UPISI U PROGRAME OSPOSOBLJAVANJA

VODNJAN Edukacija za njegovatelje, maslinare, voćare, vinare i održavanje bazena

| Autor: S. ZRINIĆ TERLEVIĆ

 Pučko otvoreno učilište Vodnjan otvorilo je upise u Programe osposobljavanja i tečajeve jezika. Od otvorenih programa osposobljavanja, zainteresirani mogu izabrati one za poslove njegovatelja, njegovateljice starijih i nemoćnih osoba. Ovaj program osposobljavanja u trajanju od 500 sati realizirat će se redovitom ili konzultativnom-instruktivnom nastavom. Teorijski dio sastoji se od 170 sata, vježbe od 50 sati, a praktični dio od 280 sati. 

Teorijski i praktični dio nastave

Upisati se mogu svi koji imaju najmanje završenu osnovnu školu, navršenih 18 godina te liječničko uvjerenje o psihofizičkoj sposobnosti za obavljanje poslova njegovatelja/njegovateljice. Za upis je potrebno donijeti presliku osobne iskaznice, rodni list, domovnicu, svjedodžbu osnovne škole ili dokaz o najmanje završenoj osnovnoj školi, popunjenu prijavnicu - upisnicu te fotokopiju osobne iskaznice. Prijave i upisi na natječaj otvoreni su od 5. rujna do 11. listopada u Pučkom otvorenom učilištu (Portarol 31). Početak nastave je predviđen u studenom.

Otvoreni su upisi u programe osposobljavanja i za poslove maslinara/ke, vinogradara/ke i vinara/ke te za poslove voćara/ice. Za poslove maslinara program traje 120 sati; od toga 60 sati redovite ili konzultativno-instruktivne nastave te 60 sati praktičnog programa. Za poslove vinogradara program traje 160 sati, od toga 80 sati redovite ili konzultativno-instruktivne nastave i 80 sati praktičnog programa, dok za poslove voćara program traje 160 sati, od toga 80 sati redovite ili konzultativno-instruktivne nastave i 80 sati praktičnog programa. Prijaviti se mogu zainteresirani koji imaju najmanje završenu osnovnu školu, navršenih 18 godina te liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova maslinara, vinogradara i vinara, odnosno voćara. Prijave i upisi na natječaj otvoreni su do 25. listopada, a početak nastave je predviđen u studenom.

Program osposobljavanja za poslove održavanja okućnica i bazena trajat će 190 sati, a realizirat će se redovitom ili konzultativno-instruktivnom nastavom. Teorijski dio programa sastoji se od 52 sata, vježbe od 38 sati, a praktična nastava od 100 sati. Kompetencije koje polaznik stječe završetkom programa su: razlikovanje osnovnih vrsta i karakteristika biljaka za vrtni uzgoj, korištenje odgovarajućih postupaka u oblikovanju i njezi uzgojnih oblika vrtnog bilja, korištenje osnovnih alata, strojeva i sredstava za uzgoj bilja na ispravan i siguran način, primjenjivanje osnovnih tehnika održavanja bazena i čišćenja bazenske vode koristeći pribor i sredstva na ispravan način, te primjenjivanje pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći. I za ovaj se program traži najmanje završena osnovna škola, 18 godina te liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova održavanja okućnica i bazena. Prijave i upisi otvoreni su do 22. studenog, a početak nastave je predviđen u prosincu. 

Sommelieri maslinovog ulja

Program osposobljavanja za poslove sommeliera maslinovog ulja u trajanju od 130 sati realizirat će se redovitom ili konzultativno-instruktivnom nastavom. Teorijski dio programa sastoji se od 50 sati, vježbe uz teorijsku nastavu od 15 sati, a praktični dio programa s vježbama od 65 sati. Kompetencije koje polaznik stječe završetkom programa su: interpretirati osnovne činjenice o razvoju maslinarstva kroz povijest i upotrebu maslinovog ulja u ljudskoj prehrani, razlikovati vrste maslina i specifičnosti svake pojedine vrste maslina, prepoznati pozitivna i poželjna svojstva djevičanskih maslinovih ulja, prepoznati mane ulja kao posljedice samog postupka proizvodnje i uzroke nastajanja tih nepoželjnih svojstava, razlikovati mane djevičanskog maslinovog ulja kao posljedice neodgovarajućeg čuvanja i skladištenja od pogrešne primjene pri pripremi hrane i drugih delicija kod kojih se koristi maslinovo ulje, razlikovati tipove maslinovih ulja s obzirom na okusno – mirisna svojstva, savjetovati o primjeni maslinovog djevičanskog ulja određenih svojstava u gastronomiji, primijeniti mjere i postupke rada na siguran način, te pravila održavanja osobne higijene, higijene uređaja i radnog prostora. Prijave i upisi na natječaj otvoreni su do 29. studenog, a početak nastave je predviđen u prosincu.

Sve je programe odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH te se nakon položenog završnog ispita nova zanimanja upisuju u e-radnu knjižicu. Za dodatne informacije kontakti je uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com, www.pou-upa-vodnjan.com, tel. 052/512-540.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater