NOVI ROTOR, NOVI PROBLEMI

Žitelji Valture tvrde da im novi kružni tok u centru mjesta stvara nove probleme. Autobusna stanica bit će premještena u DRUGI DIO NASELJA?

I prije kružnog toka bio je problem dolaska većih kamiona u kvart, a sada je to praktički nezamislivo. Kad dolazim iz Šišana jedva uđem s automobilom, a kada stavim i prikolicu koju često koristim, to je nemoguće, tvrdi Roberto Jukopila

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Valtura 17.2.2018. kruzni tok - promet Snimio: Dejan STIFANIC

Valtura 17.2.2018. kruzni tok - promet Snimio: Dejan STIFANIC


Nakon što smo nedavno izvijestili o izgradnji novog kružnog toka u centru Valture, redakciji Glasa Istre javio se mještanin Roberto Jukopila koji nam je ukazao na nekoliko problema. Naime, iako zadovoljan rješenjem kružnog toka na toj prometnici, ističe da je zapravo teško prometovati zbog previsoke izgradnje "otoka" koji se nalaze pri izlazu, odnosno ulazu u kružni tok.

Time je, kaže, većim automobilima i kamionima gotovo onemogućen prolazak kroz kružni tok. Osim toga, navodi kako mještani i dalje ne znaju gdje će biti autobusna stanica koja je sve do izgradnje kružnog toka bila na placi kod crkve.

- I prije kružnog toka bio je problem dolaska većih kamiona u kvart, a sada je to praktički nezamislivo. Kad dolazim iz Šišana jedva uđem s automobilom, a kada stavim i prikolicu koju često koristim, to je nemoguće. Ne mogu svaki put prelaziti preko visokog "otoka". Ako već izgrađuju "otoke" trebali su ih staviti u ravninu s cestom, smatra naš sugovornik.

Govoreći pak o problemu buduće lokacije autobusne stanice, dodaje da im nitko ne želi odgovoriti na to pitanje gdje će ona biti izmještena, ali, prema onome što vide, tvrdi da ovdje autobusi neće moći niti prolaziti, niti se okretati.

Ističe da je protiv toga da autobusna stanica bude kraj groblja jer je daleko, a s druge strane, kaže, placa je centar sela i logično je da stanica bude ovdje.

- Autobusna stanica kod groblja stvarala bi veliki problem mještanima, pogotovo starijim ljudima i djeci, a ne mogu zamisliti kako bi to bilo tek usred pljuska, kaže Jukopila. Problem je sada, tvrdi on, i parking ispred trgovine koji se sveo na nekoliko parkirnih mjesta.

Odgovore i pojašnjenja na ove pritužbe mještana potražili smo kod zamjenika načelnika Općine Ližnjan Matije Maurovića.

- Prometovanje kamiona i autobusa na području place u Valturi, odnosno kružnog toka, kao i tzv. "otoka" bit će moguće, nesmetano, a "otoci" će biti uzdignuti samo koji centimetar od prometne površine, tako da će se preko njih lako po potrebi prelaziti u manipulaciji kamiona i autobusa. Autobusna stanica bit će neposredno na trgu kod crkve, kratko i jasno odgovorio je donačelnik Maurović.

Valja podsjetiti da su izgradnju rotora podržali sami mještani uz uvjet da se ne ukloni stara lipa, čemu je i udovoljeno. Kako je istaknuo Maurović, kružnim tokom, nogostupima i pješačkim prijelazima na tom području povećat će se sigurnost vozila i sudionika u prometu, kao odgovor na sve veću prometnu frekventnost na tom području. Dodatno u izradi je i projektna dokumentacija za nogostup od place do groblja, čija se izgradnjplanira u narednom razdoblju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini