statistika 

VELIKI UZLET: U Istarskom gradu u posljednje tri godine broj nezaposlenih pao je SKORO NA POLA! 

| Autor: Branko BIOČIĆ

Početak godine vrijeme je i kada se sagledavaju različiti statistički podaci. Tako su ovih dana stigli podaci o broju nezaposlenih, odnosno izvještaji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Gledajući objavljene brojke o nezaposlenosti na području Grada Labina ovo je zaista moćan ali i najtočniji pokazatelj uzlaznih trendova.

Brojke kažu da je prosincu 2019. godine na području Grada Labina evidentirano ukupno 237 nezaposlenih od čega je bilo 44% nezaposlenih žena. U odnosu na prethodni mjesec (studeni 2019.) broj nezaposlenih smanjio se za 4 posto (10 manje nezaposlenih u prosincu).

Nadalje, impresivniji podatak je onaj koji pokazuje usporedbu rezultata krajem 2019. godine u odnosu na kraj 2018. koja je također bila značajno bolja od godine ranije. Broj nezaposlenih osoba u Gradu Labinu u prosincu 2019. u odnosu na prosinac 2018. smanjio se za 20 posto. Odnosno, u godinu dana broj nezaposlenih osoba manji je za njih 58.

Gledajući brojke, zanimljiv je podatak kako se u protekle tri godine, odnosno od prosinca 2016. do prosinca 2019. broj nezaposlenih u Gradu Labinu neprestano smanjuje. Tako je u prosincu 2016. zabilježeno 411 nezaposlenih, a na kraju 2019. taj se broj smanjio za 174, odnosno za impresivnih 43 posto.

Ispostava Labin, koja pokriva područje cijele Labinštine također bilježi značajan pomak. U odnosu na prosinac 2018. krajem 2019. broj nezaposlenih osoba smanjen je za 18,4 posto. Preciznije, broj nezaposlenih na kraju 2018. godine na području koje pokriva Hrvatski zavod za zapošljavanje – ispostava Labin bio je ukupno 463 nezaposlena, dok je na kraju 2019. taj broj manji za ukupno 85 osoba, što znači da je na kraju 2019. godine ispostava Labin bilježila brojku od 378 nezaposlenih.

Još jedan podatak objavljen u službenim statističkim izvještajima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuje stabilnost i konstantan rast gospodarstva na našem području, a to je da je jedino Ispostava Labin u Istarskoj županiji tijekom prosinca prošle godine zabilježila pad nezaposlenosti u odnosu na mjesec ranije, i to za 3,1 posto.

-Ovakvi trendovi potvrda su zdrave slike gospodarstva na području Grada Labina koje se svakim danom sve brže i jače razvija, a brojne najave i skora otvorenja novih pogona i novih tvrtki u našem gradu dodatna su potvrda kako će sljedeće godine ove brojke biti još pozitivnije. Veseli me što se trud svih strana od lokalne uprave do gospodarstvenika prikazuje i kroz ovakve konkretne brojke koje nam govore kako zajedničkim snagama razvijamo našu sredinu u pozitivnom smjeru, rekao je gradonačelnik Grada Labina, Valter Glavičić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini