VRSAR

INVESTICIJA OD 3,9 MILIJUNA KUNA Reciklažno dvorište u Gradini bit će gotovo do ljeta

| Autor: Slaven BRAJKOVIĆ
Reciklažno dvorište u Vrsaru

Za izvođača radova odabrana je tvrtka Bistra Đurđevac * U reciklažno dvorište postaviti će se tri rolo kontejnera zapremnine 32 prostornih metara, sedam zatvorenih kontejnera zapremnine 5 prostornih metara, preša za sabiranje i baliranje kartona, plastike i papira te natkriveno spremište za problematičan otpad.

Zamjenik Općinskog načelnika Franko Štifanić, predstavnica tvrtke Logičke matrice Zagreb koja se bavi vođenjem projekata i informatičkim aktivnostima Renata Šeperić Petak i predstavnica Usluge Poreč Ira Aganbegović najavili su izgradnju reciklažnog dvorišta na Općini Vrsar, koje će se financirati iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Obznanili su da je proveden postupak javne nabave i potpisan ugovor za izgradnju i opremanje i provedeni postupci nabave te potpisani ugovori za usluge stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu, upravljanja projektom i provedbe informativno-obrazovnih aktivnosti. Za izvođača radova odabrana je tvrtka Bistra Đurđevac, koja bi trebala dovršiti izgradnju reciklažnog dvorišta u Gradini do 21. lipnja ove godine.

Darovano zemljište

Ukupna vrijednost projekta iznosi 3,9 milijuna kuna, od čega je iz Fonda za zaštitu okoliša i energentske učinkovitosti osigurano 3,1 milijun kuna, a ostatak iz općinskog proračuna. Općina je izvođača radova već uvela u posao 1. listopada prošle godine kada su započeli s pripremnim radovima. Reciklažno dvorište gradi se u Gradini na k.č. 551/1 površine 2.390 četvornih metara i procijenjene vrijednosti od 527.000 kuna što je Ministarstvo državne imovine poklonilo Općini Vrsar za tu svrhu. Kako je naglasila Renata Šeperić Petak, cilj projekta je doprinijeti promjeni dosadašnjih navika stanovnika. Izgradnjom reciklažnog dvorišta povećat će se kvaliteta života stanovnika općine, doprinijeti će smanjenju odlaganja problematičnog i glomaznog otpada kao što je građevinski otpad, motorna ulja, pesticidi, deterdženti, boje, toneri, plastika, smole, gume i slično, a sve će rezultirati smanjenjem nepropisno i ilegalno odbačenog otpada u okoliš, što je do sada često bila praksa.

Reciklažno dvorište moći će prikupiti do 300 tona takvog komunalnog otpada. U reciklažno dvorište postavit će se tri rolo kontejnera zapremnine 32 prostornih metara, sedam zatvorenih kontejnera zapremnine 5 prostornih metara, preša za sabiranje i baliranje kartona, plastike i papira te natkriveno spremište za problematičan otpad.

Šeperić Petak izvijestila je da će se s prvom polovicom veljače započeti s provedbom informativno-obrazovnih aktivnosti stanovnika, počevši od vrtića, škole do umirovljenika te održati dvije radionice u cilju doprinosa razvoja svijesti o važnosti odvojenog prikupljanja komunalnog otpada od najranije životne dobi, kreiranjem navika ekološki osviještenih i odgovornih građana. Reciklažnim dvorištem upravljat će komunalno poduzeće Usluga Poreč.

Besplatno za građane

Usluga će biti besplatna za građane s područja Općine Vrsar koji su korisnici javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i prikupljanja biorazgradivog otpada i razvrstani u kategoriju kućanstvo. Pročelnik Općine Vrsar Slobodan Vugrinec podvukao je da reciklažno dvorište sa svim prikupljenim otpadom ne predstavlja nikakvu opasnost za okolinu, kako se u dijelu javnosti želi percipirati.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater