VAŽAN PROJEKT

VRSAR: OTVORENO RECIKLAŽNO DVORIŠTE Više nema izgovora za neselektiranje otpada

| Autor: S. BRAJKOVIĆ
Vrsar

Vrsar


Dovršetak izgradnje reciklažnog dvorišta u Gradini, čije je otvaranje bilo prošlog tjedna, razlog je obraćanja putem medija načelnika općine Vrsar Ivana Geromette koji je s ovim važnim projektom želio upoznati sugrađane. Kako je uvodno naglasio, ovim je projektom podignut standard stanovnicima ovog područja u segmentu zaštite okoliša što će se neposredno odraziti i na njihovo zdravlje.

- Očekujemo da ćemo time riješiti i divlje deponije u okolišu na koje se dosad ilegalno odlagao krupni i ostali opasni otpad. Od sada će građani s prebivalištem i boravištem na području Općine Vrsar, kao i oni koji tu posjeduju stambeni objekt, vikendicu, uz predočenje osobne iskaznice, moći besplatno odlagati čak 49 vrsta raznog otpada u kojeg spadaju ambalaža sa sadržajem opasnih tvari, plinovi u posudama pod tlakom, fluorescentne cijevi, pesticidi, akumulatori, baterije, otpad koji u sebi sadrži živu, masti, jestiva ulja, električna i elektronička oprema, lakovi, tiskovni toneri, ljepila, papir, karton, tinte, smole, metalna, plastična i staklena ambalaža, odjeća i tekstil itd. Ovaj je projekt, vrijedan 3,95 milijuna kuna, sufinanciran sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije u visini od 85 posto. Ostalih 15 posto osigurali smo sredstvima u proračunu Općine Vrsar, rekao je načelnik Gerometta.

Do sada se, dodao je, takav otpad odlagao u kontejnere koje je porečka Usluga u dogovoru s Općinom postavljala na ciljana mjesta, dok je pronađene olupine automobila preuzimala tvrtka Metis d.o.o. Puštanjem u rad reciklažnog dvorišta u Gradini stvoreni su preduvjeti za promjenu ponašanja i dosadašnjih navika građana koji su takav otpad bacali u prirodu, i više nema izgovora da ga nemaju kamo odvesti.

- Time, međutim, ne prestaju aktivnosti komunalnih redara u pronalaženju eventualnih novih divljih odlagališta. Naprotiv. Oni će i dalje 'držati na oku' takve slučajeve. Takvima smo u prošle dvije godine izdali 70 prekršajnih naloga, od kojih smo naplatili 50 posto kazni, a preostalih 50 posto je u postupku rješavanja na prekršajnom sudu ili kod FINA-e. Kazne su za fizičke osobe u rasponu do 900 kuna odnosno do 5.000 kuna za pravne osobe. Koristim priliku da upoznam građane da je od 23. listopada ove godine na snazi obaveza prijave slučajeva odbačenog otpada putem sustava ELOO (evidencija lokacije odbačenog otpada) Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH, kao i postupanje s odbačenim otpadom u skladu s Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, koji propisuje velike kazne od 3.000 do 10.000 kuna za fizičke osobe, odnosno 100.000 do 700.000 kuna za pravne osobe, rekao je načelnik.

Reciklažnim dvorištem u Gradini upravljati će porečko komunalno poduzeće Usluga d.o.o., a bit će otvoreno za građane ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 8 - 15 sati, subotom od 8 - 13 sati. Srijedom je otvoreno od 10 - 17 sati u zimskom periodu, a ljeti od 10 - 19 sati. Nedjeljom i blagdanima je zatvoreno.

- Reciklažnim dvorištem u Gradini spriječit ćemo zagađenje tla, vode, morske flore i faune te zraka, čime sami sebi štitimo zdravlje. U tom kontekstu apeliram na naše građane. Sačuvajmo naš Vrsar i bogate prirodne resurse koji ga okružuju čistim i zdravim, to je u interesu svih nas, jer znamo da 'prirodu nismo naslijedili od naših očeva, već smo je posudili od naše djece', rekao je Gerometta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater