TRADICIJA

Vjernici Porečke i Pulske biskupije svetkovali Malu Gospu: ISTRANI U VELIKOM BROJU HODOČASTILI NA TRSAT

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Jedna skupina hodočasnika redovito odlazi onako kao što su išle nebrojeno puta i prethodne generacije, a to je pješice iz raznih krajeva Istre. Ustalila se praksa da se hodočasnici-pješaci okupe dva dana ranije u pazinskom Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina te misom u podne započnu hodočašće na kojem u dva dana propješače šezdesetak kilometara

U povodu svetkovine Male Gospe, blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije, vjernici Porečke i Pulske biskupije tradicionalno su sudjelovali u hodočašću na Trsat. Predvođeni svojim biskupima i svećenicima, Istrani su i ove godine u velikom broju pohodili ovo poznato marijansko svetište.

Pedesetak pješaka hodalo do Trsata

Jedna skupina hodočasnika redovito odlazi onamo kao što su išle nebrojeno puta i prethodne generacije, a to je pješice iz raznih krajeva Istre. Posljednjih desetljeća ustalila se praksa da se hodočasnici-pješaci okupe dva dana ranije, u četvrtak, u pazinskom Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina te misom u podne započnu hodočašće na kojem u dva dana propješače šezdesetak kilometara. Točno 47 sati nakon okupljanja u Pazinu i ove se godine pedesetak hodočasnika pješaka pridružilo ostalim hodočasnicima koji su stigli na Trsat autobusima i osobnim automobilima te su svi zajedno sudjelovali na misi u perivoju svetišta.

Na misi je ove godine bilo oko tri tisuće vjernika, a osim istarskih hodočasnika bilo je i više skupina iz drugih krajeva Hrvatske. Misno slavlje predvodio je porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša, a koncelebriralo je sedamdesetak svećenika. Okupljenima se na početku riječima dobrodošlice prigodno obratio gvardijan i čuvar Trsatskog svetišta fra Bernard Barbarić.

Biskup je u homiliji, razlamajući riječi evanđeoskog ulomka o svadbi u Kani Galilejskoj naglasio promišljanje o, kako je rekao, biblijskim temeljima Blažene Djevice Marije, ali i o temeljima same molitve. Kroz pet točaka svrnuo je pozornost na ono što je Blažena Djevica Marija činila i zašto mi danas na poseban način želimo neke stvari slijediti i biti kao ona. Poručuje tako da je radost ono što karakterizira svakoga kršćanina i da svaki čovjek treba u svoju obitelj donijeti radost. Potom šalje poruku da je obitelj sveto mjesto.

- Blažena Djevica Marija i Isus nam pokazuju da mi u svojim obiteljima trebamo biti ljudi, očevi i majke koji će uvažavati jedni druge i stvarati onu sreću koju su doživjeli ovi mladenci na svome vjenčanju. Blažena Djevica Marija se obratila za pomoć svome Sinu jer je vidjela nevolju tih ljudi, opasnost velike sramote ako se nešto ne poduzme, a mi, pomažemo li našim bližnjima?, zapitao se propovjednik.

Molitvom zatražili pomoć

Marija nam poručuje da trebamo biti ljudi koji će znati prepoznati potrebu bližnjega i čovjeku pomoći u njegovoj nevolji, naglasio je nadalje. Govoreći o Marijinoj molitvi biskup je naglasio da ona, kao majka, ima dar da može prepoznati što će se dogoditi, kao što majke inače znaju predvidjeti probleme svoje djece. Ona nam govori da je Isus sve to vidio, kao što vidi i naše probleme, ali čeka da mu se obratimo i da preko Blažene Djevice Marije zatražimo onu pomoć koja nam je potrebna. Marijina molitva je ustrajna, i ona ne odustaje dok ne dobije ono što treba. No ona je ponizna i poslušna, govori Isusu samo "Vina nemaju". i onda prepušta Njemu da učini što je najbolje za te mladence. Ona nam je model i uzor kako trebamo moliti i tražiti, rekao je propovjednik.

Biskup Kutleša istaknuo je nepokolebljivu vjeru, snagu i ustrajnost molitve Blažene Djevice Marije. Ona se, vidjevši ljude u nevolji, instinktivno okreće svome Sinu Isusu Kristu, i u tome bi nam nadasve trebala biti uzor. U olujama života, poput nje trebamo gledati prema Isusu i vjerovati da će nas vjera spasiti, rekao je Kutleša.

Na kraju misnoga slavlja predvoditelj je, u ime svih hodočasnika, izmolio zavjetnu molitvu pred likom Majke Božje Trsatske, a po završetku mise hodočasnici su, predvođeni biskupom i svećenicima, u ophodu prošli oko oltara Gospe Trsatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum