NAJNOVIJEAZRRI-JEV PROGRAM

ZAŠTITA ISTARSKOG GOVEDA Uspjeh cjelokupne društvene zajednice

D. ŠIŠOVIĆ/Arhiva

Jedno od načela je i svijest o tome da je očuvanje i razvoj genetske raznolikosti u poljoprivredi moguće jedino kroz promicanje održivog korištenja tradicionalnih pasmina i sorti, a upravo to načelo u osnovi je AZRRI-jevog projekta zaštite istarskog goveda, kao i projektima, koji su po njegovom uzoru uslijedili za zaštitu istarskog magarca, ovce i koze

Dugogodišnji AZRRI-jev program zaštite istarskog goveda kroz poticanje uzgoja i ekonomskog iskorištavanja mesa ove pasmine u gastronomiji uvršten je u Kompendij primjera dobre prakse u zaštiti genetskih resursa Europske unije. Ovaj je Kompendij kao baza podataka, ali istovremeno i kao zbir provedbenih priručnika koji mogu biti uzor za buduće slične projekte, predstavljen na nedavnoj konferenciji o pripremama EU-a u valorizaciji biljnih i životinjskih genetskih resursa u poljoprivredi, koja je održana u francuskom Nantesu.

Na konferenciji su iz AZRRI-ja sudjelovali Edmondo Šuran i Gordan Šubara, koji već niz godina provode projekte vezane uz zaštitu istarskog goveda, a osim što su tamo predstavili ovaj uspješan istarski projekt, vodili su i radionicu o multidisciplinarnom pristupu projektima zaštite autohtonih pasmina i sorti.

56 lokalnih projekata

U Kompendij primjera dobre prakse uvršteno je 28 projekata vezanih uz autohtone pasmine domaćih životinja i 28 projekata zaštite autohtonih sorti poljoprivrednih kultura iz cijele Europe, a među njima AZRRI-jev projekt o istarskom govedu jedini je iz Hrvatske u Kompendiju o autohtonim pasminama, dok je u Kompendiju o autohtonim sortama Hrvatska zastupljena projektom zaštite dubrovačke malvasije.

Konferencija u Nantesu rezultat je četverogodišnjih aktivnosti Europske komisije u sklopu šire politike očuvanja i promicanja uporabe genetskih resursa, posebno izvornih pasmina i sorti, u proizvodnji hrane i održivoj poljoprivredi. Izvorne pasmine i sorte ključne su za unapređenje održive proizvodnje, za olakšanje prilagodbe klimatskim promjenama te novim štetnicima i bolestima, a posljedično i za kreiranje stabilnog ruralnog razvoja, i sastavni su dio europske Strategije očuvanja i unapređenja biološke raznolikosti do 2020. godine. Jedno od načela tih politika je i svijest o tome da je očuvanje i razvoj genetske raznolikosti u poljoprivredi moguće jedino kroz promicanje održivog korištenja tradicionalnih pasmina i sorti do postizanje gospodarske održivosti, a upravo to načelo u osnovi je AZRRI-jevog projekta zaštite istarskog goveda, kao i projektima, koji su po njegovom uzoru uslijedili za zaštitu istarskog magarca, ovce i koze.

Prije nego se za ovo područje oblikuje službena politika i provedbena strategija, Europski parlament i Europska komisija inicirali su tzv. "pripremne akcije" koje su imale za cilj objediniti i javno predstaviti konkretne primjere kako korištenje zanemarenih pasmina i sorti valorizirati na ekonomski održiv način. Stoga su u Kompendiju, javno dostupnom i na internetu, uz predstavljanje ukupno 56 lokalnih projekata predočeni i korisnički priručnici za valorizaciju zanemarenih pasmina i sorti unutar lanca opskrbe poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, s iskustvima u provedbi komunikacijskih kampanja te umrežavanja putem društvenih mreža i drugih pomoćnih komunikacijskih alata.

Angažman zajednice

Istarski primjer u kojem se u valorizaciju i promociju uključila cjelokupna istarska društvena zajednica preko AZRRI-ja kao koordinatora pohvaljena kao uspješan primjer dobre prakse, za koji su veliko zanimanje pokazali mnogi sudionici konferencije, ističući potrebu da se aktivnosti o kojima je bilo riječi u Nantesu nastave i kasnije, kroz umrežavanje onih koji rade na valorizaciji genetskih resursa kako bi pojedini uspješni programi pomogli drugima u Europskoj uniji da uspješnije valoriziraju svoje genetske resurse. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam