Jelovnik prilagođavaju sezoni sazrijevanja gljiva, šparoga, tartufa, ali i domaćeg istarskog pršuta. Naravno, sve to prate vrhunska istarska vina, dok riblji meni ovisi o dnevnom ulovu lokalnih ribara. Dominira jadranska riba prve klase, a neće se razočarati ni ljubitelji škampa, morskih plodova i domaćih lignji
Velo kafe
Nakon jednogodišnje pauze zbog epidemioloških razloga, ovogodišnji 6. Dani meda Labinštine otvoreni su u restoranima Velo Kafe, Peteani, Dorina u Plominu i konobi Dišpet u Pićnu, gdje gosti do konca studenog mogu kušati meni s tri kreativna jela na bazi meda za 120 kuna. Posjetili smo restoran Velo Kafe u starom Labinu vlasnika Leona Viškovića.
Recepti kuharice Dijane
- Cijela manifestacija i meni na bazi meda lijepo su prihvaćeni od prvoga dana. Dolaze nam ljudi s Labinštine, ali i iz cijele Istre, iz Pule, Poreča, Rijeke. Prihvatili su ovaj meni od tri jela, vjeruju nam i svi su do sada bili zadovoljni. Dobro je za Labinštinu da je nastavljena tradicija Dana meda, trebalo bi to održavati svake godine, iako corona virus ometa organizatore, ali i nas ugostitelje koji smo morali smanjiti broj mjesta u restoranima i konobama. No, bez obzira na sve poteškoće, radimo i živimo, kaže Višković.
Kuharica Dijana Kelemenić pripremila je sva tri jela s ovog posebnog jelovnika. Za toplo predjelo raviole punjene ovčjom skutom, prelivene medom i kuhanim pistacijima, za glavno jelo svinjski lungić s pečenim krumpirom, merlinom i mrkvom kao prilogom, preliven umakom od meda, naranče i đumbira, a za desert medeni muffin. Dijana nam je otkrila svoje recepte.
- Ravioli punjeni ovčjom skutom, preliveni medom i kuhanim pistacijem imaju umak na bazi maslaca, kadulje i meda. Skuhaju se ravioli, a za umak se rastopi maslac s nekoliko listova kadulje, to se zagrije i pri samom kraju dodaje se med. Dobije se preljev kojim se preliju tri raviola u kojima je ovčja skuta. U tri raviola ide oko tri dekagrama skute i dva grama kuhanih pistacija. Glavno jelo sastoji se od svinjskog lungića s pečenim krumpirom, merlinom i mrkvom kao prilogom. Lungić je sporo kuhan u vakumu sa sous-vide načinom. Prelijemo ga umakom od naranče, đumbira i meda. Desert je medeni muffin koji se prelije umakom od kiselog vrhnja i svježe skute, medom i pečenim bademima. Dekoracija se sastoji od bijele čokolade i začina za medenjake, rekla nam je Dijana.
Piće po izboru, a najbolje čašu vina, poslužit će vam konobar Denis Batelić.
Duga tradicija
Smješten na labinskom starogradskom trgu, Velo Kafe je još početkom 19. stoljeća bio gradska kavana. Kako su se mijenjale države tako su se mijenjali i njegovi vlasnici, posjetitelji, ali i izgled. Ovaj najljepši ugostiteljski objekt na Labinštini i među najljepšima u Istri i danas na tri etaže nudi kompletnu ugostiteljsku uslugu. U prizemlju je gradska kavana s terasom, u suterenu je intimno uređena konoba s ognjištem, a na prvom katu moderno opremljen restoran.
Velo Kafe također pruža usluge cateringa i organizacije za svadbe, poslovne domjenke i obiteljske svečanosti, a poznat je po proizvodnji vlastitih slastica i sladoleda. U skladu sa sezonom imaju ljetni i zimski meni. Ljetni je nježniji, s više salata i laganijih tjestenina i rižota, dok je aktualan zimski jači i s bogatijim umacima. Od 2005. godine Velo Kafe je preuzeo labinski ugostitelj Leone Višković i podigao ga na višu razinu.
- Želio sam nakon dugogodišnjeg rada i iskustva u ugostiteljstvu probati raditi sam i donijeti nešto novo, drugačije. U kavani nudimo kavu, razne napitke i pića te slastice, torte i sladoled iz vlastite proizvodnje. Konoba je više zimska shema, ima kamin i ognjišće na kojem pripremamo ispod črepnje i na gradelama meso i ribu, ombolo, domaće kobasice, ali i domaća jela poput fuža, njoki, pljukance i drugu tjesteninu s divljači. U restoranu nudimo mediteransku i domaću kuhinju, razna mesna jela, ribu i tjesteninu te salate. Ljeti više laganija jela. Naši su gosti uglavnom domaći ljudi, ali ima i dosta izletnika, poslovnih ljudi a ljeti turista. Imamo 20 zaposlenih, kaže Višković.
Samo domaće
Ističe da koriste domaće, zdrave i svježe namirnice. Jelovnik prilagođavaju sezoni sazrijevanja nekih delicija, poput gljiva, šparoga, tartufa, ali i domaćeg istarskog pršuta. Naravno, sve to prate vrhunska istarska vina pa dobra kapljica ovdje neće izostati. Riblji menu ovisi o dnevnom ulovu lokalnih ribara. Dominira jadranska riba prve klase, brancin, orada, zubatac i kovač, a neće se razočarati ni ljubitelji škampa, morskih plodova i domaćih lignji. Mesoljupci ovdje mogu uživati u bifteku impozantnih proporcija i sočnog okusa koji restoran nudi i s tartufima. T-bone steak na mediteranski, teleći kotlet na istarski te ombolo i kobasice s kiselim kupusom, samo su neka od jela u kojima istarska tradicija susreće modernu kuhinju.