bavio gotovo čitav svoj život. Naime, rođen je u Puli prije 43 godine, u građanskoj obitelji u kojoj su i majka Vesna i otac Mirko od početaka stvaranja samostalne Hrvatske bili uključeni u politička zbivanja. Aktivno se u politiku i sam uključio 2016. godine te se već naredne pojavio kao stranački kandidat za gradonačelnika na lokalnim izborima, da bi protekle četiri bio predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Pule.

Po zanimanju je magistar povijesti, zaposlen u turističkom sektoru, a na početku razgovora otkriva nam što ga je motiviralo da se ponovno kao gradonačelnički kandidat pojavi pred sugrađanima.

Muzil, riva, centar grada

- S obzirom da sam već bio kandidat za gradonačelnika te sam proveo protekli mandat u Gradskom vijeću, moglo bi se reći da sam upoznat s tematikama i radom određenih gradskih tijela i Vijeća. Nakon određenih zbivanja unutar stranke te razgovora s gospodinom Antonom Klimanom i još nekolicinom ljudi iz samog vrha stranke, županijske organizacije te gradske, odlučio sam se za ponovnu kandidaturu. Razlozi su, vjerujem, oni najvažniji i očigledni - vidim, nažalost, da Pula ne napreduje onako kako ja mislim da bi trebala, želim nešto popraviti i ostaviti ovaj grad ljepši, bolji i napredniji svojoj djeci, mladima i svima koji vole Pulu. Vjerujem da se to može!

- Na čemu temeljite svoj izborni program?

- Pula je grad koji je, nažalost, povukao vrlo malo sredstava iz EU fondova. Postoje kapitalni projekti koji se već nekoliko mandata spominju i uvijek i nanovo prebacuju. Definitivno su to uređenje i revalorizacija centra grada, ekonomsko oživljavanje i uređenje fasada, infrastruktura cesta i šetnica jer to pridonosi jačanju pozicije u malom gospodarstvu i turizmu. Zatim privlačenje investicija u proizvodnji u poslovnu zonu, konačno jasno definiranje uređenja Rive i privlačenje novca kroz EU fondove za uređenje lukobrana (bez lukobrana nema luke), parking kuće na prilazima gradu s linijom "shuttle" buseva koji dovode korisnike na prilazne točke u centru, nadogradnja škole u Šijani ili izgradnja nove, izgradnja nove škole u istočnom dijelu grada zajedno s vrtićem, izgradnja igrališta u Štinjanu, obnova igrališta u Šijani, definiranje namjene Muzila. Novca u EU fondovima ima, potrebno je na inteligentan način isplanirati i prijaviti projekte. Kroz fondove i nadležna ministarstva izdogovarali bismo svu potrebnu pomoć.

- Koja su područja u kojima, po vama, Pula može i mora bolje?

- Pula mora bolje na području turizma. S obzirom da radim u turističkom sektoru, jasne su mi manjkavosti turističke ponude. Pula se mora okrenuti kvalitetnom turizmu s maštovitom ponudom u svim segmentima. Nije potrebno isključivo podizati kapacitete, već postojeće prenamijeniti u visokokvalitetne hotele, kampove i gradske boutiqe hotele. Apartmane treba graditi i pojačavati ponudu, ali isključivo kao dodatne smještajne kapacitete, ne kao osnovne. Centar grada koji privlači svojom tisućljetnom tradicijom mora biti simbioza turističke ponude i zarade lokalnog stanovništva s domaćom, maštovitom i raznovrsnom ponudom. Gradska uprava treba osmisliti plan koji će odrediti smjer kretanja turizma, koji će očito postati jedna od najvažnijih grana gospodarstva. Mora biti održiv i prihvatljiv te da svi sudionici imaju benefite od njega. Također problem parkinga, potrebno je već jednom definirati i riješiti lokacije parking i garažnih kuća i krenuti u realizaciju. Sport za mlade i to sportovi koji su, vjerujem, i zanemareni poput atletike, košarke, biciklizma… Tereni za sport i za mlade jer to je centar njihovog svijeta! Ima još jako puno tema, ali prostora je malo.

- Kako osigurati sredstva za kapitalne projekte koji utječu na kvalitetu života svih građana?

- Definitivno kroz EU projekte, sad je vrijeme za njih, ova Vlada itekako zna privlačiti i realizirati projekte. Osmislimo kapitalne projekte, udružimo snage i realizirajmo ih u idućem periodu na radost i korist građana Pule. Mi u HDZ-u imamo mlade, neopterećene i stručne ljude koji žele dati svoj maksimum i od Pule stvoriti ugodno mjesto za život. Suradnjom s Vladom i ministarstvima do realiziranja kapitalnih investicija kroz EU projekte!

Proizvodnja i brodogradnja

- Kakva je vaša vizija grada, u kakvoj Puli biste voljeli živjeti?

- Ili kakvu Pulu ja želim? Želim Pulu u kojoj me nije sram prošetati kroz centar, u kojoj nije mjerilo vrijednosti tko je čiji, već tko koliko pridonosi društvu u kojem živi. Želim da moja djeca i mladi imaju gdje ispucati svoj višak energije. Želim vidjeti turiste koji se dive svemu što dotaknu i spremaju svoje uspomene negdje duboko u sebi do idućeg dolaska u naš grad. Želim vidjeti centar grada u kojem nema automobila, već se koriste ekološka vozila poput tramvaja, eko taxija i sličnog. Želim proizvodnju i brodogradnju. Želim vidjeti radnike koji s posla odlaze zadovoljni i druže se u svojem omiljenom pubu ili kafiću. Djecu koja imaju nastavu u normalnim školama i veselo trče svojim roditeljima koji imaju vremena za njih, jer je to postao luksuz. Vrijeme je svima postalo luksuz i zato vrijeme koje želimo provesti sa svojim najmilijima, obiteljima mora biti kvalitetno i veselo. Ambiciozno tvrdim: mi to moramo omogućiti svima jer Pula mora biti dragulj Mediterana i vrhunsko mjesto za život!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater