GODINU DANA NAKON POBJEDE 

Vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio prošao je, barem zasad, put od velikog IZNENAĐENJA DO RAZOČARENJA

  Pastrovicchio ne zapošljava na javnim poslovima samo svoje ljude. Da ne bi valjda ostao dužan prijašnjim vlastodršcima, odlučio je pobrinuti se da ne završe, barem ne svi, na cesti. Tako nam je sam priznao da je kao član Upravnog odbora u udruzi Lokalna akcijska grupa (LAG) Južna Istra glasao za to da se tamo zaposli Moira Drandić Pauro, bivša pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte u Gradu Vodnjanu, svojedobno članica Predsjedništva vodnjanskog IDS-a. Poslije nje je u LAG-u, čije je sjedište u Vodnjanu, zaposlen i Enea Codacci, predsjednik gradskog IDS-a

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Vodnjan / Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana (snimio Milivoj MIJOŠEK9

Vodnjan / Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana (snimio Milivoj MIJOŠEK9


Od velikog iznenađenja lokalnih izbora do razočarenja. Takav je put, barem zasad, u godinu dana otkako je na vlasti prošao nezavisni gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio. I nije to naš proizvoljni zaključak, nego nekakvo općenito mišljenje Vodnjanaca. Naravno, ne svih, ali većine s kojima smo uspjeli razmijeniti pokoju riječ prošetavši centrom tog prekrasnog gradića. Vodnjan ima potencijala postati biser juga Istre, nalik na Bale koje vodi Pastrovicchijev imenjak i prezimenjak. No, tempom kojim je nova vlast započela svoj četverogodišnji mandat to se u tom razdoblju sigurno neće dogoditi.

Dio građana nije zadovoljan "radišnošću" ove uprave. Kažu da još ništa konkretno nije učinjeno, samo nekakvi populistički potezi s kojima se čak ni ne slažu svi. Recimo, u posljednje se vrijeme na društvenim mrežama povela rasprava je li odluka o ukidanju naplate parkiranja bila dobra.

Mnogi kažu da nije, jer sada oni koji žive, na primjer, u Trgovačkoj ulici nemaju gdje parkirati, a neodgovorni građani su na parkirnim mjestima zauvijek ostavili svoje karampane koje nikada više neće izaći na cestu. Prije su Vodnjanci imali povlaštenu kartu, plaćali su 150 kuna godišnje, a mjesta je, kažu, bilo posvuda. Doduše, u to se nismo uspjeli i sami uvjeriti, jer je za našeg obilaska u Trgovačkoj bio priličan broj slobodnih parkirnih mjesta. Prisjetimo se i jednog od prvih poteza Pastrovicchija kojim je želio dio samnja prebaciti u Trgovačku ulicu, što je dočekano na nož pa se ubrzo sve vratilo na staro.

Puno je tu bilo čudnih odluka, pogrešnih procjena, lutanja, zapošljavanja ljudi od povjerenja… Zapravo je ono što je zamjerao prijašnjoj vlasti Pastrovicchio i sam počeo prakticirati. Krenimo samo od famoznog Marka Šarića, gradonačelnikovog savjetnika, koji je sudjelovao u izradi nove sistematizacije i pritom sam sebi osmislio radno mjesto višeg stručnog suradnika za razvoj civilnog društva i mjesnu samoupravu na koje je primljen nakon formalnog javnog natječaja.

Ono što bode u oči jest da je Šarić, koji je primljen kao vježbenik budući da nije imao prethodnog radnog iskustva na takvim poslovima, ostao savjetnik gradonačelnika. Naime, ne nalazimo službenu odluku kojom je to prestao biti, dok za druge savjetnike Pastrovicchija postoji dokumentirani trag o tome da su bivši. Možda nam je to promaknulo, iako ne vjerujemo. Jer, uvjeravaju nas poznavatelji prilika u gradskoj upravi, Šarić svakodnevno ulazi u ured gradonačelnika, što netko tko je samo vježbenik sigurno ne bi mogao činiti.

Neobično je i da se vježbeniku Šariću povjeravaju važne pozicije, poput članstva u radnim tijelima Gradskog vijeća, i to u odbore za statut, poslovnik i normativnu djelatnost te za plan, financije i upravljanje imovinom. Da je Šarić iz neznanih nam razloga vrlo bitan Pastrovicchiju, pokazuje i njegovo imenovanje u Upravno vijeće Dječjih vrtića Petar Pan koji su u ingerenciji Grada. Reklo bi se da je ovaj vježbenik stručnjak za razna područja i da bi do kraja mandata mogao skupiti pregršt javnih funkcija. Ali zanimljivo je da je Vodnjancima s kojima smo razgovarali prilično nepoznat.

Zato puno njih zna za Evelinu Biasiol Brkljačić, koja se 2017. kandidirala na zajedničkoj listi SDP-a i HSU-a za gradonačelnicu Vodnjana, a bila je i kandidatkinja za zamjenicu Damira Kajina kad je ovaj krenuo u utrku za župana da bi se sada skrasila na Nezavisnoj listi Edija Pastrovicchija preko koje je i dospjela u Gradsko vijeće tako što je bila druga na listi.

Neobično je da bivša županijska vijećnica nije znala da su vijećnički mandat i obnašanje funkcije u javnoj ustanovi nespojivi, na što je Gradu trebalo ukazati Ministarstvo pravosuđa. Podsjetimo da je Biasiol Brkljačić imenovana za vršiteljicu dužnosti ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta u Vodnjanu, a istodobno je bila vijećnica, dolazila na sjednice Gradskog vijeća i pritom glasala, između ostalog, i za ovogodišnji proračun. Gradsko vijeće je pak, kad mu je Ministarstvo dostavilo svoje mišljenje, retrogradno stavilo njezin mandat u mirovanje, ali je pritom smetnulo s uma da je zakonski vijećnica trebala imati zamjenu.

Još uvijek nije poznat epilog te priče, budući da se čeka mišljenje Ministarstva. Teoretski bi se moglo dogoditi da se sve sjednice Vijeća na kojima je bila Biasiol Brkljačić moraju poništiti. Valja spomenuti i da je ova valjda bivša HSU-ovka na posljednjim lokalnim izborima bila kandidatkinja i za zamjenicu gradonačelnika iz redova talijanske nacionalne manjine, ali nije polučila uspjeh kao Pastrovicchio, porazila ju je Diriana Delcaro Hrelja.

Puno je primjera kojima sadašnja vodnjanska vlast pokazuje šlampavost, ali i proračunatost. Posljednji slučaj puno govori o tome koliko je otvoreno Pastrovicchio počeo agitirati za svoje ljude da ih se zaposli na javnim poslovima. Izbor direktorice Turističke zajednice postao je zapravo farsa u onom trenutku kad se u njega umiješao gradonačelnik.

On je bio iznenađen kad na otvaranju prijava nije bilo one za koju je on sa stopostotnom sigurnošću znao da je odaslana pa je dokaz za to, odnosno skeniranu preporučenu pošiljku, mobitelom predočio konsterniranim članovima natječajne komisije. Zbog te se prijave, koja je očito zapela u poštanskom prometu, ponovno morala sastati komisija, ali nije nam poznato što se kasnije dogodilo, budući da nikakav odgovor nismo dobili ni iz Grada ni iz TZ-a.

Odgovore i inače iz Grada dobivamo ili sa zakašnjenjem ili uopće ne stižu. Recimo, prije više od mjesec dana kontaktirali smo Pastrovicchija pokušavajući dogovoriti intervju. Tražio je da mu unaprijed pošaljemo pitanja, što smo i učinili, a on je poručio da ćemo točan termin dogovoriti početkom svibnja. Polovicom svibnja ponovno mu šaljemo SMS poruku pitajući ga možemo li konačno definirati datum intervjua, no gradonačelnik više ništa ne odgovara. Očito mu pitanja nisu sjela pa nas je odlučio ignorirati.

Pastrovicchio, moramo i to napomenuti, ne zapošljava na javnim poslovima samo svoje ljude. Da ne bi valjda ostao dužan prijašnjim vlastodršcima, odlučio je pobrinuti se da ne završe, barem ne svi, na cesti. Tako nam je sam priznao da je kao član Upravnog odbora u udruzi Lokalna akcijska grupa (LAG) Južna Istra glasao za to da se tamo zaposli Moira Drandić Pauro, bivša pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte u Gradu Vodnjanu, svojedobno članica Predsjedništva vodnjanskog IDS-a. Poslije nje je u LAG-u, čije je sjedište u Vodnjanu, zaposlen i Enea Codacci, predsjednik gradskog IDS-a, a Pastrovicchio se pobrinuo da u tome, barem na papiru, nema prste pa se ispostavilo da nije bio na sastanku na kojem se odlučilo o Codaccijevom zbrinjavanju.

No, činjenica je da je IDS to na neki način vratio tako što je podržao ovogodišnji proračun, za koji je, vjerovali ili ne, Codacci rekao da je nerazvojni.

Iako je vrlo teško crno na bijelo dokazati da Pastrovicchijevi nezavisni surađuju s IDS-om, izgledno je da postoji nekakav dogovor između njih. Jer IDS-ovci se, kao što bi bilo normalno za oporbu, ozbiljnije ne oglašavaju ni o čemu što ne ide u prilog Pastrovicchiju. Ostali su gluhi i na Šarića i na Biasiol Brkljačić, a nisu se oglasili ni o natječaju za čelnika Turističke zajednice. Možda misle da će im vlast sama pasti u krilo za tri godine, što bi se, nažalost, lako i moglo dogoditi. Kažemo nažalost, jer takva oporba ne zaslužuje ništa, pogotovo ne povratak na vlast.

Možda se Pastrovicchio probudi pa sve ovo bude zaboravljeno kada Vodnjan procvjeta. Ali za takvo što je potrebno početi nešto raditi, a ne oko sebe paranoično vidjeti samo neprijatelje. Koliko nam je poznato, ništa iz gradske uprave ne izlazi bez blagoslova Pastrovichija, ni najobičnija vijest. Možemo onda zamisliti što je s nekim većim projektima, ako uopće postoje. Do sada je vidljivo tek da je gradonačelnik nastavio s onima prijašnje vlasti.

Tako je nedavno objavljen natječaj za zakup poslovnih prostora pod posebnim uvjetima u starogradskoj jezgri. Riječ je o projektu nazvanom "Proent", koji su pokrenuli bivši vladajući. Grad sada nudi 11 poslovnih prostora u Trgovačkoj ulici i dva u Galižani. Upravo Trgovačka ulica vapi za sadržajem. Jer turista, jučer smo se uvjerili, ne manjka. Ono što manjka jest da vlast počne raditi ono zbog čega je dobila izbore, a to je da omogući građanima što ugodniji život na Vodnjanštini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater