LUXEMBOURG

Nezaposlenost u EU nepromijenjena u studenome; Hrvatska na korak od prosjeka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji zadržala se u studenome na najnižoj razini otkada je Eurostat počeo objavljivati mjesečne podatke a Hrvatska je na korak od prosjeka Unije, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće.

Na razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO), iznosila je u studenome 6,3 posto, zadržavši se sedmi mjesec zaredom na najnižoj razini otkada je Eurostat počeo objavljivati mjesečna izvješća u siječnju 2000. godine.

Stagnirala je i u eurozoni, na 7,5 posto, najnižoj razini od srpnja 2008. godine.

U studenome 2018. godine stopa nezaposlenosti u EU iznosila je 6,6 a u eurozoni 7,9 posto.

Ukupno je u 28-članoj Uniji na kraju studenog bez posla bilo 15,582 milijuna građana, od čega njih 12,315 milijuna u eurozoni.

Njihov je broj u odnosu na listopad povećan za 34 tisuće u EU dok je u eurozoni smanjen za 10 tisuća. U odnosu na studeni 2019. broj nezaposlenih u EU manji je za 768 tisuća a u eurozoni za 624 tisuće.

Stagnacija u Hrvatskoj

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najnižu je sezonski prilagođenu stopu nezaposlenosti u studenom bilježila Češka, od 2,2 posto.

Slijedi Njemačka s 3,1 posto te Poljska s 3,2 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u studenome iznosila 6,5 posto i bila je nepromijenjena u odnosu na revidiranu vrijednost u listopadu. To je ujedno najniža stopa nezaposlenosti otkada je Eurostat počeo pratiti podatke za Hrvatsku.

U studenome 2018. godine iznosila je 7,5 posto, čime se Hrvatska svrstala među zemlje EU-a s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, zajedno s Grčkom, Bugarskom i Estonijom.

Bez posla je u Hrvatskoj prema Eurostatovim podacima u studenome bilo 115 tisuća građana, tisuću manje nego u listopadu. U odnosu na prošlogodišnji studeni njihov je broj smanjen za 19 tisuća.

Najvišu stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a bilježila je Grčka, od 16,8 posto u rujnu. Slijedi Španjolska sa 14,1 posto.

Nezaposlenost mladih bez promjene

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti na razini EU-a i eurozone u studenome je također bila nepromijenjena u odnosu na listopad kada je iznosila 14,3 odnosno 15,6 posto.

U studenome 2018. godine iznosila je 14,8 posto u EU, te 16,3 posto u eurozoni.

Ukupno je bez posla u studenome 2019. u EU bilo 3,222 milijuna mladih, od čega 2,258 milijuna u eurozoni.

Time je njihov broj na godišnjoj razini smanjen za 111 tisuća u EU, te za 89 tisuća u eurozoni.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najnižu je stopu nezaposlenosti među mladima u studenome bilježila Češka, od 5,2 posto. Slijede Njemačka s 5,9 posto, te Bugarska sa sedam posto.

Najviša je stopa nezaposlenosti mladih zabilježena u Grčkoj, od 32,5 posto u trećem tromjesečju 2019. godine. Slijede Španjolska s 32,1 posto te Italija s 28,6 posto.

Hrvatska ne objavljuje mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. Osjetno je snižena procjena o stopi nezaposlenosti u toj dobnoj skupini u trećem prošlogodišnjem tromjesečju, s 18,4 na 17 posto. Revidiran je i podatak o ukupnom broju nezepaoslenih mladih u razdoblju od srpnja do rujna 2019., s 27 tisuća na 26 tisuća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom