Franko Frenki Zgrablić (Snimio Branko Biočić)
Poznati istarski travar Franko Frenki Zgrablić, iz Sv. Petra u Šumi, smatra da je Istra specifična regija, kako geografski tako i klimatološki, za bilo koju djelatnost a pogotovo za bilinarstvo, odnosno bavljenje biljkama, zato što se tu spajaju kontinentalna i mediteranska klima.
- Možemo se pohvaliti s oko dvije tisuće vrsta ljekovitog i samoniklog bilja. Teško je istaknuti bilo koju vrstu, ali moram izdvojiti, kao mediteransku vrstu, kadulju koja raste na istočnoj obali Istre, i encijan, kao kontinentalnu vrstu koja raste samo na Ćićariji i Učki. Sve ostale vrste nalazimo po cijeloj Istri. Da bismo koristili ljekovito bilje, moramo biljku upoznati, ubrati, osušiti, uskladištiti, upotrijebiti, uživati. Samo da podsjetim, 95 posto lijekova u svjetskoj farmaceutskoj industriji izrađuje se od ljekovitog bilja, a pet posto su sintetički proizvodi. Ljekovito se bilje upotrebljava i u kozmetici kako za isticanje ljepote tako i za pomoć kod opeklina nakon sunčanja, tu moramo spomenuti ulje od gospine trave - kantarion, ističe.
Liječenje ljekovitim biljem, nastavlja Frenki, nije ispijanje čaja, nego postoje kure koje uključuju upotrebu čaja, tinktura, ulja, masti, razne kupke i inhalacije. "Ja za sada imam 360 kura i to od korijena kose do gljivica na noktu nožnog palca", kaže i predstavlja nam kuru za liječenje bronhija, respiratornog sustava i imuniteta. U svom OPG-u pripravljaju razne proizvode od ljekovitog bilja poput ABI-sola, začina od aromatičnog bilja Istre u soli, koji u svojstvenim omjerima sadrži majčinu dušicu, kuš, čubar, lavriku, mažuran, ružmarin i origano. Njime možete začinjati gulaš, paštu, juhu, pizzu i sve ostalo, ovisno o vašoj kreativnosti. Proizvode i ocat Sambuco basilico, koji se dobiva fermentacijom zrelih bazginih bobica, aromatiziran bašelkom (bazilikom) što jamči aromu. Tako začinjene salate uvjet su za gastronomski užitak, a ujedno svojim ljekovitim odlikama čuvaju organizam od bolesti. Frenki tvrdi da ocat Sambuco basilico pospješuje probavu što je preduvjet uspješnoj dijeti, odnosno mršavljenju, te znatno pročišćava i obogaćuje krv željezom i mineralima. Proizvodi i ulje kantarion koji se dobiva namakanjem cvjetova gospine trave u domaćem maslinovom ulju.
- Ulje je najbolje namočiti u Ivanji, na blagdan Ivana Krstitelja, 24. lipnja. Tako dobiveno ulje procijeđeno od cvjetova zovemo kantarion. Upotrebljava se protiv opekotina, oteklina i oparina. Ulje možemo nakapati u oko ako nam u njega štrcne mast. Njime masiramo ubode pčela, komaraca i drugih insekata, sunčane opekline na moru i planinama, a izvrsno je za masiranje kralježnice, kod istrošenosti pršljenova i zglobova. Veoma je ljekovit protiv gihta i reume. Zacjeljuje rane, pomaže kod ispucalih peta, iščašenja, uganuća i podljeva. Ulje se može i piti, po jednu jušnu žlicu prije jela, što ljekovito djeluje protiv čira na želucu i dvanajestercu, protiv kamenca u žuči, mjehuru i bubrezima, protiv hemeroida i za vanjsko mazanje kod bolova. Ulje možemo primijeniti i ginekološki jer dobro i brzo zacjeljuje upale i rane na maternici. Djeluje protiv grčeva kod mjesečnice. Za grčeve treba uzeti tri puta na dan čajnu žličicu, a u drugim slučajevima ženama će pomoći tampon ili unošenje ulja irigatorom. Trljanjem ulja liječimo išijas i živac trigeminus kod neuralgije. Kantarionovo ulje veoma olakšava i umiruje sve vrste boli. Djeluje preventivno i kurativno, dok raznim tabletama samo zataškavamo bolove, odgađajući bol u nedogled, ne razmišljajući koliko si istodobno uništavamo želudac i druge organe. Kantarion je pomogao mnogim ljudima jer njime liječimo uzrok boli, kaže travar Zgrablić.
Preporučuje i eliksir Šimuna Bratulića.
- Botanički gledano, područje srednje Istre, gdje je i Sv. Petar u Šumi, izuzetno je atraktivno zbog posebnosti spoja mediteranske i kontinentalne klime. Stanovnici ovog dijela Istre, Supetaršćine, obilato su to koristili stoljećima, naročito u gastronomske i ljekovite svrhe. U 12. stoljeću botaničko-gastronomsko-ljekarničku kulturu Supetaršćine unapređuju redovnici benediktinci, a kasnije nastavljaju i proširuju redovnici pavlini koji u 17. stoljeću otvaraju prvu biljnu ljekarnu u ovom dijelu Europe. Između mnogih ljekovitih biljnih preparata našao se i eliksir supetarskog redovnika, biskupa i generala Šimuna Bratulića, koji se dobiva maceracijom 39 vrsta autohtonih, aromatičnih i ljekovitih biljaka u rakiji od grožđa.
Eliksir Šimuna Bratulića može se poslužiti kao aperitiv i kao desertno piće, uspješno liječi mučninu želuca te djeluje antidepresivno i ohrabrujuće. Šimun Bratulić je svojim vojnicima prije bitke s Turcima davao čašicu eliksira za hrabrost, a poslije bitke ga koristio za vidanje rana. Samo da pojasnim, 1645. godine kad je biskup Šimun bio ustoličen u biskupiji između Zagreba i Siska, svaka biskupija imala je četu vojnika na čelu s biskupom. Naš je Šimun izgleda više volio mač nego križ pa je za svoje soldate napravio eliksir, prepričava Frenki.
Od tada je prošlo skoro 500 godina, ističe, a biljke su ostale iste, samo smo se mi promijenili napuštajući miroljubivu i ekološku poljoprivredu radi većih prinosa, naprednih tehnologija koje zahtijevaju prskanje usjeva i voćaka, što nam donosi veće prihode.
- Međutim, pitajmo se dokle će nas priroda tolerirati i kad će nam vratiti milo za drago. Mislim da je to jako blizu. Osim materijalne i opipljive narodne medicine, ja pokušavam unijeti nematerijalna dobra u ovu branšu, a to je počelo Festivalom samoniklog bilja u Kršanu 2010. godine, kada je TZ Kršana na čelu s ondašnjom direktoricom Patricijom Zanketić, Marinom Brečevićem, Općinom i sponzorima Ralfom Blombergom, direktorom ondašnjeg ERVE-a, organiziran prvi takav festival u Istri. Onda je pala ideja da se u Kršanu naprave pogoni za preradu samoniklog bilja, za što je općina Kršan najpogodnija u Istri i radi geografskog i klimatološkog položaja. Ja sam sudjelovao sa suprugom na svih 11 održanih festivala s radionicama pokaznog branja ljekovitog bilja i uvijek je bio odličan odaziv sudionika. Festival je prije četiri godine preuzela nova direktorica TZ-a Arijana Brnetić, nažalost, dvije smo godine preskočili zbog pandemije i ove godine ponovno pokrenuli festival koji je, kako su organizatori rekli, bio ekološki osviješten. Nažalost, od pogona za preradu samoniklog bilja još je uvijek samo studija, zaključuje travar Franko Frenki Zgrablić uz nadu da ćemo preživjeti šok od pandemije i rata u Ukrajini uz zdrav život i korištenje blagodati prirode.
1. ČAJ - u litru vode kad zakuha, staviti tri jušne žlice čaja, dodati dva svježa lista bršljana, promiješati, poklopiti i ostaviti da odstoji dva sata. Može se skuhati i navečer i ostaviti do jutra. Procijediti, zasladiti medom, po želji dodati limuna i piti dva decilitra prije doručka, ručka i večere, ostalo popiti u toku dana (čaj možemo nositi sa sobom u boci kamo je potrebno)
2. KAPI OD BIJELOG LUKA - bijeli luk je moćan antibiotik širokog spektra. Ja pravim kapi koje treba piti tri puta na dan prije jela, po 10 kapi dodati u čaj kad ga pijete prije doručka, ručka i večere
3. SIRUP - jušnu žlicu sirupa popiti tri puta na dan prije doručka, ručka i večere
4. INHALACIJA - prema priloženom uputstvu za inhaliranje
5. JELO - tri puta na dan uzeti po dva decilitra kiselog mlijeka ili jogurta. Nabaviti pčelinje saće s medom i to žvakati više puta u toku dana. Svaki treći dan jedan obrok neka bude dvije jušne žlice kamilice koje pomiješamo s jednim ili dva jaja, ispržiti na ulju i pojesti s kruhom. Uz to pojesti i 4-5 feta sirove pancete
6. UVRSTITI U JELOVNIK - kavu, čaj, različite cola bezalkoholne napitke s kofeinom i čokoladu. Nekoliko šalica kave je snažni bronhodilatator (ako nemate sa sobom lijekove, treba popiti nekoliko šalica kave)
7. TAKOĐER UVRSTITI U JELOVNIK - rajčicu, južno voće, slatku papriku, tušt i jagode, koji sadrže vitamin C i flafonoide koji blokiraju oslobađanje histamina i tako obuzdavaju simptome alergije i astme
8. OD BILJAKA KORISTITI - koromač, ljutu papričicu, crveni luk, korijandar, slatku papriku, kupus svježi i kiseli, mrkvu, rajčicu, brusnicu, kadulju, hren - namirnice koje sadrže magnezij, zatim integralne žitarice (skupa s mekinjama), soja, orasi, ribe, mliječni proizvodi i nemasno meso - piletina
9. VITAMIN B6 - potrebna količina je 50 miligrama vitamina B6 dva puta dnevno. Vitamina B6 možemo dati organizmu i uzimajući pivski kvas (kupiti u apoteci), pijemo ga jedanput na dan, čajnu žličicu praha rastopljenog u decilitru vode ili soka
10. PRIPRAVAK S MEDOM - zapržiti 20 dekagrama šećera dok ne požuti i u to umiješati dvije srednje glavice crvenog luka (žbule), dodati i jednu litru vode. Kuhati u otvorenoj posudi toliko dugo dok ne ishlapi pola tekućine. Kad se prohladi, procijediti i dodati šest jušnih žlica meda, spremiti u staklenku i dobro začepiti. Uzimati tri puta na dan po jednu jušnu žlicu prije obroka.
11. UVRSTITI U JELOVNIK I JUHU - skuhati juhu od domaće kokoše i povrća (mrkva, krumpir, celer, peršin, svježa paprika, blitva, špinat, mahune fažol (fažoleti), grašak, trputac list, tratinčica list, maslačak list, radić cikorija. U tu juhu dodati dosta žbule, đumbira, česna, hrena i ljute paprike (ako bolujete od hemeroida, bez ljute paprike). Ovakva juha za hladnih dana grije dušu, zdravi bronhije, otvara sinuse i pročišćava organizam
12. RITMIČKO DISANJE - pomaže u čišćenju bronhija i obogaćuje naš organizam kisikom. Ritmičko disanje izvesti u ležećem ili sjedećem položaju tri puta dnevno (jutro, podne i navečer). Prva tri dana udisati kroz nos i u sebi brojati 1, 2, 3, 4, zadržati dah i u sebi brojati 2, 2, 3, 4, izdahnuti kroz nos i u sebi brojati 3, 2, 3, 4, zadržati prazna pluća i u sebi brojati 4, 2, 3, 4. I tako ponavljati brojanjem do šest. Druga tri dana sve ponavljamo iz početka, ali s brojanjem od sedam do devet, a treća tri dana brojimo od 10 do 12. Tako nastaviti sve faze disanja do 20. Prazna pluća uvijek ostaju na 4, 2, 3, 4.
Prvi dio intervjua pročitajte OVDJE.