upozorila na probleme

Zstupnica IDS-a u Saboru Katarina Nemet: Istarski ribari se svakodnevno bore sa slovenskim kaznama, prekomjernom populacijom delfina i NEVIĐENOM NAJEZDOM MEDUZA!

| Autor: Glas Istre
Katarina Nemet

Katarina Nemet


Zastupnica IDS-a Katarina Nemet danas je u Saboru upozorila na probleme s kojima su suočeni naši istarski ribari.

Napomenula je kako vjeruje da je javnost upoznata s velikim problemom kojeg istarski ribari imaju zbog neriješenog pitanja razgraničenja u Savudrijskoj vali, zbog čega ih gotovo svaki izlazak u ribarenje košta visokih kazni kojima ih slovenska policija kažnjava zbog navodnog protupravnog ribarenja u njihovom moru.

Osim toga, osvrnula se i na problem prekomjerne populacije delfina koja ribarima gotovo svakodnevno čini velike materijalne štete, trgaju im mreže i jedu ulovljenu ribu. Naglasila je kako ribari ističu da je delfina uz istočnu obalu Jadrana daleko veći broj od onog o kojem govore nadležne znanstvene institucije i ministarstva te kako je potrebno otkloniti ili ublažiti problem, da se uz zaštitu populacije delfina osigura i pravo na rad ribarskog sektora.

- Druga, još svježija prirodna pojava koja je pogodila ribarsku flotu na tom području je neviđena najezda meduza s kojom se ribari sjeverozapadne Istre bore već više od dva mjeseca. Toliko ih ima i toliko su velike i teške da ribarima uništavaju mreže kada ih dižu i povlače pa neki zbog toga trenutno i ne izlaze na more jer jednostavno ne znaju što i kako dalje, napomenula Nemet te dodala kako se nadaju pomoći institucija, kako ne bi i ovoga puta kao puno puta dosad, ostali prepušteni sami sebi. 

Apelirala je na Vladu i nadležno ministarstvo da eventualnim proglašenjem elementarne nepogode, a svakako i konkretnim financijskim paketom pomognu ribarima premostiti ovu nepogodu najezde meduza te istaknula kako bi se nakon toga trebalo i ustanoviti zašto je do ove prirodne pojave uopće došlo. 

Za kraj je naglasila da je ribarski sektor jedna od naših važnih gospodarskih grana te kako ti ljudi zaslužuju i naše razumijevanje, a i pomoć, što im je ovog trenutka nužno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom