Proslavili 100 godina rada

VELIKA I BOGATA POVIJEST Doživjeli uspone i padove, bilježili pobjede i poraze, ali nikad nisu izgubili sportski duh

| Autor: Ivica RADETIĆ

Nogomet je jedan od sportova našeg grada s najdužom tradicijom. Zato treba odati priznanje svim dosadašnjim upravama, trenerima, igračima i simpatizerima, koji su doprinijeli ovom vrijednom i rijetkom jubileju, poručio je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga

 

Rijedak jubilej 100 godina rada i djelovanja proslavio je Nogometni klub Rovinj. Pred više od 500 igrača, navijača i simpatizera te brojnih gostiju, rovinjski "kanarinci" okupili su se u velikoj sali Academia Banquet kluba Steel (bivša Mirna Pack) u Rovinju, te uz bogati sportsko- kulturni program, proslavili prvo stoljeće djelovanja. Bilo je lijepo vidjeti bivše igrače Berislava Poldrugovca, Dragu Čohara, Ivana Bolkovića, Antona Jokića, i još mnoge druge koji su branili žute boje Rovinja. Našli se tu bivši nogometni sudac Mario Žužić, bivši predsjednici kluba Valerio Drandić, Darko Galant, Mario Milotić ,Mirko Mastilović, Saša Muškardin i Petar Rimandeli te još mnoga poznata nogometna lica Istre i Hrvatske. 

Slavne generacije

Za ovu priliku nogometni klub duge i bogate tradicije pripremio je izložbu 100 godina nogometa u ovom lijepom istarskom gradu, slike od samog početka 1919. godine kad je današnji klub nosio imena: 1919 - Fascio Democratico Giovanille, 1921 - Federico Riosa, 1937 - Anpelea, 1950 - Tvornica duhana, do danas kad nosi ime Rovinj. Početkom 1929. godine započeli su radovi na livadi današnje Valbrune, koja je dodatnu "šminku" dobila pod vodstvom predsjednika Milana Iskre. Danas igralište Valbrune broji dva travnata terena i umjetnu travu, koju koriste brojni nogometni klubovi iz naše zemlje i inozemstva, ali i reprezentacija Hrvatske. Idealne uvijete i pogodnu zimsku klimu u Rovinju, još pred 50-ak godina koristili su Dinamo, Hajduk, Partizan, Crvena Zvezda i mnogi klubovi bivše YU države.

Na velikoj obljetnici bivši i sadašnji igrači još jednom su se prisjetili uspjeha i padova, s naglaskom na najuspješniju generaciju 1971/72, kada su se igrale kvalifikacije za Drugu ligu zapad bivše države. U zlatnim godinama 1969-1975 za Rovinj su, pod vodstvom trenera Vukašina Višnjevca, igrali: Bolković, Medak, Kalčić, Juričić, Martinčić, Božić, Jokić Žužić, Knapek, Iskra, Jeremić, Silić, Pržiklas, Krevatin, Čohar, Žiković, Certić, Mušović, Ban, Jutt, Tanković i Kiš. S trenerom Berislavom Poldrugovcem za generaciju 1990-95 igrali su: Matošević, Krizmanić, Škvorc, Brajković, Uljanić, Husić, Martinčić, Marangon, Galant, Zohil, R. Precali, G. Precali, A. Venier, Gržević, Zović, Oreščanin, Paulinić, Banović, Bonazza, Gušić i Čačić.

Na početku ove svečanosti prisutnima se obratio današnji predsjednik David Modrušan, koji je posebno naglasio da velika zasluga pripada marljivim nogometnim djelatnicima, trenerima i igračima, koji su uz veliko odricanje pridonijeli što danas nogometni klub ima veliku i bogatu povijest, a danas raspolaže s više od 150 igrača svih uzrasta. Prisutnima se obratio i rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga.

- U svojoj dugoj povijesti NK Rovinj je doživio puno uspona i padova, bilježio pobjede i poraze, ali nije niti jednog trenutka izgubio sportski i natjecateljski duh. Nogomet je jedan od sportova našeg grada s najdužom tradicijom. Zato treba odati priznanje svim dosadašnjim upravama, trenerima, igračima, simpatizerima, koji su tijekom proteklih godina svojim radom doprinijeli ovom vrijednom i rijetkom jubileju, poručio je rovinjski gradonačelnik. 

Primjer ostalima

Pozdrave i čestitke domaćinu uz prigodne plakete uručili su, ispred HNS, Zorislav Srebrić koji je naglasio da danas Rovinj ima idealne uvijete za pripreme reprezentacije i klubova. Prigodnim riječima obratio se pomoćnik glavnog tajnika HOO Siniša Krajač, a predsjednik NSŽI-ja Darko Raić Sudar istaknuo je da Rovinj može poslužiti za primjer ostalim sredinama na ovom području i šire. O nogometu u Rovinju govorili su povjesničar Marino Budicin i novinar Aldo Pokrajac, koji su opisali većinu slika na izložbi, s naglaskom da sljedeće godine izlazi i monografija 100 godina nogometa u Rovinju. O uspjesima Rovinja govorili su sadašnji i bivši igrači Silvio Brunelli, Natale Medak, Leandro Budicin, Ezio Krizmanić i sadašnji kapetan Damir Kazalac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini