PROJEKT UREĐENJA KAMENOLOMA U VINKURANU

Vinkuranske Cave Romane postaje centar kulture i sporta


Uređenje i valorizacija kamenoloma Cave Romane u Vinkuranu među strateškim je ciljevima Općine Medulin koja u svom portfoliju ima više od stotinu projekata u fazi realizacije. U ovogodišnji proračun od čak 180 milijuna kuna, kao najvredniji projekt za koji je ove godine predviđeno 17,3 milijuna kuna, uvršten je "Arheološki park Vižula, a nakon njega slijedi sanacija vinkuranskog kamenoloma vrijedna 11,8 milijuna kuna. Najveći dio tog iznosa, 8,9 milijuna, namjerava se namaknuti iz europskih fondova, a ostatak zaduživanjem Općine.

Projekt gotovo do ljetne sezone

Barbara Floričić, pročelnica općinskog Upravnog odjela za EU projekte, međunarodnu suradnju i gospodarstvo, kaže da Općina namjerava prijaviti projekt sanacije kamenoloma na natječaj u sklopu ITU (integrirana teritorijalna ulaganja) mehanizma koji će se objaviti za Urbano područje Pula. Projektna dokumentacija se izrađuje i trebala bi biti zgotovljena do polovice ove godine. Objava natječaja očekuje se 30. rujna ove, dok se početak provedbe projekta, koji će trajati 30 mjeseci, predviđa u prvoj polovici iduće godine.

Ciljevi su projekta jačanje urbanih sadržaja revitalizacijom bivšeg kamenoloma i njegovom prenamjenom u povijesni centar kulture i sporta, poticanje razvoja kulturnog stvaralaštva i održavanje većeg broja kulturnih izvedbi, te stvaranje prostora za

međukulturalne manifestacije i događanja.

- Putem ITU mehanizma očekuje se sufinanciranje do 85 posto prihvatljivih troškova projekta. U Strategiji razvoja urbanog područja Pula "Cave Romane" jedan je od strateških projekata koji predviđa uređenje kamenoloma kao povijesnog centra kulture i sporta, veli Floričić.

Gledalište s 1.200 sjedećih mjesta

U nekadašnjem kamenolomu izgradile bi se dvije ljetne pozornice s gledalištem za potrebe većih i manjih manifestacija. Veće gledalište, koje bi imalo oko 1.200 sjedala, planira se postaviti u južnom kraku kamenoloma. Bio bi to središnji prostor za organizaciju koncerata, kazališnih predstava, modnih revija, kino predstava i sličnih događanja. Manje gledalište moglo bi primiti 280 ljudi, a nalazit će se u zapadnom kraku kamenoloma.

- U sklopu projekta uredili bi se logistički centar i muzej kamena. Logistički centar izgradio bi se na mjestu derutnog zdanja pilane koja bi se rekonstruirala u dvokatnu zgradu u kojoj će se urediti prijemni info - pult, uredi, sanitarije za goste, svlačionice sa sanitarijama za korisnike, klupske prostorije, hala za pohranu skulptura i klesanje, skladište inventara i oprema za potrebe manifestacija (koncerata i predstava) , i to na ukupnoj površini od oko 800 kvadrata. Dio prostora bio bi višenamjenski i koristio bi se za potrebe kiparske kolonije, restauratorskih radionica, prigodnih izložbi i drugih manifestacija, objašnjava Floričić.

Na lokaciji najstarije pilane u planu je izgradnja muzeja kamena, u kojem će biti postavljena izložba o procesu vađenja i obrade kamena. Sanirat će se ostaci sustava za rezanje kamena te urediti lapidarium (izložba kamenih skulptura i predmeta od antike do danas".

Kamene atrakcije

Kamenolom bi se opremio i potrebnim instalacijama, uz uvođenje rasvjete, inovativnih elemenata i atrakcija. Na njegovim okomitim stijenama postavit će se različite kamene atrakcije, poput vjetroorgulja, prostorne instalacije koja bi koristila svjetlost i zračna strujanja stvarajući zvukove i svjetlosne efekte. Na dijelu stijena osmislili bi se sunčevi satovi koji bi označavali vrijeme u raznim dijelovima svijeta. Predviđeni su i sportski sadržaji, pa bi se, uz ostalo, uredila biciklistička staza i stijena za penjanje, dok će se na vrh kamenoloma postaviti zaštitna ograda. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini