MEDULIN

FEKALNA KANALIZACIJA BEZ KIŠNICE: Albanež d.o.o. moli mještane da provjere jesu li im oluci i kišne rešetke spojeni na sustav odvodnje

U narednom periodu Albanež d.o.o. će kontrolirati sustave oborinske odvodnje po pojedinim naseljima te poduzimati mjere kojima se mora postići odvojeno sakupljanje otpadnih voda

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Albanež d.o.o. za javnu odvodnju, kao upravitelj sustava javne odvodnje Općine Medulin, zadužen je za pravilno funkcioniranje cjelokupnog sustava odvodnje fekalne kanalizacije, one koja je do sada izgrađena, kao što će biti i za onu koja je u postupku izgradnje ili će se izgraditi.

Sustav odvodnje fekalne kanalizacije Općine Medulin je takozvani razdjelni tip kanalizacije, što znači da je sustav fekalne kanalizacije odvojen od sustava oborinske kanalizacije. Pod fekalnu kanalizaciju smatra se otpadna voda iz kućanstva, u koju spadaju fekalne vode iz sanitarnih čvorova, otpadne vode iz kuhinja i ostale otpadne vode koje su nuspojava korištenja vode iz vodovodne mreže. Oborinske vode su, s druge strane, vode nastale uslijed padalina i vremenskih uvjeta.

Albanež d.o.o. u cilju gospodarenja fekalnim otpadnim vodama ima, između ostalog, zadaću kontrole i mjerenja protoka otpadnih voda sustava kojim upravlja. Mjerenjem protoka otpadnih voda jasno se vidi razlika u protoku otpadnih voda uslijed djelovanja vremenskih uvjeta pa se za kišnog vremena protok otpadne vode u fekalnom sustavu znatno povećava.

Sukladno tome, zaključak je da se u sustav fekalne odvodnje upuštaju oborinske vode, zvane i kao strane vode. Takav utjecaj stranih voda, u sustavu namijenjenom za prihvat fekalnih voda, bitno utječe na pravilno funkcioniranje sustava. Albanež d.o.o. kao upravitelj sustava javne odvodnje stoga moli vlasnike, stanare ili korisnike stambenih objekata na području Općine Medulin, da provjere svoje oluke i kišne rešetke, kako isti ne bi bili spojeni na sustav fekalne odvodnje.

U slučaju da su oluci ili kišne rešetke spojeni na sustav fekalne odvodnje, vlasnici, stanari ili korisnici stambenih objekata dužni su ih odvojiti od sustava fekalne kanalizacije i sprovesti vodu na pravilan način (upojni bunar). U narednom periodu Albanež d.o.o. će kontrolirati sustave oborinske odvodnje po pojedinim naseljima te poduzimati mjere kojim se mora postići odvojeno sakupljanje otpadnih voda, ističe direktor Albaneža Edo Krajcar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom