NAJNOVIJEOSNOVNA ŠKOLA JOŽE ŠURANA

ZA BOLJE PEDAGOŠKE UVJETE: Višnjanska škola dobiva novi krov, prozore i pročelje

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Višnjanska osnovna škola pod skelama (Mirjan RIMANIĆ)

Nakon lakiranje parketa, uređenja krovišta i postavljanja nove stolarije ravnatelj škole Predrag Brkić razmišlja o sanaciji pročelje starog dijela škole. Njegova je zamisao da se zahvaljujući modernim stremljenjima u građevinarstvu školi, koja je izgrađena 1896., zapravo njenom starom dijelu vrati originalni izgled. Vjeruje kako će i za taj projekt iznaći način da dođe do potrebnih sredstava

Višnjanska Osnovna škola Jože Šurana u ovo je vrijeme bez učenika koji se negdje odmaraju i ne razmišljaju o početku nove školske godine, međutim u njoj se odvijaju radovi kako bi stara školska zgrada bila spremna da u njene prostorije u rujnu ponovo uđu učenici.

- Trenutno se radi na sanaciji podnih obloga, parketa u školi, koji su zadnji put bili lakirani 1985. godine, kaže prof. Predrag Brkić, ravnatelj Osnovna škola Jože Šurana. Te je godine, doduše prilično nestručno bilo sanirano i krovište na starom dijeli zgrade.

Kanalice su često klizile niz krovište

Kanalice na tom dijelu krovišta, pogotovo na onom strmijem dijelu bile su fiksirane nekvalitetnom žbukom koja je vremenom popucala pa su kanalice klizile niz krovište.

- Kada smo kućne majstore slali na krov da ga poprave morali su se vezivati za dimnjake kako ne bi pali i da bi uopće mogli hodati po krovu, nastavlja prof. Brkić.

U potkrovlju se nalaze i dvije učionice koje su prokišnjavale što je otežavalo održavanje nastave. U suradnji s osnivačem Istarskom županijom, odnosno Upravnim odjelom za obrazovanje, sport i tehničku kulturu u Labinu napravljen je plan investicije i tako se po završetku nastave prišlo realizaciji ove investicije vrijedne 625 tisuća kuna s PDV-om. Nakon provedenog javnog natječaja za izvođenje radova odabrana je tvrtka Navi Coop d.o.o. iz Pule. Projekt je izradila i nadzor vrši tvrtka Singrad d.o.o. iz Poreča, a rok dovršetka radova je 7. rujna.

- Lani je u učionicama zamijenjena rasvjeta. U učionicama smo imali rasvjetu od 2,7 kW tako da smo više imali grijanje nego rasvjetu. Zahvaljujući Županiji u rekonstrukciju rasvjete uloženo je 280 tisuća kuna. Zahvaljujući tomu ugrađene su nove svjetiljke od 30 W, za razliku od starih živinih od 300 W. Ušteda je itekako vidljiva, dodaje prof. Brkić.

Pametna klupa i solarno svijetlo

Nakon razgovora s Natašom Grgorinić, višom stručnom suradnicom za upravljanje investicijama županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu prof. Brkić mogao je potvrditi da će se prići postavljanju nove stolarije, zapravo prozora na starom dijelu škole. Budući da stara drvena ne zadovoljava zahtjeve energetskih certifikata. Stari prozori zamijenit će se novima od PVC-a s visokim koeficijentom uštede energije. Radi se o investiciji vrijednoj oko 150 tisuća kuna, napominje prof. Brkić.

Nakon lakiranja parketa, uređenja krovišta i postavljanja nove stolarije prof. Brkić razmišlja o sanaciji pročelje starog dijela škole. Njegova je zamisao da se zahvaljujući modernim stremljenjima u građevinarstvu školi, koja je izgrađena 1896., zapravo njenom starom dijelu vrati originalni izgled. Vjeruje kako će i za taj projekt iznaći način da dođe do potrebnih sredstava.

Tako je prateći natječaje i prijavljujući se na njih lani pred školu postavljena "pametna klupa". Osnovna škola Jože Šurana prijavila se na Inin natječaj "Zeleni pojas" i dobila nepovratno 25 tisuća kuna za realizaciju svog "Solarnog svijeta", kako je nazvan taj projekt. Projekt se sastoji od automatskog sustava navodnjavana travnjaka pred školom, meteo-stanicom i solarnom "pametnom klupom". Podaci s tih postaja objavljuju se web stranicama škole na kojima se u svakom trenutku može vidjeti temperatura zraka, smjer i brzina vjetra, količina padalina i solarnost u Višnjanu. Ti se podaci koristi i u nastavi, dodaje prof. Brkić. U planu nam je, dodaje, izgradnja energetske farme, a to znači da će se uz školu postaviti foto-naponski paneli, a tako dobivena energija koristit će se za potrebe škole i Znanstveno edukacijskog centra koji je smješten u blizini višnjanske osnovne škole.

Dobra suradnja

Ravnatelj podsjeća kako u sastavu ove škole djeluje i Područna škola u Vižinadi koja je lani priključena na tamošnji novi sustav odvodnje. Zbog visinske razlike školske zgrade i odvodnih cijevi bio je potreban složen zahvat uz ugradnju dvaju pumpi s dojavom sustavom. U taj je projekt Županija uložila 250 tisuća kuna. To je još jedan od pokazatelja dobre suradnje njegove škole s Upravnim odjelom za obrazovanje, sport i tehničku kulturu i njegovom pročelnicom Patricijom Percan, koja redovito prati potrebe ove škole, kaže prof. Brkić.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam