PAZIN

Započela rekonstrukcija pazinskog vrtića Olga Ban

| Autor: M. RIMANIĆ
Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić sa suradnicima u obilasku gradilišta vrtića

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić sa suradnicima u obilasku gradilišta vrtića


Gradonačelnik Renato Krulčić naglasio je da radovi na rekonstrukciji vrtića znače unaprjeđenje kvalitete predškolskog odgoja i obrazovanja, ali i poboljšanje uvjeta rada djelatnika u predškolskom odgoju

Započeli su radovi na rekonstrukciji zgrade pazinskog Dječjeg vrtića "Olga Ban" Pazin, poznate i kao "gornji vrtić" u Prolazu Otokara Keršovanija. Nakon obilaska gradišta na kojem teški strojevi upravo ruše dijelove zgrade podignute 1971. na mjestu koje će se podići novi objekt pazinski gradonačelnik Renato Krulčić naglasio je da radovi na rekonstrukciji vrtića znače unaprjeđenje kvalitete predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Pazina, ali i poboljšanje uvjeta rada djelatnika u predškolskom odgoju.

Dovršetak radova u 365 dana

Ovo kapitalno ulaganje ujedno je i najveće ulaganje u objekte predškolskog odgoja od osnivanja Grada Pazina, kao jedinice lokalne samouprave, ali i prvo veće ulaganje u vrtić od dograđivanja zgrade 2001. godine. Radovi na rekonstrukciji zgrade vrtića vrijedni su 6,7 milijuna kuna, a vrijednost stručnog nadzora iznosi 243 tisuća kuna, dodao je Krulčić. Nakon izgradnje prostori će se opremiti novom opremom, za koju će se izdvojiti oko 940 tisuća kuna.

Projekt dogradnje i rekonstrukcije zgrade "gornjeg vrtića" sufinancira Europska unija iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj putem mjere "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu". Iznos potpore prema procijenjenom iznosu prihvatljivog ulaganja iznosi 5,2 milijun kuna. Planirano trajanje provedbe projekta je 15 mjeseci, a dovršetak građevinskih radova planiran je unutar 365 dana. Krulčić je uvjeren da će pazinski predškolci vrtić u pedagoškoj godini 2020./2021. dočekati u "novom ruhu".

Novi ulaz s istočne strane

- Projektom rekonstrukcije i dogradnje zgrada vrtića dobit će se novih 770 metara četvornih, a time će se u skladu s Državnim pedagoškim standardom osigurati primjereni prostorni uvjeti za rad stručnih suradnika i odgojitelja za potrebe planiranja, pripreme i evaluacije rada s djecom te se rješava pitanje dotrajalosti najstarijeg dijela objekta, rekla je Vesna Rusijan, ravnateljica pazinskog vrtića.

U narednih godinu dana na zgradi vrtića sanirat će se krovište, zidovi, fasada, postavit će se nova vanjska stolarija, instalacije te spremnik za lož ulja, a u cijelosti će se obnoviti oprema i unutarnji izgled tog dijela zgrade. Na primjereniji način uredit će se prilaz zgradi, formirat će se novi ulaz s istočne strane te osigurati dostupnost osobama s invaliditetom, kojima će se prilagoditi i sanitarije. Uz to, povećat će se prostorni kapacitet vrtića za još jednu prostoriju.

Darvin Žufić, direktor poduzeća "Vladimir Gortan" Pazin koje izvodi ove radove, dodaje kako im vrijeme ide na ruku i kako se radovi odvijaju predviđenom dinamikom. Nakon rušenja starog dijela vrtića prekrit će se krov od salonit ploča koje će se deponirati na odgovarajući način, a potom će se nastaviti ostali građevinski radovi kako bi se objekt iduće godine, negdje u ovo vrijeme, mogao predati na uporabu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater