Neodgovorno ponašanje

VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI Umjesto u kanti za smeće, otpad iz restorana sve češće završava u kanalizaciji. Za sve je kriv jedan uređaj

  Radi se o masi koja nastaje kao posljedica korištenja drobilica: to su strojevi za mljevenje otpada, koji se mogu instalirati u sudopere – a postali su popularni u restoranima, koji pomoću njih "recikliraju" ostatke hrane iz svojih kuhinja, i na taj način smanjuju količinu predanog otpada, a time i račune za smeće

| Autor: Glas Istre
Izvor: Albanež

Izvor: Albanež


Sa zahuktavanjem turističke sezone, komunalne službe susreću se s novim problemima. Javni isporučitelj vodnih usluga na području općine Medulin, Albanež d.o.o. tijekom ljetnih mjeseci primjećuje u sustavu javne odvodnje znatnu količinu biootpada, kojem nije mjesto u kanalizaciji.

Radi se o masi koja nastaje kao posljedica korištenja drobilica: to su strojevi za mljevenje otpada, koji se mogu instalirati u sudopere – a postali su popularni u restoranima, koji pomoću njih "recikliraju" ostatke hrane iz svojih kuhinja, i na taj način smanjuju količinu predanog otpada, a time i račune za smeće.

Propisana su zakonom i novčane kazne

No, samljevena masa otpadaka hrane, masnoće, kostiju, ljuštura od školjkaša, koja se ispušta u sustav javne odvodnje, stvara neprobojne čepove u kanalizacijskom sustavu, blokira protok vode u kanalizacijskim cijevima, a posljedica može biti povratak kanalizacijskog sadržaja natrag u priključene objekte, ili izlijevanje sadržaja kroz šahtove na prometnicama.

Iz tvrtke Albanež skreću pozornost da Članak 22. Zakona o gospodarenju otpadom propisuje opću obvezu odvojenog sakupljanja otpada, koja podrazumijeva da je proizvođač biootpada dužan predati biootpad odvojeno od drugog otpada ovlaštenoj osobi ili reciklirati biootpad na mjestu nastanka. Za nepoštivanje navedene zakonske odredbe propisana je i novčana kazna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter