ROVINJ

Veličanstven prizor pružili sudionici 15. Regate tradicijskih plovila s latinskim i oglavnim jedrom

| Autor: Aleta BRATTONI
Rovinjska regata

Rovinjska regata


Svi koji su se ove sunčane subote zaputili na rovinjsku rivu, zatekli su veličanstven prizor. Pitoresknu sliku rovinjskog starog grada ploveći akvatorijem upotpunili su tradicionalni brodovi i njihova bajkovita jedra, a sve u sklopu 15. Regate tradicijskih plovila s latinskim i oglavnim jedrom.
Regati je prisustvovalo ukupno devetnaest plovila koja su svoje umijeće pokazala natječući se u regatnom polju oko otoka sv. Katarina. Najbolji rezultat na ovoj atraktivnoj i prestižnoj regati u kategoriji batane ostvarila je batana „Regina“, u kategoriji gajeta ona Vlade Borasa, a u kategoriji pasara „Julijana“. Nadalje, u kategoriji veli guc najbolji je „Don Cicio“, dok u onoj mali guc predvodi „MD 551“.
Najsvečaniji trenutak rovinjske regate, dodjela nagrada pobjednicima, održao se na Obali Pina Budicina, uz druženje svih sudionika, ali i izložbu dječjih radova i podjelu nagrada mališanima, koji su za vrijeme trajanja ove manifestacije imali svoj vlastiti kutak.
Naime, dok su se posade pripremale za važnu plovidbu, djeca su zabavu pronašla u raznim radionicama u okviru europskog projekta Arca Adriatica Interreg Italy-Croatia, ostvarenih u suradnji sa Sportskim ribolovnim klubom „Meduza“, a iste na kreativan i umjetnički način slave maritimnu kulturu i obilježavaju našu brodicu batanu.
Radionice su bile osmišljene za djecu nižih razreda osnovnih škola, a sudjelovalo je, kako saznajemo, njih sedamdeset. Na radionici maketarstva izradom kartonske batane i njenog jedra zabavljali su se prvi i drugi razredi rovinjske osnovne talijanske škole i OŠ Jurja Dobrile. Na radionici „Pecam sam“, ostvarenoj u suradnji s „Meduzom“ na malome su molu učenici trećeg i četvrtog razreda talijanske OŠ „Bernardo Benussi“ učili vezati udicu, pecali su i ulovili čak trideset različitih vrsta riba, naučivši ih tako razlikovati. Za cijelo su vrijeme trajanja radionica s malog mola mogli pratiti i barke koje su sudjelovale u regati.
Još jedno izdanje ove tradicionalne Regate koja Rovinj čini nezaobilaznim odredištem za ljubitelje mora, jedrenja i tradicionalnih brodova, ponovno je pokazala svu vrijednost i ljepotu jadranske pomorske baštine. Održavanjem ove manifestacije radi se upravo na promociji i turističkom unapređenju navedenog.
Podsjećamo, ova se regata već punih četrnaest godina održava polovicom lipnja u rovinjskom akvatoriju, s ciljem očuvanja znanja i umijeća jedrenja s oglavnim jedrom, ali i tehnika njegove izrade i posebno oslikavanja.
Regata inače okuplja četrdesetak brodica sa šireg jadranskog područja, posebice sjeverne Italije, Slovenije i naše Istarske i Primorsko-goranske županije. Ipak, ove se godine ona odvila na lokalnoj razini zbog trenutne epidemiološke situacije.
„Dan u kojem se održava rovinjska Regata jedan je od najvažnijih u gradskom životu, prepun događaja, emocija i lijepih scena kako za nautičare, tako i za javnost“, izjavila je Nives Giuricin, predsjednica Udruge „Kuća o batani-Casa della batana“.
Ekomuzej/Ecomuseo „Batana“, Udruga „Kuća i batani-Casa della batana“ i Jedriličarski klub „Maestral“ organiziratori su ove tradicionalne Regate, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Rovinja, te uz pokroviteljstvo EU projekta „Arca Adriatica“ i Grada Rovinja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater