USKORO SE OTVARA RAČUN ZA DONACIJE

VELIKO SRCE VODNJANŠTINE: Obitelj Belas iz Vodnjana u požaru ostala bez kuće, a sad im najviše trebaju hrana i higijenske potrepštine

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Drago Belas ispred kuće u kojoj je požar uništio prvi kat / Susjedi su mogli samo nemoćno gledati dok su vatrogasci gasili požar (Snimile Sandra Zrinić Terlević / Amira Delić)

Drago Belas ispred kuće u kojoj je požar uništio prvi kat / Susjedi su mogli samo nemoćno gledati dok su vatrogasci gasili požar (Snimile Sandra Zrinić Terlević / Amira Delić)


"Umjesto smirne, zlata i tamjana, meni su Tri kralja donijela požar i odnijela kuću", gotovo u šaljivom tonu, ali pomiren s nevoljom koja ih je zadesila 6. siječnja ove godine, dočekuje nas Drago Belas na privremenoj adresi u Vodnjanu. Naime, njemu i supruzi Jadranki vatra je početkom godine uništila kat kuće u Ulici Biasoletto zbog čega su bili prisiljeni naći privremeni smještaj, ali i zamoliti za donaciju velikog dijela osobnih stvari, posteljine, higijenskog pribora… U toj velikoj nevolji pri ruci su im se odmah našli brojni dobri ljudi spremni pomoći, prije svega susjedi iz ove male, ali složne vodnjanske ulice.

Planule drvene grede

Obitelj Belas živjela je do nesretnog požara na broju 40, trenutno žive na broju 48, dok se ne osposobi privremeni smještaj na broju 14 koji im je odmah osigurao Grad Vodnjan, a na čemu je obitelj Belas itekako zahvalna.

- Dogodilo se to posve neočekivano, ali je sreća u nesreći da se dogodilo po danu i da nitko nije stradao. Ne želim niti misliti što bi bilo da se požar dogodio noću?! Kako sam ranije kupio drva za ogrjev kod jednog čovjeka u Prodolu, taj dan sam išao po njih s jednim prijateljem koji ima kamion. No, nije sve stalo u jednoj turi pa smo se vratili po druga drva i usput stali popiti kavu. U tom međuvremenu, a nije moglo proći više od pola sata, nazvao me jedan susjed i rekao da se odmah vratim jer mi gori kuća. Nisam mogao vjerovati što mi govori, ali na žalost upravo se to dogodilo. Kako su mi rekli, zapalile su se grede zbog loše izvedenog priključka peći na dimnjak, u stvari, majstor koji mi je to radio nije postavio nikakvu zaštitu od topline i ta se toplina u jednom trenutku prenijela na grede koje su se zapalile. Riječ je o staroj kući koja je gotovo sva drvena pa je sreća da nije cijela izgorjela i da požar nije zahvatio okolne kuće. Izgorio mi je kat gdje su sobe, sve do krova. I opet sreća u nesreći je što je i krov ostao pošteđen, kao i kupatilo, sačuvana je i termo peć i to ćemo čim prije izvući iz kuće, gotovo u dahu ispričao nam je Drago Belas.

Kako kaže, cijeli je život bio naučen sam raditi i stvarati pa mu ova situacija da mora tražiti pomoć, jako teško pada.

- I ovu sam kuću kupio od svog rada, ulagao sam u nju, radio sam poslove koje sam mogao i znao, ali sada mi to više zdravlje ne dopušta, kaže nam ovaj 70-godišnjak, i dodaje da ga najviše muče bolovi u nogama. Međutim, još uvijek ga više brine zdravstveno stanje supruge Jadranke koja se bori s brojnim dijagnozama.

Nigdje bez kućnih ljubimaca

S obzirom da su u kućanstvu imali dva psa i mačku, zamolili su Grad da im pronađe smještaj gdje bi mogli useliti sa svojim ljubimcima.

- Mislio sam si 'radije idem i na ulicu, nego da budem bez njih', ali, eto, Grad nam je doista izašao u susret i pronašao nam smještaj s dvorištem gdje možemo svi biti skupa na čemu smo im neizmjerno zahvalni, rekao nam je Belas i istaknuo da su im u pomoć odmah priskočili brojni prijatelji, susjedi, ali i njemu nepoznati ljudi. "Svima njima se zahvaljujemo", rekao nam je Belas, ganut do suza.

A da se pravi prijatelji i prepoznaju u nevolji dokaz su upravo brojni susjedi iz ove povezane ulice koji su se odmah organizirali, našli gdje će Belasi prenoćiti, počeli skupljati pomoć u hrani i robi, a jednu takvu objavu uočili smo i mi na društvenim mrežama.

Drago i Jadranka Belas dobili su privremeni smještaj od Grada (Snimila Sandra Zrinić Terlević)

Drago i Jadranka Belas dobili su privremeni smještaj od Grada (Snimila Sandra Zrinić Terlević)

Amira Delić uputila je apel javnosti: "Našim susjedima u Vodnjanu izgorjela je kuća prije par dana. Grad Vodnjan im je dao privremeni smještaj i imaju u planu obnoviti kuću koja je izgorjela. Za prvu ruku dobili su hranu od udruge Naš san njihov osmjeh, koju smo im i dostavili. Molila bih ako imate viška plahte, ručnike, odjeće, obuće, u veličini koju su ispod naveli, bili bi vam jako zahvalni. Nije potrebna novčana donacija, u fazi je pripreme račun za uplatu materijalnih sredstava, pa kad bude gotovo, moći će se njima direktno uplatiti. Ono što je sad potrebno: trenerke muške broj 40; trenerke ženske broj 40; cipele, čizme, patike, papuče ženski broj 39, 40; muški broj obuće 41; posteljina, deke; pidžame, gaćice i muške i ženske. Imaju i malog psa, ako tko ima viška hrane za breka. Hvala unaprijed".

- Moram reći da je odaziv bio više nego dobar. Za sada im više ne treba posteljine, niti odjeće i obuće, ali ono što im je sigurno potrebno su higijenske potrepštine i hrana, pogotovo ona koja može duže stajati. Također, treba im i flaširana voda jer u gradskom smještaju nemaju vodu iz slavine već u dvorištu, te hrana za kućne ljubimce, rekla nam je Amira te pohvalila brojne donatore, poput susjeda iz ulice, potom druge žitelje Vodnjana, koji su, kaže doista napraviti veliko djelo, prijatelje iz Žminja, iz Galižane, udrugu Naš san njihov osmijeh koja je uvijek spremna pomoći…

Uskoro humanitarni račun

S obzirom da dio donirane robe ne odgovara veličinom, nju će vratiti udruzi "Naš san njihov osmijeh" da pomognu drugima kojima veličine odgovaraju.

- Ukoliko netko želi uplatiti donaciju može sačekati otvaranje humanitarne akcije ili izravno uručiti novac obitelji Belas. Moram napomenuti da obitelj Belas svu tu pomoć itekako zaslužuje. Drago nam je uvijek svima pomagao pa je sada red da i mi njima u ovoj nevolji pomognemo, zaključila je Amira Delić.

Donacijski račun otvorit će im ciljano Grad Vodnjan, odnosno pokrenut će humanitarnu akciju koju treba prijaviti, dobiti odobrenje, broj i ostalo. To još nije učinjeno jer, kako saznajemo, ovlašteni izvođač radova mora dati procjenu troška radova. To se pak trenutno ne može učiniti dok se kuća ne oslobodi od stvari da bi radnici mogli ući unutra, osigurati međukatnu konstrukciju i pregledati učinjenu štetu. Tada će Grad Vodnjan pokrenuti humanitarnu akciju sa željom da se prikupi potreban iznos za obnovu.

- Mi smo htjeli odmah ući unutra vidjeti štetu, ponudili su se susjedi da će mi pomoći sve to raskrčiti i prenijeti ono što je ostalo sačuvano. Međutim, postoji rizik da se uruši međukatna konstrukcija ili da se netko ozljedi pa nam je rečeno da to ne radimo na svoju ruku, već da će to učiniti Grad i gradsko poduzeće Contrada s njihovim ljudima koji će potom poduprijeti grede da se ne uruše. Za građevinare mora sve biti čisto prije nego uđu. A po onome što su mi rekli, trebat će srušiti do kraja tu međukatnu konstrukciju i graditi iznova. Nadam se da će se na tom računu naći dostatna sredstva za sve te radove jer mi to ne možemo sami financirati, rekao nam je Belas.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater